Hürrem szultána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haszeki Hürrem szultána
Hürrem szultána Tiziano 1550-es festményén
Hürrem szultána Tiziano 1550-es festményén

Titulusai Szultána
Haszeki szultán
Oszmán Birodalom haszeki szultánja
Uralkodási ideje
1534. március 19.1558. április 15.
Elődje Nem volt
Utódja Nurbanu szultána
Életrajzi adatok
Uralkodóház Oszmán-ház
Teljes neve Aleksandra vagy Anastasia Lisowska (születési név)
Alexandra La Rossa (névvariáns)
Haszeki Hürrem szultána (uralkodói név)
Született 1502-1504 körül
Rohatin
Elhunyt 1558. április 15.
(53-56 évesen)
Isztambul
Nyughelye Szulejmán-dzsámi, Isztambul
Házastársa I. Szulejmán oszmán szultán
Gyermekei Mehmed
Mihrimah
Abdullah
Szelim
Bajazid
Dzsahángír
Édesapja Havrilo Lisowski[1][2]
Édesanyja Leksandra Lisowska
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Haszeki Hürrem szultána témájú médiaállományokat.
"Rosa Solymanni uxor" (16. század)
Egy Hürrem szultána által alapított hamam (fürdő) Isztambulban, nem messze a Hagia Szophiatól
Hürrem szultána türbéje a Szulejmán-dzsámiban
Hürrem és Szulejmán egy barokk kori német mester, Anton Hickel festményén (1780)

Haszeki Hürrem szultána - születési nevén Aleksandra vagy Anastasia Lisowska, Európában gyakran Rokszolána vagyis „Ruténiai” néven emlegették - (Rohatin, 1502? – Isztambul, 1558. április 15.) I. Szulejmán szultán felesége, de facto társuralkodója, az Oszmán Birodalom első haszeki szultánja. Hürrem több mint harminc évig játszott szerepet az oszmán történelemben. Szulejmánnak államügyekben is tanácsadója volt, emellett öt fiút és egy leányt szült neki, köztük II. Szelimet, a későbbi szultánt.

Rajta kívül az Oszmán Birodalomban csak egy szláv származású szultána uralkodott, Turhan Hatice. Vele ért véget a Hürrem által elindított, mintegy 130 éves korszak, a nők szultanátusa.

Korai élete[szerkesztés]

A modern információk között nem esik szó a szultána gyermekkoráról, kivéve a ruszin származásáról. Míg az ukrán és lengyel legendák és források magasztalják Roxolana szépségét, amivel meghódította a Szultánt, a velencei diplomaták jelentései azt állítják, hogy nem volt különösen szép és meglehetősen alacsony, kecses, elegáns, és szerény nőként jellemezték.[3] Valószínűleg egy ortodox pap lányaként jött világra. Családját a tatárok megölték, mikor megtámadták a falujukat. Hürremet elfogták, és több rabszolgapiacra került. Majd végül az egyik piacon vették meg, és így kerülhetett az oszmán hárembe.

Élete a háremben[szerkesztés]

1520-ban elfogták, és hajón Isztambulba vitték rabszolgának, ahol Szulejmán háremébe került. Itt kapta a Hürrem („Vidám”) nevet, magától a szultántól. A szultán minden szabad percét nála töltötte, a legtitkosabb terveit is vele beszélte meg, lakosztályából titkos átjáró vezetett Alexandra lakrészébe. Szulejmán az ő kedvéért fényűző módon átépíttette a Topkapı palotát. Hürrem végül nemcsak Szulejmán kedvenc ágyasává lett, de a szultán feleségül is vette, ami ritka dolognak számított. Házasságkötésükkor (melynek pontos dátuma ismeretlen) a nép szinte fellázadt Hürrem ellen, kígyónak és orosz boszorkánynak hívták. (Halála után többen is megátkozták.) Vetélytársával, a trónörökös Musztafa anyjával, Mahidevrannal számtalan alkalommal került összetűzésbe. Egyes források szerint többször fizikai bántalmazásra is sor került kettejük közt. A szultán Mahidevrant megfosztotta lakrészétől, és az ágyasokhoz száműzte. Ez nagyon enyhe büntetésnek számított, ugyanis ilyen esetekben bevett szokás volt a megunt asszonyt bőrzsákba varrni, majd a tengerbe vetni. A szultán anyja, haláláig Mahidevrant és fiát, Musztafát támogatta, de eredménytelenül.

Hatalomra jutása[szerkesztés]

1534. március 19-én elhunyt anyósa, Hafsza szultána. Ezáltal mint az uralkodó felesége, ő vette át a hárem vezetését. Ekkor kapta meg a Haszeki szultána rangot is, amit ő viselt először. Mivel Hürrem Szulejmán előtt hunyt el, így anyai jogán nem kerülhetett a Topkapı élére, így Valide szultána sem válhatott belőle.

Politikai, hatalmi törekvései[szerkesztés]

Saját, és gyermekei útját egyengető ambíciói miatt nem egy ember vesztette el vagyonát, pozícióját vagy életét.

Elsőként hárem-beli vetélytársával, Mahidevrannal számolt le.

