Ugrás a tartalomhoz

Madurodam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Madurodam
Madurodam egy részlete
Madurodam egy részlete
Információk
Ország Hollandia
TelepülésHága
CímMadurodam
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag
Nederland
Megnyitás éve1952. július 2.
Látogatók száma600 000 (2012)[1]
Elhelyezkedése
Madurodam (Hollandia)
Madurodam
Madurodam
Pozíció Hollandia térképén
é. sz. 52° 05′ 58″, k. h. 4° 17′ 51″52.099403°N 4.297558°EKoordináták: é. sz. 52° 05′ 58″, k. h. 4° 17′ 51″52.099403°N 4.297558°E

A Madurodam weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Madurodam témájú médiaállományokat.

Madurodam egy 1952-ben megnyitott holland szabadtéri makettpark Hága Scheveningen városrészében, mely Hollandia tájait és híres épületeinek kicsinyített mását mutatja be 1:25 méretarányban. A nagyjából 18 000 m² alapterületű park Hollandia egyik legnagyobb turisztikai látványosságának számít. Az építése már 1950-ben megkezdődött, majd 1952. július 2-án hivatalosan is megnyitották. Nevét a George Maduro hadnagyról kapta, aki 1945-ben a dachaui koncentrációs táborban halt meg. Megnyitása óta Madurodamnak több mint 50 millió látogatója volt,[1] 2012-ben pedig 600 000 vendéget fogadott a park.[2]

Története

[szerkesztés]
Madurodam építése (Holland filmhíradó 1951-ből)

Madurodam alapítása Bep Boon-van der Starp asszony nevéhez fűződik, aki a lareni diákszanatórium vezetőségének tagja volt. A szanatóriumban rászoruló holland diákoknak nyújtottak kezelést. Boon-van der Starp tervei szerint egy makettpark bevételei fenntartanák tüdőbetegekkel foglalkozó intézményt. Mintául az 1930-as években Angliában megnyitott Bekonscot szolgált, mely angol tájakat és épületeket mutat be a látogatóknak 1:12 méretarányban. A park megépítéséhez szükséges tőkét (1 millió guldent) George Maduro szülei, vállalatok és szervezetek biztosították. A második világháború alatt elhunyt hadnagy emlékére a város neve Madurodam lett.[3] 1993 óta George Maduro 1895-ből származó curaçaoi szülőháza is látható a makettek között. A szülőház mellett egy emléktábla állít emléket a hadnagynak. A városka bevételeit egy alapítvány kezeli, mely fiatalokkal foglalkozó szervezeteket, projekteket támogat.

Madurodam megtervezésével a groningeni építészt, Siebe Jan Bouma-t bízták meg, aki akkoriban az enkhuizeni szabadtéri múzeum (Zuiderzeemuseum) igazgatója volt. Az 1980-as évek közepén Carel Weeber építész vezetésével egy új városrészt hoztak létre. Az 1990-es évek elején a park alapterületét kibővítették, így olyan nagy helyigényű újabb makettek épülhettek mint a Schiphol vagy a rotterdami kikötő. A megújult Madurodamot 1996. május 15-én Beatrix holland királynő nyitotta meg. 2003-ban kibővítették és felújították a reptér makettjét, mely a park történetének legnagyobb modellje. A városkát folyamatosan fejlesztik, minden évben újabb épülettel gazdagodik, azonban ritkábban egy-két makettet eltávolítanak.

Felújítás és 60. évforduló

[szerkesztés]

A 2012-ben megrendezett hatvanéves évfordulóra 2011. november 1-je és 2012. március 31-e között a parkot felújították.[2] A közismert és jellegzetes makettek Madurodam legfőbb látványosságait alkotják. A parkot három részre osztották: Vízi Birodalom (WaterRijk), Város Birodalom (StedenRijk) és Találmány Birodalom (VindingRijk). A Vízi Birodalom keretében megtekinthető, hogy Hollandia miként kezeli vizeit. A rotterdami kikötőben zajló kereskedelem, a vízimalmok és a tengeri gátrendszer mellett a polderekre is ráláthatnak a látogatók. A Város Birodalom az antik városoktól kezdve mutatja be a mai modern holland városok fejlődését. A Találmány Birodalomban Hollandia építészeti, innovációs, logisztikai, szórakoztatóipari és dizájn kínálatát mutatják be.

