HIMARS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
M142 HIMARS
Egy HIMARS FMTV indítójárművön, Fort Bragg-ben
Egy HIMARS FMTV indítójárművön, Fort Bragg-ben

Típus harcászati ballisztikus rakéta rendszer
Fejlesztő ország  USA/ Egyesült Királyság
Harctéri alkalmazás
Szolgálatban 2005
Gyártó Lockheed Martin Missiles & Fire Control
BAE Systems (járóképes alváz)
Hosszúság7,0 m
Szélesség2,4 m
Magasság3,2 m
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat könnyű
Elsődleges fegyverzet 6 db 277mm-es M270-es típusú rakéta,
vagy 1 db MGM–140 ATACMS rakéta
Műszaki adatok
Hatótávolságkb. 300 km
A Wikimédia Commons tartalmaz M142 HIMARS témájú médiaállományokat.

A HIMARS (angolul: High Mobility Artillery Rocket System, magyarul: „nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer”) amerikai fejlesztésű, mozgékony, könnyű rakétatüzérségi eszköz, melyet az amerikai hadsereg részére fejlesztettek ki, bázisjárművei a gumikerekes MTV járműcsalád változatai. Feladatkörét tekintve hasonló az M270 MLRS-hez, annak könnyített, kisebb kapacitású változatának tekinthető.

A fegyverrendszer elsősorban egy hat indítótubusos konténert tartalmaz, melyben alkalmazható az M270 összes, 227 mm űrméretű rakétatípusa (annak fele javadalmazását képes a HIMARS hordozni). Indítási képessége egyes, kettes, négyes, vagy hatos sorozatban lehetséges. A járművön alkalmazható még az ATACMS rendszer egy indítótubusa is, valamint integrálási és indítási kísérleteket hajtottak végre az AMRAAM szárazföldi indítású változataival is.

A jármű szállítható C–130 Hercules szállítórepülőgépben, a járóképes alváz eredeti fejlesztője a BAE Systems Mobility & Protection Systems volt, a fegyverrendszert pedig a Lockheed Martin Missiles & Fire Control fejlesztette ki. A csapatpróbákat 1998-ban kezdték meg Fort Bragg-ben. 2002-ben a hadsereg a tengerészgyalogsággal együtt állított szolgálatba 40 darab egységet. Aktív telepítésük 2005-től kezdődik, első harctéri bevetésük 2007-ben történt a tengerészgyalogság részéről, Irakban. Harctéri tapasztalatok alapján a jármű védettségét megnövelték, az MTV járműcsalád modulrendszerű felépítményeiből.

Az amerikai hadseregen és tengerészgyalogságon kívül több külföldi ország is hadrendjébe állította: Szingapúr 18 járművet, az Egyesült Arab Emírségek 20 járművet és Jordánia 12 járművet. Tervezi rendszeresíteni Kanada, Katar, valamint Spanyolország és Lengyelország is. Utóbbi kettő hazai gyártásban, országspecifikusan tovább fejlesztve.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a HIMARS című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]