Fehér Atyák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fehér Atyák (Missionarii Africae)
Charles Martial Lavigerie bíboros, alapító (1825-1892)
Charles Martial Lavigerie bíboros, alapító (1825-1892)

Rövidítés M. Afr., m.Afr., Mafr., PA
Egyéb nevek Patres Albi
Alapító Charles Martial Lavigerie bíboros
Alapítva 1868
Jóváhagyva 1908. február 15.
Típus fogadalom nélküli klerikus kongregáció
Tevékenység Afrikai misszió, az Afrikából Európába kerültek misszionálása

Superior General Richard Baawobr
Székhelye Padri Bianchi via Aurelia, 269 I-00165 Róma, Olaszország
A Fehér Atyák weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Fehér Atyák témájú médiaállományokat.

A Fehér Atyák papi kongregáció Charles Martial Lavigerie bíboros által alapított római katolikus szerzetesrend. Központja Rómában van, Magyarországon nincsenek jelen.

Történetük és tevékenységük[szerkesztés]

A Fehét atyákat Lavigerie bíboros 1868-ban alapította arra a célra, hogy Afrika evangelizálásán dolgozzanak. Lavigerie bíboros elsődleges célja az volt, hogy az észak-afrikai mohamedánok között legyen a keresztény szeretet tanúja, de a rend úgy döntött alakulásakor, hogy fő célja egész Afrika evangelizálása legyen. Ehhez elsősorban helyben alakítanak ki apostoli közösségeket. A Fehér atyák minél teljesebben igyekeznek alkalmazkodni a helybéli kultúrához, s kiállnak a társadalmi igazságtalanság ellen. Az alkalmazkodás terén teljesen alávetik magukat a helyi egyházi hatóságoknak. Valamennyi szerzetes megtanulja működési területének afrikai nyelvét. Céljuk az is, hogy a helyi közösségekből neveljenek ki úgynevezett bennszülött papokat. A 20. század második felétől új munkakörüknek tekintették az Európába került afrikai keresztények lelkipásztori szolgálatát. 1989-es adatok szerint 2691 szerzetes élt, körülbelül 600 házban. 1995-ös adatok szerint 473 házban 2404 rendtag, köztük 2040 pap élt.

Fehér nővérek[szerkesztés]

A Fehér atyák segítségére Charles Martial Lavigerie bíboros 1869-ben hozta létre a Fehér nővérek rendjét, azzal a célból, hogy támogassák és segítsék az atyákat. A rend pápai jóváhagyását 1909-ben nyerte el. 1995-ben 175 helyen 1336 nővér élt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a White Fathers című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Adorans - Fehér atyák (Online elérés: 2015. június 2.)
  • Magyar Katolikus Lexikon - Fehér atyák (Online elérés: 2015. június 2.)
  • Magyar Katolikus Lexikon - Fehér nővérek (Online elérés: 2015. június 2.)
  • Testvéreink a szentek. Válogatás Peter Manns: Retormer der Kirche c. gyűjteményéből. Szerk. Marosi László szerkesztésében: Eisenstadt, 1977.
  • Ijjas Antal: Szentek élete. 1--2. köt. Bp., 1968.
  • Balanyi György, Schütz Antal, Sebes Ferenc, Szamek József és Tomek Vince piarista atyák: Szentek élete az év minden napjára.1--4. kötet. Szerk. Schütz Antal. Bp., 1932.