Szultána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Köszem szultána, aki I. Ahmed oszmán szultán felesége volt
Köszem halála, a legenda szerint IV. Mehmed anyja, Köszem menye, Turhan Hatidzse szultána rendelte el a meggyilkolását, amikor arról értesült, hogy Köszem az ő és fia eltávolítását szorgalmazza[1]

A szultána egy arab (سلطانه) eredetű uralkodói méltóságnév, melyet az uralkodócsalád női tagjainak megnevezésére használtak. Az iszlám világban az uralkodók feleségeinek sajátos helyzete volt. A rang muszlim női uralkodókat, valamint az szultán, avagy muszlim uralkodó feleségeit illette meg.

Használata[szerkesztés]

Az elnevezést használták a középkori Egyiptomban, Indiában, és számos keleti kultúrában.

Az Oszmán Birodalomban[szerkesztés]

A szultána mint elnevezés elég gyakran előfordult az Oszmán-családban. Az oszmán hercegnők, valamint a szultán asszonyainak címe volt. A leghatalmasabb szultána a Válide szultána, aki a szultán édesanyja. Ő irányította a palota életét, ráadásul az Oszmán Birodalom második legfontosabb személye volt. A Haszeki szultána megnevezés a szultán kedvenc asszonyát illette. Ezenkívül azok az asszonyok, akik az uralkodócsaládba gyermeket szültek, azok is megkapták ezt a rangot.

Leghíresebb oszmán szultánák

Irodalom[szerkesztés]

  • Generál Tibor: Kelet pompadurjai. Nőuralom az Oszmán Birodalomban. Történelmi lektűr, Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2000.
  • Oscar Welden: Háremek titkai, Alexandra Kiadó, Pécs, 2001, ISBN 963-367-990-7

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A görög parasztlány, aki leigázta az Ottomán Birodalmat Archiválva 2017. január 6-i dátummal a Wayback Machine-ben, konyvjelzomagazin.hu

Források[szerkesztés]