Mihrimah szultána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mihrimah szultána
Mihrimah szultána. Cristofano dell'Altissimo festménye a 16. századból
Mihrimah szultána. Cristofano dell'Altissimo festménye a 16. századból

Válide szultána
Uralkodási ideje
1566. szeptember 7. 1574. december 15.
Elődje Ajse Hafsza
Utódja Nurbanu
Életrajzi adatok
Uralkodóház Oszmán-ház
Született 1522. március 31.
Isztambul
Elhunyt 1578. január 25. (55 évesen)
Isztambul
NyughelyeSzulejmán-dzsámi, Isztambul
Édesapja I. Szulejmán
Édesanyja Hürrem szultána
Testvére(i)
Házastársa Rüsztem pasa
Gyermekei Ayşe Hümaşah
Sultanzâde Murad
Sultanzâde Mehmed
A Wikimédia Commons tartalmaz Mihrimah szultána témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mihrimah szultána (Isztambul, 1522. március 31.Isztambul, 1578. február 4.) oszmán válide szultán. I. Szulejmán szultán és Hürrem szultána második gyermeke. Már anyja 1558-as halála után a Topkapı irányítója, de hivatalos válide szultána csak fivére, II. Szelim uralkodása alatt (1566-1574) volt. Mihrimah szultána volt az egyetlen válide, aki nem egy szultán anyjaként töltötte be a tisztséget.

Élete[szerkesztés]

Mihrimah portréja. Tiziano 1555-ös festménye

1522-ben született Isztambulban, Hürrem szultána és I. Szulejmán második gyermekeként. Féltestvére Musztafa herceg, akit a szultán 1553-ban kivégeztetett, édestestvérei Mehmed, Abdullah, Szelim, Bajazid és Dzsahángír. Nevének jelentése: „Nap és Hold”, állítólag nagyanyja, Ajse Hafsza szultána adta neki a nevét, hogy életét egyszerre ragyogja be a Nap és a Hold fénye, soha ne legyen sötétségben. A szultán kedvenc gyermeke volt, ugyanis kívül-belül anyjára hasonlított, akárcsak öccse, Bajazid herceg.

1539. november 26-án, 17 évesen Mihrimah hozzáment Rüsztem pasához, ezzel is erősítve anyját, aki tervei megvalósításához így nyert megbízható szövetségest. Három gyermekük született: Ayşe Hümaşah szultána, Sultanzâde Murad és Sultanzâde Mehmed.

Hürrem halála után, 1558-tól Mihrimah vette át anyja helyét mint a hárem vezetője. Majd fivére, II. Szelim uralkodása alatt a válide szultán rangot kapta meg. Ő volt az egyetlen szultáni sarj, aki betöltötte ezt a tisztséget, mivel a válide cím az uralkodók édesanyját illette meg. Uralkodása alatt Nurbanu szultána a haszeki szultán címet viselte. Szelim halála után III. Murád került a trónra. Ennek okán Nurbanué lett a válide szultáni cím.

Mihrimah 1578. január 25-én halt meg Isztambulban, 55 évesen. Utódja Szelim első ágyasa, III. Murád szultán anyja, Nurbanu szultána lett.

Emlékezete[szerkesztés]

Mihrimah szerepel Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művében, Cumilla néven.[1]

Azt mondják: Delimán, mikor országokat
Járt vólna látásért hires várasokat,
Galatában meglátá az szép Cumillát,
Cumillát az szépet, Szulimán leányát.

A Szigeti veszedelem első éneke, 71. vsz.

A modern kultúrában[szerkesztés]

A szultánát a Szulejmán című sorozatban felnőttként Pelin Karahan török színésznő alakítja.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Zrínyi egyik forrása, Boyssardus szerint Cumilla II. Szulejmán (régebben Szulejmán edirnei szultánt nevezték "I. Szulejmán"-nak) és Roxa (Roxolane) lánya.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mihrimah Sultan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.