DANA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
DANA önjáró löveg
Egy cseh gyártmányú 152 mm-es Dana önjáró löveg a Lešany-i Páncélos múzeumban
Egy cseh gyártmányú 152 mm-es Dana önjáró löveg a Lešany-i Páncélos múzeumban

Típus önjáró löveg
Fejlesztő ország  Csehszlovákia
Gyártó Máriatölgyes
Gyártási darabszám 450
Háborús részvétel Afganisztáni háború
Általános tulajdonságok
Személyzet 4-5 fő
Hosszúság10,50 m
Szélesség3,00 m
Magasság2,85 m
Tömeg 29,25 tonna (harckészen)
23 tonna (üresen)
Páncélzat és fegyverzet
Páncélzat mm
Elsődleges fegyverzet 152 mm-es löveg
Másodlagos fegyverzet 12,7 mm-es MG DŠKM géppuska
Műszaki adatok
Motor Tatra T2-930-34 V-12 dízel-motor
Teljesítmény 257,27 kW (345 Le)
Felfüggesztés 8x8
Sebesség80 km/h
Fajlagos teljesítmény kW/t
Hatótávolság600 km
A Wikimédia Commons tartalmaz DANA önjáró löveg témájú médiaállományokat.

A DANA (csehül: Dělo Automobilní Nabíjené Automaticky, magyarul: automata töltésű önjáró löveg) vagy ShKH vz. 77 egy csehszlovák gyártmányú, 152 mm-es, kerekes önjáró lövege. A járművet a trencséni Konštrukta vállalat tervezte és a ZTS máriatölgyesi (Dubnica nad Váhom) gyártotta az 1970-es években, a mai Szlovákia területén. A harcjárművet a nagyméretű, nyolc kerék meghajtású Tatra T815 bázisán hozták létre. A Tatra jó terepen is jó stabilitást és megfelelő sebességet biztosít, így követheti a lánctalpas erőket, sőt műúton sokkal gyorsabb is lánctalpas társainál.

Egy kerekes önjáró löveg építésének és fenntartásának költsége sokkal alacsonyabb, mint egy lánctalpasé, a jármű méreteiből adódóan a hasznos tér is sokkal nagyobb, így nem feltétlenül szükséges külön lőszerszállító kocsi. A fejlett európai úthálózat mellett pedig egy kerekes harcjármű nagyobb mozgékonyságot biztosít. A DANA hátránya – mint bármely kerekes önjáró lövegnek-, hogy ha lövegével a járműre merőlegesen hajt végre tűzfeladatot, akkor a jármű könnyen felborulhat. Ezt a problémát három hidraulikus támasztó szerkezettel oldották meg, a jármű a megállás után kevesebb mint egy percen belül leadhatja első lövését. A DANA fő fegyverzete egy jó teljesítményű 152 mm-es löveg, amellyel 18000 méter távolságig képes pusztítani az ellenséget, megnövelt hatótávolságú lövedékkel ez 20 km-ig növelhető.

A DANA személyzete 5 fő, a jármű vezetője és a parancsnok elöl, a vezetőfülkében foglal helyet, a lövegkezelő (ő kezeli a fegyvert és ő hajtja végre a tüzelést) és a töltőkezelő (ő választja ki a töltetet) a torony bal oldalán, a lövedékkezelő pedig jobb oldalon helyezkedik el.

Lövedékek[szerkesztés]

A Cseh Hadsereg alaplövedékei a DANA 152 mm-es lövegéhez:

  • 152 mm OFd, nagy robbanóerejű, megnövelt hatótávolságú lövedék, maximális lőtávolság 20 km
  • 152 mm Pp, páncéltörő lövedék, közvetlen tűzfeladat végrehajtására, páncélozott harcjárművek ellen

Változatok[szerkesztés]

  • MODAN (152 mm)

A MODAN önjáró löveg a DANA továbbfejlesztett változata, nagyobb ható- és lőtávolsággal. A fejlesztés magába foglal még egy új fedélzeti irányító és tűzvezető rendszert, egyszerűsíti az irányítást, a jármű személyzete pedig 5 főről 4-re csökkent.

  • Ondava (152 mm)

Az Ondava önjáró löveg fejlesztési változat egy hosszabb 152 mm-es löveggel (47 kaliberes), új kétkamrás csőszájfékkel és új töltőberendezéssel.

  • Zuzana (155 mm)

A Zuzana önjáró löveg egy NATO standard 155 mm-es löveggel ellátott változat. Az első példányokat a szlovák hadsereg állította szolgálatba 1998-ban.

  • Himalaya (155 mm)

A Himalaya önjáró löveg a szlovák hadsereg új fejlesztési lépése a 155 mm-es lövegek felé. A jármű a Zuzana tornyának lánctalpas vontatású változata, egy T–72 harckocsi alvázának felhasználásával.

Harci alkalmazás[szerkesztés]

A grúz hadsereg DANA önjáró lövegeket bevetett 2008. augusztusi orosz–grúz háborúban.

Alkalmazók[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Halberstadt, Hans – (2003): Tüzérségi eszközök : a középkortól napjainkig, Hajja kiadó, Debrecen ISBN 963-9329-77-0