Gerrit Dou

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gerrit Dou
Gerrit Dou selfport - cropped and downsized.jpg
Született 1613. április 7.[1][2][3][4][5][6][7]
Leiden
Elhunyt 1675. február 9. (61 évesen)[3][6][7]
Leiden
Állampolgársága holland[8]
Foglalkozása festő
Sírhely Pieterskerk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerrit Dou témájú médiaállományokat.

Gerrit Dou /franciásan Gerard Dou/ (Leiden, 1613. április 7. — Leiden, 1675. február 9.) holland festő a holland aranykorban. Ismert, az amszterdami Rijksmuseumban látható önarcképét 1650 körül festette.

Életpályája[szerkesztés]

Üvegfestő családjában látta meg a napvilágot, korán atyja tanonca lett annak műhelyében, majd 1628-tól Rembrandt volt a mestere. 1631-ben önálló mesterré vált Leidenben, s nagy hírnévre tett szert. Korai alkotásait az elmélyült munka, a fény-árnyék (chiaroscuro) hatásának alkalmazása jellemzi lényeg kiemelése érdekében. Erről tanúskodnak Rembrandt szüleiről készített képmásai (Kassel, Berlin, Amszterdam, Budapest). Egy vagy több alakkal élénkített enteriőrjei a chiaroscuro tudatos alkalmazásának bizonyságai.

A későbbiekben egyre részletezőbbekké váltak arcmásai (például anyjáról festett képei, önarcképei stb.) 1640 körül a portrékon kívül kedvenc témája volt a remeték és Bűnbánó Magdolna ábrázolása, ugyanezen időtől kis portrékat is festett ablaknyílásban vagy csendéletben, és ezek nagy sikert arattak a polgárok körében. Ezeken a kis képeken is nagy beleérzéssel és komoly technikai tudással alkalmazta a fény-árnyék hatásokat, később mesterséges világítással is fokozta a hatást. Például Szakácsnő (Louvre), virágot öntöző, almát hámozó idős hölgyek, fiatal asszonyok gyermekeikkel, holland polgárok meghitt polgári környezetben, hegedűsök, csodadoktorok, fogorvosok stb. Híres lett a Vízkóros nő (Louvre) c. képe is.

Nagy mesterségbeli tudással dolgozott. Korai időszakában főleg a szürkésbarna és kékes ibolya árnyalatokat kedvelte, később az aranybarna tónusokat élénkítette vörös árnyalatokkal. A portrék köré festett képzeletbeli ablakokat, kőkereteket nagyon kedvelték a megrendelők. Szellemisége talán azért nem nem érte el mestere, Rembrandt színvonalát, mert erősen alkalmazkodott a megrendelők igényeihez.

Művei közgyűjteményekben[szerkesztés]

Holland háziasszony (1650 körül)

A budapesti Szépművészeti Múzeumban Egy idős hölgy képmása c. képet őrzik. Több mint kétszáz képe a világ híres múzeumaiban található:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 2. Gerard Dou
 3. a b Gerrit Dou
 4. Gerrit or Gérard Dou
 5. KulturNav. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. a b Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. a b SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 8. artist list of the National Museum of Sweden, 2016. február 12. (Hozzáférés: 2016. február 27.)
 9. Lista a holland wikipedia nyomán.

Források[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerrit Dou témájú médiaállományokat.
 • Művészeti lexikon. 1. köt. Szerk. Éber László. Budapest : Andor Győző, 1929. Dou, Gerrit lásd 258. p.
 • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.