Meryem Uzerli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Meryem Uzerli
Életrajzi adatok
Születési név Meryem Sahra Uzerli
Született 1983augusztus 12. (38 éves)
Kassel, NSZK
Élettárs Can Ates (2012-2013)
Gyermekei Lara Uzerli
Pályafutása
Aktív évek 2008 – napjainkig
Híres szerepei Hürrem szultána
Szulejmán[1]
Díjai
További díjakArany Pillangó-díj (Szulejmán)

Meryem Uzerli weboldala
Meryem Uzerli IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Meryem Sahra Uzerli (Kassel, NSZK, 1983. augusztus 12.) anyai ágon német származású török színésznő. Világszerte ismertté a Szulejmán című nagy sikerű török televíziós sorozat tette, melyben az egyik főszereplőt, Hürrem szultánát alakította az első három évad során.

Élete[szerkesztés]

Meryem Uzerli egy Nyugat-németországi városban, Kasselben látta meg a napvilágot 1983. augusztus 12-én. Édesapja, Hüseyin török, édesanyja, Ursula német származású. Mivel ő Németországban született, és ott is nőtt fel, ízig-vérig németnek vallja magát. Három idősebb testvére van: Egy nővére Canan, aki édes testvére, és két bátyja édesanyja előző házasságából. Anyukája után ő is a színészetet választotta, és a hamburgi Shauspiel Studio Frese'de egyetemen tanult mindössze 17 éves korától.Több kisebb német produkcióban is feltűnt. Ám ami egycsapásra nagy sztárrá tette, az az, hogy ő alakította Hürrem szultánát, a Muhtesem Yüzyil (Csodálatos század) című török sorozatban. A szériát, amiből összesen négy évad készült, az RTL Klub kereskedelmi csatorna is megvette 2013-ban, Szulejmán címmel. A 103. résztől Vahide Perçin vette át a szerepét, mert Meryem a harmadik évad végén váratlanul távozott a sorozatból.

2014 októberében jelentette be, hogy visszatér Törökországba egy újabb színészi projekt miatt.

2012-ben, 2013-ban, és 2015-ben az Elidor reklámarca lett. Saját márkájú szempillaspirál-márkát is alapított.

Díjai
év esemény díj szerep
2013 Antalya Television-díj legjobb színésznő Hürrem szultána
2013 İtü Emös Başarı Ödülleri-díj legjobb színésznő Hürrem szultána
2012 Magazin Újságíró Szövetség díja legjobb női főszereplő Hürrem szultána
2012 Magazinci.com Honor-díj legjobb női főszereplő Hürrem szultána
2012 Arany Pillangó-díj a legjobb színésznő Hürrem szultána
2011 International Consumer Summit-díj legjobb női főszereplő Hürrem szultána

Magánélete[szerkesztés]

Meryem Uzerlit Szulejmánbeli kolléganője Nebahat Çehre mutatta be Can Atesnek 2012-ben. A jól ismert milliomos török üzletemberrel viharos 9 hónap után szakítottak, mert a férfi megcsalta Meryemet. 2013-ban a színésznő váratlanul hagyta ott a sorozat forgatásait, s utólag derült ki, hogy burnout (KIÉGÉS) szindróma miatt. A Szulejmán főszereplőnője szülőhazájában Németországban egy berlini klinikán, név szerint Potsdamer Platzon kezeltette magát fél éven keresztül. Itt Can még a kapcsolatuk alatt 3-szor látogatta meg. A férfi az utolsó alkalommal megjegyezte, hogy teltebbek lettek a mellei. A színésznő nem tulajdonított neki nagy ügyet, ám a férfi unszolására elvégeztetett egy terhességi tesztet. Akkor derült ki, hogy Meryem állapotos. Can abortuszra akarta küldeni párját, aki ezen megnyilvánulása miatt kiábrándult belőle. Meryem szakított Cannal aki nem kér az apaságból, melyet azzal indokolt, hogy már van egy fia. A színésznő mindezek ellenére eldöntötte, hogy egyedül is vállalja a babát. A félig német szépség utóbb tette közzé, hogy vízben szeretné világra hozni gyermekét. A szülés előtt pár héttel azonban váratlan esemény történt. Can felhívta, hogy jelen szeretne lenni gyermeke megszületésénél, és biztosította Meryemet arról, hogy az ajtaja mindig nyitva áll előttük. Ám, mint utóbb kiderült, ebből nem lett semmi.

Lánya, Lara Uzerli 2014. február 10-én született, Meryem legnagyobb örömére teljesen egészségesen, és úgy tudni természetes úton. A kicsi édesanyja családnevét (Uzerli) kapta, amivel a színésznő volt párjának is tudtára adta, hogy egyedülálló anyaként is képes lesz helytállni. Azonban, erre nem lesz szükség, mert Meryem és volt párja néhány hónappal Lara születése után kibékült. Azóta baráti kapcsolatot ápolnak lányuk érdekében. Az újdonsült anyuka minden idejét gyermekének szenteli, és eldöntötte, hogy hazájában Németországban neveli fel a kis Larát. Megnyilvánulásaiból kiderül, hogy boldogabb mint valaha, kislánya születésével teljes lett az élete.[2]

Filmográfia[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Televíziós sorozatok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Meryem Uzerli: The Magnificent Hürrem Sultan. (Hozzáférés: 2013. november 23.)
  2. Fotó Meryem Uzerli kislányáról!. [2015. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 22.)