Sah szultána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sah szultána
Şah-ı Huban szultána
İstanbul - Yavuz Selim Camii - Mart 2013 - r2.JPG

Oszmán Birodalom
Életrajzi adatok
Uralkodóház Oszmán-ház
Született 1507 körül
Manisa, Törökország
Elhunyt 1572 körül
(64–65 évesen)
Isztambul
NyughelyeYavuz Selim Mecset, Isztambul
Édesapja I. Szelim oszmán szultán
Édesanyja Ajse Hafsza Valide szultána
Testvére(i)
Házastársa Lütfi pasa (házas 1523–1541)
Gyermekei Esmehan Baharnaz Hanim szultána
Neslihan Hanim szultána
SablonWikidataSegítség

Sah szultána (teljes nevén Şah-ı Huban szultána) (1507–1572 körül) I. Szelim oszmán szultán és Ajse Hafsza szultána lánya, I. Szulejmán szultán húga. Nagyobb hatalomra akkor tett szert, mikor férje Lütfi pasa nagyvezír lett.

Şah szultána édesapja, I. Szelim oszmán szultán.

Élete[szerkesztés]

1509-ben született Manisában és ott is nőtt fel. 1523-ban feleségül ment Lütfi pasához, aki 1539-ben megkapta a nagyvezírii rangot. Két lányuk született: Esmehan Baharnaz szultána (Mehmet herceg felesége, Hümaşah szultána édesanyja) és Neslihan szultána. 1541-ben elváltak, és a pasát is leváltották tisztségéből. A válást Şah kezdeményezte, mivel a férje megcsalta őt. Vita alakult ki köztük, aminek az lett a vége, hogy a pasa megverte Şah szultánát, aki ezt elpanaszolta a szolgálóinak. Végül az incidens Szulejmán fülébe jutott, aki engedélyezte a válást, és eltávolította pozíciójából a pasát.

1556-ban felépült a Sah szultána-mecset.

A művészetekben[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Şah Sultan (daughter of Selim I) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.