Kitalált történet

[szerkesztés]

A látogatók Madurodam „alternatív történetével” is megismerkedhetnek. A Hollandia történelmével is összhangban levő kitalált történet, hasonlóan egy valódi város történetéhez, a kezdetektől napjainkig mutatja be a település fejlődését.

Madurodam története a 10. században kezdődött. Azon a helyen, ahol a Maduro folyó kettéoszlik, hogy egy deltatorkolatban folytatódjon, egy gázló található. Itt ért véget az ország belsejéből a tengerig tartó országút. Az ország központjában több fontos település is volt, melyek tengerentúli kereskedelmi kapcsolatokat tartottak fenn. A kereskedelmi javakat ezen az úton hozták idáig, majd koggékba átrakódva szállították távoli vidékekre. Ezek a hajók cserébe távoli vidékek termékeit hozták a kikötőhelyre, így a gázlónál kialakult a cserekereskedelem. 1000 körül egy fiatal, tettre kész nemes, Laagland grófja („Mélyföld grófja”) felfigyelt a gázló mentén létesült rakódóhelyre. Egy egyszerű házat épített és nekilátott adót szedni. Cserébe rablók elleni védelmet biztosított a kereskedőknek. Az így szerzett bevételből egy, a Muider-kastélyhoz hasonló erődítményt épített, melynek közelében kereskedők és kézművesek telepedtek le. Csakhamar egy település jött létre, mely a közeli folyó és annak gátja után a Madurodam nevet kapta. Kedvező elhelyezkedésének és a békés, biztonságos légkörnek köszönhetően Madurodam hamarosan fejlődésnek indult. 1355-ben városi rangot kapott, és a hamarosan felépültek a városfalak is, majd utcákat és csatornákat hoztak létre. A hatalmat ekkor már a városi tanács gyakorolta, melynek élén a polgármester és az esküdtek álltak. 1600 körül újabb bővítés következett: az óváros falain kívül létrejött egy új, hatalmas házakból álló városrész. A folyó mentén fűrészmalmok, gyárak és üzemek jöttek létre. Különböző kereskedőházak és bankok nyitották meg madurodami fiókjukat.

Bekövetkezett Madurodam „aranykorszaka”, amikor az élénk külkereskedelemmel sok pénzt kerestek a város lakói. Ekkor épültek a nagy patriciusházak is. A 18. századra azonban bekövetkezett a hanyatlás, melyből a kiutat a mezőgazdaság, a kertészkedés és állattenyésztés jelentette. A kiterjedt mocsaras területek lecsapolásával gazdag szántóföldek és legelők jöttek létre. A 19. században megerősödött az ipar, a város környékén pedig egyre több gyár és üzem létesült. Az utóbbi években Madurodam fergeteges fejlődésnek indult: az új kikötőben óceánjáró hajók is kiköthetnek, a pályaudvarról pedig bel- és külföldi úti célok felé indulnak a vonatok, a repülőtér pedig Európa legnagyobb és legjobban felszerelt légi kikötői közé tartozik. Madurodam egy modern várossá bővült, melyben az 1950 utáni modern építészet is képviselteti magát. A rengeteg látnivaló miatt Madurodam turisták millióit vonzza a világ minden tájáról.

Ezt a történetet az idegenvezetők és a helyben megvásárolható prospektusok is felelevenítik a látogatók számára.[4][5]

Kialakítása

[szerkesztés]

Makettek

[szerkesztés]
Előkészületek a tavaszi nyitás előtt (1960)

Valamennyi kiállított makett és modell a Madurodamot műköztető cég saját műhelyében készült. Az épületeket kezdetben fából és kézzel készítették, ma már számítógép-vezérlésű marógépeket használnak és a legfőbb alapanyag a műanyag. A mozgó modellek alapanyaga többek között sárgaréz. Mivel a makettek egész évben a szabadban vannak, sok karbantartást igényelnek, ezért évente többször kijavítják vagy kicserélik őket. A nyári hónapokban este is megtekinthető a park, amikor több mint 50 000 lámpa világítja meg az épületeket és járműveket.[5][6] Madurodamban a több mint 330 műemlék makettje mellett 19 vonat és 27 híd is látható, melyeket 3150 lámpaoszlop, több mint 5000 apró fa, illetve 4000-nél is több autó és teherautó egészít ki. Ezeket mindennap 35 alkalmazott tartja karban.[7]

