Belsőépítészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Biedermeier szobabelső (Otthon-múzeum, Eversberg)

A belsőépítészet általában a fürdőszoba-; konyha-; nappali-; étkező-; hálószobabútorok, beépített szekrények, lépcsők, galériák, mennyezet-; és falburkolatok tervezése. A komoly kihívásokat jelentő munkák alatt értjük például a templomok belső tereinek berendezéseit, színházak, mozik, áruházak, szállodák lakosztályainak (köztük elnöki, színészi lakosztályok) kialakítását; kereskedelmi cégek tárgyaló és bemutatótermeit; múzeumok kiállító tereit, egyetemek, vállalatok konferencia-termeit, kávéházi berendezések építészeti kivitelezését. Az asztalosipar a bútorokon kívül hajlított elemek gyártásával, intarziás parketták készítésével; valamint a több száz éves kastélyokban végzett restaurációs, rekonstrukciós munkákkal is foglalkozik.

A sokoldalú belső-építőművészeti tevékenység gyakran az enteriőr minden részletére kiterjed. Szolgálatába állíthatja díszítőelemként a szobrászatot, a táblaképeket, fa-, fém-, textil-, kerámia-, üveg- és műanyagelemeket, az alkalmazott grafika[1] elemeit. Az enteriőr stílusa, igényessége vagy éppen egyszerűsége korok, népek, tájak, társadalmi rétegek civilizációs szintjét tükrözi. Ha egy festmény szobabelsőt ábrázol, azt enteriőrnek hívjuk.

Külföldön[szerkesztés]

Magyarországon[szerkesztés]

Belsőépítészetet több egyetemi képzésben lehet tanulni, például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Nyugat-magyarországi Egyetemen,[2] Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a Budapesti Metropolitan Egyetemen (korábban: BKF), a Széchenyi István Egyetemen[3] és a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemen. A Nyugat-magyarországi Egyetemen az Alkalmazott Művészeti Intézeten belül van a Belsőépítészeti Tanszék a Formatervező Tanszék mellett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Például cégnevek, tájékoztató jellegű feliratok megtervezése a legalkalmasabb nagyságrendben és betűtípusokból.
  2. Archivált másolat. [2015. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 9.)
  3. Balázs, Sári: Felvételi Portál - Széchenyi István Egyetem - Építész MSc (magyar nyelven). https://felveteli.sze.hu/, 2022. február 9. (Hozzáférés: 2022. február 16.)

Források[szerkesztés]

  • Művészeti lexikon. 1. köt. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1965. Belsőtérművészet lásd 203. p.

További információk[szerkesztés]