Lockheed Martin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lockheed Martin
A Lockheed Martin központja Bethesdában
A Lockheed Martin központja Bethesdában
Típus Tőzsdén jegyzett, nyilvánosan működő részvénytársaság
(NYSE: LMT
Jogelőd Lockheed
Alapítva 1995. március 15.
Névadó Allan Lockheed és Glenn L. Martin
Székhely Bethesda, Maryland állam, Egyesült Államok
Vezetők Marillyn A. Hewson (elnök és vezérigazgató)
Iparág repülőgép- és űripar
Forma corporation
Termékek Utasszállító repülőgépek
Katonai repülőgépek
Hordozórakéták
Műholdak
Árbevétel Növekedés 59,912 milliárd dollár (2019)[1]
Profit Növekedés 8,545 milliárd dollár (2019)[1]
Összes vagyon Növekedés 47,528 milliárd dollár (2019)[1]
Alkalmazottak száma nagyjából Növekedés 110 000 fő[1]
Leányvállalatai Lockheed Martin Space Systems
Lockheed Martin Canada
Sikorsky Aircraft
Tőzsde New York-i tőzsde

Lockheed Martin (USA)
Lockheed Martin
Lockheed Martin
Pozíció az USA térképén
é. sz. 39° 01′ 45″, ny. h. 77° 08′ 08″Koordináták: é. sz. 39° 01′ 45″, ny. h. 77° 08′ 08″
A Lockheed Martin weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lockheed Martin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lockheed Martin egy amerikai repülőgép- és fegyvergyártó cég, mely a Lockheed és Martin Marietta cégek összeolvadásával jött létre 1995-ben.

Története[szerkesztés]

Az egyesülés[szerkesztés]

1994 márciusában a Martin Marietta ajánlatot tett a Grumman megvásárlására, azonban nem fogadták el, túl alacsonynak találták a kínált vételárat. A hidegháború végével a vállalat döntési helyzetbe került, vagy nyitnak új piacok felé, vagy be kell zárniuk néhány részleget. Ekkor érkezett a Lockheed ajánlata a vállalatok fúziójára.

Nyolc hónappal korábban Les Aspin hadügyminiszter bejelentette a legnagyobb védelmi beszállítók képviselőinek, hogy a Pentagon drasztikus költségvetési megszorításokat tervez. Ezen a megbeszélésen figyelt fel egymásra a Lockheed és a Martin Marietta, mint lehetséges partnerek. Mindkét vállalat hasonló gyökerekkel rendelkezett a repülés korai időszakából, és a gazdasági megszorítás megoldását is hasonlóan látták, a részlegek bezárása és eladása helyett a bővítésben.

A fúzió 1995. március 15-én hivatalosan is létrejött az Egyesült Államok második és harmadik legnagyobb védelmi beszállítója között. A Lockheed a Martin Marietta Maryland-i székházába költözött. Az egyesüléssel a Lockheed Martin lett az amerikai védelmi minisztérium legnagyobb informatikai és kiképzőprogram beszállítója.

Űripar[szerkesztés]

1998-re a Lockheed Martin kifejlesztett egy új, könnyebb üzemanyagtankot az űrsiklóhoz (mintegy 8 tonnával), mely lehetővé tette a Nemzetközi Űrállomás nehéz elemeinek felbocsájtását. A Lockheed gyártotta az űrállomás négy pár nagy napelemtábláját, hőcserélőjét, szennyezettség ellenőrző rendszerét (Trace Containment Control System) és légtisztító berendezéseit is.

GPS IIR és III[szerkesztés]

GPS IIR és GPS IIR-M[2]

A Lockheed 12 darab GPS IIR műholdat tervezett és épített, majd a légierő megbízásából további 8 GPS IIR-M típusút. Az első IIR műholdakat 1997-ben bocsájtották fel, az első IIR-M-et 2005-ben. 2020-ra a működő GPS műholdak nagyjából 60%-át teszik ki a IIR típusok.

GPS IIIA és GPS IIIF[2]

A GPS műholdak újabb generációját a Lockheed Martin gyártja, 32 darab GPS III, valamint a fejlettebb GPS IIIF modellekre van szerződése. Gyártásuk a külön erre a célra, 2011-ben épült összeszerelő-csarnokban folyik Denver közelében.

Az első GPS III műholdat (GPS III SV01) 2018. december 23-án állították pályára egy Falcon 9 rakétával, a floridai Cape Canaveral Űrközpontból.[3]

Szervezete[szerkesztés]

Vegyesvállalatok[szerkesztés]

Gyártmányai[szerkesztés]

C–130J Super Hercules

Katonai repülőgépek[szerkesztés]

Fegyverrendszerek[szerkesztés]

Űrjárművek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Lockheed Martin Corporation 2019 Annual Report (angol nyelven) (pdf). Lockheed Martin Corporation, 2020. (Hozzáférés: 2020. április 5.)[halott link]
  2. a b GPS Satellites (angol nyelven). lockheedmartin.com. (Hozzáférés: 2020. április 5.)
  3. You Are Here: First Lockheed Martin-Built Next Generation GPS III Satellite Responding To Commands (angol nyelven). lockheedmartin.com, 2018. december 23. (Hozzáférés: 2020. április 5.)

Források[szerkesztés]