Gerrit Dou

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerrit Dou
Gerard Dou - Self-Portrait - WGA06660.jpg
Született
1613. április 7.[1]
Leiden
Elhunyt
1675. február 9. (61 évesen)
Leiden
Állampolgársága holland
Foglalkozása festőművész
Sírhely Pieterskerk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerrit Dou témájú médiaállományokat.

Gerrit Dou /franciásan Gerard Dou/ (Leiden, 1613. április 7. — Leiden, 1675. február 9.) holland festő a holland aranykorban. Ismert önarcképét 1650 körül festette.

Életpályája[szerkesztés]

Üvegfestő családjában látta meg a napvilágot, korán atyja tanonca lett annak műhelyében, majd 1628-tól Rembrandt volt a mestere. 1631-ben önálló mesterré vált Leidenben, s nagy hírnévre tett szert. Korai alkotásait az elmélyült munka, a fény-árnyék (chiaroscuro) hatásának alkalmazása - a téma lényegének kiemelése érdekében - jellemzi. Erről tanuskodnak Rembrandt szüleiről készített képmásai (Kassel, Berlin, Amszterdam, Budapest). Egy vagy több alakkal élénkített enteriőrjei a chiaroscuro tudatos alkalmazásának bizonyságai.

A későbbiekben egyre részletezőbbekké váltak arcmásai (például anyjáról festett képei, önarcképei, stb.) 1640 körül a portrékon kívül kedvenc témája volt a remeték és Bűnbánó Magdolna ábrázolása, ugyanezen időtől kezdve kis méretű portrékat is festett ablaknyílásban vagy csendéleti környezetben, s ezek nagy sikert arattak a polgárok körében. Ezeken a kis képeken is nagy beleérzéssel és komoly technikai tudással alkalmazta a fény-árnyék hatásokat, sőt a későbbiekben mesterséges világítással fokozta a hatást. Például Szakácsnő (Louvre), virágot öntöző, almát hámozó idős hölgyek, fiatal asszonyok gyermekeikkel, holland polgárok meghitt polgári környezetben, hegedúsök, csodadoktorok, fogorvosok, stb. Híres lett a Vízkóros nő (Louvre) c. képe is.

Nagy mesterségbeli tudás jellemezte, szineit korai időszakában szürkés barnákból és a kékes ibolya változataiból válogatta, később az aranybarna tónusokat vörös árnyalatokkal élénkítette, a portrék köré festett képzeletbeli ablakokat, kőkereteket nagyon kedvelték a megrendelők. Nagy mesterségbeli tudása ellenére szellemiségében nem érte el mestere, Rembrandt alkotásainak színvonalát, talán éppen azért nem, mert erősen alkalmazkodott a megrendelők igényeihez.

Művei közgyűjteményekben[szerkesztés]

Holland háziasszony (1650 körül)

A budapesti Szépművészeti Múzeumban Egy idős hölgy képmása c. képet őrzik. Több mint kétszáz képe a világ híres múzeumaiban található:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. data.bnf.fr, 2015. október 10., http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb14465757r
  2. Lista a holland wikipedia nyomán.

Források[szerkesztés]

  • Művészeti lexikon. 1. köt. Szerk. Éber László. Budapest : Andor Győző, 1929. Dou, Gerrit lásd 258. p.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.