Reptér

[szerkesztés]
A Schiphol kicsinyített mása

Az amszterdami Schiphol alapján készült és 2003-ban felújított repülőtér a park legnagyobb makettjének számít. A Madurodam közepén elhelyezkedő komplexum egy repülőtéri épületet, légihidakat, irányítótornyokat, különböző légitársaságok bázisait, autóbusz-állomást, egysínű vasutat és parkolóhelyeket is tartalmaz. A repülőtér mellett egy autópálya modellje található, melyen méretarányos személygépkocsik és teherautók közlekednek.

Vasút

[szerkesztés]

Közel 4,5 kilométeres hosszúságával a madurodami modellvasút Hollandia legnagyobbjának számít. A hálózatban összesen 19 vonat közlekedik egyszerre,[7] melyek négy állomás és kilenc vasúti híd modellje mellett haladnak el.

A vonatokat kézzel, sárgarézből és poliészterből készítették. A mintegy 80 000 vasúti talpfára épített sínen[7] futó szerelvények évente 16 000 kilométert tesznek meg, ezért akárcsak a mintául szolgáló Holland Vasutak járművei, a modellek is folyamatos ellenőrzésre és javításra szorulnak. A parkban a következő típusok másai közlekednek:

2007. július 12-e óta látható a kibővített Utrechti központi pályaudvar, melynek eredetijének csak 2013-ra kellett elkészülnie. Ez volt az első olyan makett, mely Madurodamban hamarabb látható volt mint az eredeti épület. Ez a makett az Eindhoveni pályaudvar helyére került. 2009 októberétől a HSL-Zuid kétvágányú nagysebességű vonal másolata is látható a parkban. A 150 m hosszú makett részét képezi a 20 m hosszú Hollandsch Diep-híd.

2009 júniusában a park üzemeltetői forgalomba hoztak egy DVD-t, melyen a makettek „mozdonyvezetőinek” szemszögéből látható az egész vasúti hálózat. Madurodam műszaki szolgálatának segítségével Ben Mathon filmrendező figyelemre méltó HD-minőségű képeket készített. Az egyik mozdonyra szerelt HD-kamera négy kilométeren keresztül filmezte a miniatűr várost.

Növényzet

[szerkesztés]

Madurodamban több mint 5000 miniatűr fa van. A rendszeres metszésnek köszönhetően 60 centiméteresnél nem nőnek nagyobbra. A legidősebb fákat a park megnyitásának évében, 1952-ben ültették.[7] Tavasszal több 20 000 tulipán virágzik Madurodamban, és több ezer négyzetméter zöld gyep fogadja a látogatókat, melynek gondozását kézzel végzik.[3][7] A parkban a rotterdami Trompenburg arborétum kicsinyített mása is látható.

Polgármester

[szerkesztés]

Madurodam 1952-es megnyitása óta Ifjúsági Tanáccsal (Jeugdgemeenteraad) rendelkezik, melynek tagjai a régió iskoláinak legjobb tanulóiból kerülnek ki.[3] A tagoknak kétéves megbízatásuk van.

A makettpark megnyitásakor az akkor 14 éves Beatrix hercegnőt választották Madurodam polgármesterének. Miután 1980. április 30-án a királyi trónra lépett, lemondott madurodami tisztségéről, de továbbra is a városka védnöke maradt. Jelenleg az Ifjúsági Tanács választja a polgármestert. Madurodam az első olyan holland város, melyben a polgármestert megválasztják.[8]

A kiállítás modelljei

[szerkesztés]

