Sah szultána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sah szultána
İstanbul - Yavuz Selim Camii - Mart 2013 - r2.JPG

Életrajzi adatok
Uralkodóház Oszmán-ház
Született 1509
Manisa, Törökország
Elhunyt 1572 (63 évesen)
Isztambul
NyughelyeYavuz Selim Mecset, Isztambul
Édesapja I. Szelim oszmán szultán
Édesanyja Ajse Hafsza szultána
Testvére(i)
Házastársa Lütfi pasa (házas 1523–1541)
Gyermekei Esmehan Baharnaz szultána
Neslihan szultána

Sah szultána (teljes nevén Şah-ı Huban szultána) (1509–1572) I. Szelim oszmán szultán és Ajse Hafsza szultána lánya, I. Szulejmán szultán húga.

Şah szultána édesapja, I. Szelim oszmán szultán.

Élete[szerkesztés]

1509-ben született Manisában és ott is nőtt fel. 1523-ban feleségül ment Lütfi pasához, aki 1539-ben megkapta a nagyvezíri rangot. Két lányuk született: Esmehan Baharnaz szultána (Mehmet herceg felesége, Hümaşah szultána édesanyja) és Neslihan szultána. 1541-ben elváltak, és a pasát is leváltották tisztségéből. A válást Şah kezdeményezte, mivel a férje megcsalta őt. Vita alakult ki köztük, aminek az lett a vége, hogy a pasa megverte Şah szultánát, aki ezt elpanaszolta a szolgálóinak. Végül az incidens Szulejmán fülébe jutott, aki engedélyezte a válást, és eltávolította pozíciójából a pasát.

1556-ban felépült a Sah szultána-mecset.

A művészetekben[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Şah Sultan (daughter of Selim I) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.