Mehmed oszmán herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mehmed herceg

Életrajzi adatok
UralkodóházOszmán-ház
Született1521. október 31.
Konstantinápoly
Elhunyt1543. november 7.
(22 évesen)
Saruhan Sanjak
NyughelyeŞehzade-mecset
ÉdesapjaI. Szulejmán oszmán szultán
ÉdesanyjaHürrem szultána
Testvére(i)
GyermekeiHümasah szultána
SablonWikidataSegítség

Mehmed herceg (1521–1543) I. Szulejmán oszmán szultán és Hürrem szultána első gyermeke volt.

1521-ben született. Hürrem azt szerette volna, hogy apja után ő kerüljön a trónra nem pedig I. Szulejmán oszmán szultán és Mahidevran hatun legidősebb fia Musztafa herceg. Célja érdekében mindent megtett. A két testvér azonban jóban volt egymással, Mehmed felnézett Musztafára. Mehmed 1543-ban részt vett apjával Székesfehérvár és Esztergom ostromában, ahol a törökök bevették mindkét várost. A herceg himlő áldozata lett, de egyes történészek szerint a legidősebb herceg Musztafa herceg anyja, Mahidevran hatun által mérgezték meg. Apjukat így nem ő, hanem fivére, II. Szelim oszmán szultán követte a trónon.

Felesége Esmehan Baharnaz szultána volt, Szulejmán húgának, Sah szultánának a lánya. Egy gyermekük született, Hümaşah szultána.

A Szulejmán (Muhteşem Yüzyıl) című tévésorozatban Gürbey İleri alakítja.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Şehzade Mehmed című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.