Amszterdam

[szerkesztés]
Palais op de Dam és Dam tér
 • Történelmi városközpont (Binnenstad) a Dam térrel, a Jordaan negyeddel és a 17. századi csatornagyűrűvel (Grachtengordel); Paleis op de Dam (Királyi palota), Nemzeti emlékmű (Nationaal Monument), Új-templom (Nieuwe Kerk), Magna Plaza, Homoszexuálisok emlékműve (Homomonument), Nyugati templom (Westerkerk), Rijksmuseum, Érme-torony (Munttoren), Concertgebouw (koncertterem), Carré Színház, portugál zsinagóga, Anne Frank-ház, Keskeny-híd (Magere Brug), Sirámok tornya (Schreierstoren), Hajómúzeum (Scheepvaartmuseum) a Holland Kelet-indiai Társaság Amsterdam nevű hajójával, Het Schip lakótömb, ING székház (Amsterdamse Poort bevásárlóközpont), Trippenhuis (Holland Tudományos Akadémia székháza), Korenmetershuisje, Heineken Experience (egykori sörfőzde, jelenleg múzeum), Rembrandt-tér (Rembrandtplein)

Rotterdam

[szerkesztés]
 • Binnenhof (kormányzati negyed), Mauritshuis, Királyi Színház (Koninklijke Schouwburg), Huis ten Bosch palota, Békepalota (Vredespaleis), scheveningeni Circustheater, Hotel Des Indes, Clingendael birtok, Johan de Witt-ház, régi városháza (Oude Stadhuis), Infrastrukturális és Környezetvédelmi Minisztérium (Ministerie van Infrastructuur en Milieu), De Volharding épület, Legfelsőbb Bíróság épülete (Hoge Raad der Nederlanden), The Sting divatáruház, Antillák-ház (Antillenhuis)

Utrecht

[szerkesztés]
 • Történelmi városközpont (Binnenstad) a Régi csatornával (Oudegracht), a Lichtegaard utcával, a Dómtoronnyal, az Oudaen városi kastéllyal és a Városházával; Van Sinkel-üzletház (Winkel van Sinkel), Rietveld-Schröder-ház (Rietveld-Schröderhuis), Utrechti központi pályaudvar (Station Utrecht Centraal)

Egyéb hollandiai építmények

[szerkesztés]
A Drakensteyn-kastély mása

Különböző kategóriák

[szerkesztés]

Hans Brinker

[szerkesztés]

A parkban Hans Brinker szobrát is láthatják az érdeklődők, amint éppen egy lyukat töm be a szivárgó gáton. A legenda szerint a fiú úgy mentette meg városát az ártól, hogy ujjaival betömte a szivárgó gát réseit.[7]

Egyéb

[szerkesztés]
 • Mivel a Hollandiát kicsiben bemutató park egy ideális világot testesít meg, a holland politikai életben Madurodam a naiv személyekre alkalmazott fogalomként terjedt el. Ayaan Hirsi Ali politikus Job Cohenre, amszterdam korábbi polgármesterére a „Madurodam polgármestere” (burgemeester van Madurodam) kifejezést alkalmazta, mivel véleménye szerint túl naivan járt el az Amszterdamban élő iszlám szélsőségesek ellen.[9]
 • Madurodam mintájára világszerte több makettpark készült, így a katalán Catalunya en Miniatura és az izraeli Mini Israel is a holland példa alapján létesült.

Galéria

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. a b Madurodam. Hága város hivatalos honlapja, 2012. április 5. (Hozzáférés: 2013. március 18.)[halott link] (angolul)
 2. a b Beatrix királynő újra megnyitotta Madurodamot. Dutch Daily News, 2012. április 24. (Hozzáférés: 2013. március 18.) (angolul)
 3. a b c Moldoványi Ákos. Hollandiai utazások, 2. javított, bővített kiadás, Budapest: Panoráma Kiadó, 133-137. o. [1984] (1997). ISBN 963-243-8086 
 4. Zsigmond Márta.szerk.: Fenyves György: A vállig érő város, A gyermekvilág csodái. Budapest: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 34-48. o. [1979]. ISBN 963-11-1692-1 
 5. a b Madurodam - prospektus. MADURODAM B.V.  (németül)
 6. Eleven miniatűrök. Nők Lapja Cafe, 2005. május 31. (Hozzáférés: 2013. március 19.)
 7. a b c d e f Marjo van Lijsse: Madurodam, a miniváros. Reader's Digest. [2011. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 21.)
 8. Hollandiában a királynő nevezi ki a polgármestereket.
 9. Cohen: ellenségei megremegnek az ötletétől. trouw.nldate=2010-04-09. (Hozzáférés: 2013. március 18.) (hollandul)

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]
Commons:Category:Madurodam
A Wikimédia Commons tartalmaz Madurodam témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]