Benjamin Gerritsz Cuyp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Benjamin Gerritsz Cuyp
Benjamin Cuyp Joseph interpreting dreams 1630-1652.jpg
Született 1612[1]
Dordrecht
Elhunyt 1652. augusztus 28. (39-40 évesen)
Dordrecht
Állampolgársága holland
Szülei Gerrit Gerritsz Cuyp
Foglalkozása festő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Benjamin Gerritsz Cuyp témájú médiaállományokat.
Angyali üdvözlet a pásztoroknak (1830-as évek)

Benjamin Gerritszoon Cuyp (Dordrecht, 1612. december – Dordrecht, 1652. augusztus 28.) holland festő, bibliai témájú képeket és életképeket festett a holland aranykorban, Rembrandt volt a mestere.

Családja, munkássága[szerkesztés]

Atyja Jacob Gerritsz Cuyp ólomüvegtervező volt. Eleinte féltestvére Jacob Gerritsz. Cuyp tanította festeni, majd Rembrandt volt rá hatással. Benjamin Gerritsz Cuyp volt az unokanagybátyja a híres tájképfestő Aelbert Cuypnak. Benjamin Gerritsz Cuyp változatos bibliai és életképekbe való jeleneteket dolgozott fel, s széles ecsetvonásokkal festett, előtérben állt nála a kompozíció, a jelenet.

1632. december 30-án lépett be a Szent Lukács festő céhbe. 1643-ban Hágában élt, majd később ismét visszatért szülővárosába.[2]Éppen úgy, mint a többi flamand festő, képein számos betekintést nyújt a korabeli holland életformába, a holland tájak is megjelennek nála, a hollandiai sűrű, magas páratartalmú levegőn átszűrődik a napfény (lásd például Angyali üdvözlet a pásztoroknak, Tájkép romokkal, Mutatványosok című képeit vagy a tengeri strandjelenetek mögött ábrázolt tájait,[3] stb.), mely a kor optimizmusát, bizakodását jelzi. Későbbi éveiben a fény-árnyék hatásokkal (chiaroscuro) óvatosabban bánt, alárendelve azt a jelenetnek. A vallás, a természet és a szülőföld szeretete vezette ecsetjét.[4] Festészete sokakra hatott, tanítványai is voltak, köztük Barent van Kalraet.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Művészeti lexikon. 1. köt. Szerk. Éber László. Budapest : Győző Andor, 1935. Banjamin Gerritsz Cuyp lásd 225. p.
  • Művészeti lexikon I–IV. Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1981–1983.

További információk[szerkesztés]