Évekig tartó viszályban győzte le Pargali Ibrahim pasát, aki a szultán gyermekkori barátja, nagyvezíre és legfőbb tanácsadója volt. Ibrahim hatalomszerző oktalanságaiból eredő hibáinak, valamint Hürrem, a szultán felé évekig tartó unszolásának köszönhetően vesztette el pozícióit, majd életét. Ibrahim számtalanszor lehetőséget kapott az uralkodótól arra, hogy elhagyja Isztambult, de ő saját felelősségére maradt. 1536 március idusán a szultán a Topkapı palotába hívatta Ibrahimot, majd korábbi ígérete ellenére (miszerint nem fogja megöletni), elküldte a selyemzsinórt neki.

Hürrem hatalma Musztafa herceg megöletésekor teljesedett ki igazán. Rüsztem pasával, egyik leghűbb szolgálójával, a birodalom nagyvezírével sikerült elérniük, hogy árulással vádolják meg a trónörökös herceget. Ezt követően a szultán csatába hívta, ahol hagyományos oszmán módon (selyemzsinórral való megfojtás) kivégezték.

Hürrem politikai játszadozásainak esett áldozatul továbbá Kara Ahmed pasa nagyvezír, és még számtalan, hatalma ellen törekedő kisebb-nagyobb tisztségviselő is.

Hürrem politikai befolyását mutatja, hogy Szulejmán - nyilván felesége származása révén (Ruténia akkor Lengyelországhoz tartozott) - szorosabbra fűzte kapcsolatait a lengyel királlyal, ki e helyzetet a Habsburgok és az orosz cár ellen kamatoztathatta, illetőleg a törökök a lengyelekkel is sakkban tartották a gyakran ingadozó hűbéres moldvai fejedelmeket. A lengyel királlyal maga Hürrem is levelezett.

Jótékonykodása[szerkesztés]

Idősödve, a csapásoktól megtörve már meglátta a szenvedőket, többet törődött a szegényekkel: számukra ingyenkonyhát, kórházat, iskolát, fürdőt építtetett Isztambulban és vidéken is.

Halála[szerkesztés]

Hürrem feltehetően maláriában halt meg 1558-ban. Szulejmán élete végéig gyászolta.

A mennyeket fekete felhők fedték be, nincs pihenés számomra, nincs levegő, se gondolat, se remény. […] Én lemostam, letöröltem a világot, lelki bánatom érted van, szerelmem. Erő, nincs több erőm, hogy elárulja nekem, csak hit van, a hit a te érzelmeidben, nem a húsban, de az én szívemben, én sírok, sírok érted, szerelmem, nem óceán, több, mint óceán az én könnyeim érted, Hürrem...
– Részletek Szulejmán búcsúverséből[4][5]

Hürrem a Szulejmán-mecsetben lelt örök nyugalmat, 1566-ban ide temették Szulejmánt is. A szultán engedélye szerint csak Mihrimah szultánát temethették még el a dzsámiban.

Emlékezete[szerkesztés]

 • Hürremet mindig is jól ismerték mind Törökországban, mind Európában, így sok művészt megihletett. Hürrem számtalan nyugati művész festményén szerepel, többször Szulejmán társaságában, de alakja megjelenik a zeneművészetben: többek közt Joseph Haydn 63. szimfóniájában, operákban (pl.: Denys Sichynsky által), balett művekben, valamint számos novellában (főleg az ukrán, de azon kívül a német, angol és francia irodalomban).
 • 2007-ben a mariupol-i muszlimok mecsetet építettek Roxolána tiszteletére.
 • Hürrem többször megjelenik a filmművészetben: dokumentumfilmekben, mozifilmekben, sorozatokban.
 • A világszerte népszerű Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) című televíziós sorozat első 3 évadjában a török-német származású Meryem Uzerli, majd a 4. évadban a török Vahide Perçin alakította a nagy szultánát.

A szépirodalomban[szerkesztés]

De fiát, Musztafát mikor megöleté,
Akkor felettébb magát megesmérteté,
Sőt, maga nemzetivel meggyülölteté,
Roxa szerelméjért eztet cselekedé.

 • Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán ágyasa
 • Demet Altınyeleklioğlu: Hürrem, Szulejmán asszonya
 • Demet Altınyeleklioğlu: Ibrahim és Hatidzse[6]

A szülőföldjén[szerkesztés]

Stamp of Ukraine s148.jpg Square in Rohatin Ukraine.jpg Roxelana Rohatyn Jul 2008151.JPG Roxelana Rohatyn Jul 2008150.JPG
Rokszolána ukrán bélyegen
(1997)
Emlékműve Rohatinban (2008)
Hürrem szobra közelről (2008)
Az emlékmű felirata (2008)

Gyermekei[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Dr Galina I Yermolenko. Roxolana in European Literature, History and Culturea. Ashgate Publishing, Ltd., 275. o (2013). ISBN 978-1-409-47611-5 
 2. Ukrainian Orthodox priest, Havrylo Lisowsky, father of Roxelana
 3. Galina Yermolenko: Roxolana: “The Greatest Empresse of the East”
 4. Szulejmán Muhibbi álnéven szerelmes verseket is írt a feleségéhez.
 5. A mennyeket fekete felhők fedték... vers teljes szövege (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. július 6.)
 6. Információ a kötetekről a Moly oldalán (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2015. december 26.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Roxelana című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hürrem szultána témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Előző
Nem volt
Az Oszmán Birodalom haszeki szultánja Osmanli-nisani.svg
1534. március 19. – 1558. április 15.
Következő
Nurbanu szultána