Szenátus (Franciaország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Francia szenátus szócikkből átirányítva)
A párizsi Luxembourg-palota, a szenátus székháza
A szenátus ülésterme (hémicycle)

A Szenátus (franciául le Sénat) a kétkamarás francia parlamenti rendszer felsőháza, amely az alsóházat jelentő nemzetgyűléssel együtt alkotja a törvényhozó hatalmat. Az Ötödik Köztársaság alkotmányának 24. cikkelye értelmében területi alapon szerveződik. A Szenátus székhelye a párizsi Luxembourg-palota.

A 2011-es megújítása óta 348 főből álló szenátus számtalan választási reformon ment keresztül. A 2003 július 30-án elfogadott 2003-697-es számú törvény értelmében a szenátorokat 150 000 elektor választja meg hat évre oly módon, hogy 2011-től a mandátumok felét háromévente megújítják.

A szenátusban az ötödik köztársaság megszületésétől kezdve a jobboldali és centrista erők voltak többségben, ám 2011-ben első alkalommal a baloldal abszolút többséget szerzett. 2011. október 1. óta a Szenátus elnöke Jean-Pierre Bel, Ariège szocialista szenátora.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sénat (France) című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.