Aert de Gelder

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Aert de Gelder
Aert de Gelder - Self-Portrait - WGA8528.jpg
Született 1645. október 26.[1][2][3]
Dordrecht
Elhunyt 1727. augusztus 27. (81 évesen)[1][2]
Dordrecht
Állampolgársága holland
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Aert de Gelder témájú médiaállományokat.
Önarcképe munka közben (1685)
Dávid király (1683-as változat)
Eszter és Mardochái (1685, Szépművészeti Múzeum, Budapest)

Aert de Gelder /névváltozat Arent Gelder/ (Dordrecht, 1645. október 26.Dordrecht, 1727. augusztus 27.) holland festő, művészeti felfogásában mestere, Rembrandt szellemi örökségét vitte tovább a 18. századba.

Életpályája[szerkesztés]

Gazdag családból származott, a későbbiekben sem szorult arra, hogy a festészetből kelljen megélnie, így teljesen szabadon kibontakoztathatta tehetségét, megőrizhette sajátos egyéni stílusát. De Geldert 1660 körül Samuel van Hoogstraten tanította, majd 1661-63 közt a már egészen elfeledett idős Rembrandthoz került Amszterdamba, tőle sajátított el számos mesterségbeli fogást, köztük a chiaroscuro alkalmazását és a szabad ecsetkezelést, de nemcsak a festői eszközök rendkívüli virtuozitással való elsajátításával és egyéniségéhez való alkalmazásával (például De Gelder a világosabb színeket előnyben részesítette) tűnt ki, hanem annak a szellemiségnek, a mélységes humanizmusnak az átérzésével is, amely Rembrandt művészetét jellemezte.

Visszatérve szülővárosába is megtartotta komoly művészi hangját, nem keverte stílusát a flamandos mesterkélt finomkodással. A figurális ábrázolás kiváló mestere volt, vallási témájú képeket és arcképeket festett, Passiósorozat-ában a tájábrázolás is jelentős szerepet kapott, életképszerűen beállított portrékat is festett. Legjelentősebb talán 22 részből álló Passiósorozata, amelyből 12 képet az amszterdami Rijks Múzeumban, a többit pedig a németországi Johannisburg kastélyban őrzik.

Műveiből[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b RKDartists. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Holland Életrajzi Portál. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Dordrechti szobrász portréja

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Aert de Gelder témájú médiaállományokat.