Európa földrajzi középpontja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Emlékmű a lengyelországi Suchowola településen

Európa földrajzi középpontja attól függ, hogyan határozzuk meg Európa határait, főleg, hogy mely távoli szigeteket tartalmazza és hogyan adjuk meg Európa szélső pontjait a számítás során, valamint a számítási módszer is befolyásolja a végleges eredményt. Így több pontról is azt állítják, hogy az a feltételezett középpont. Az első hivatalos nyilatkozat Európa közepéről, 1775-ben a lengyel királyi csillagász és térképész Szymon Antoni Sobiekrajski számításai alapján, Suchowola,[1] ez egy kisváros Białystok közelében, a mai Lengyelország északkeleti részén. Az alkalmazott módszer az volt, hogy kiszámította Európa szélső pontjai közti felezőpontot: Portugália (nyugat) és a Közép-Urál (kelet), valamint Norvégia (észak) és Dél-Görögország (dél) (a szigeteket nem vette figyelembe). Jelenleg a nevezetes ponton egy emlékmű állít emléket a középpontnak Suchowolában. A koordinátái: é. sz. 53° 34′ 39″, k. h. 23° 06′ 22″.

Aktuális mérések[szerkesztés]

Aktuális mérések szerinti szélső pontok, illetve a középpontok
Emlékmű a litvániai Purnuškės településnél

Miután újra megbecsülték a kontinens határait, 1989-ben Jean-George Affholder, az Institut Géographique National egyik kutatója megállapította, hogy Európa földrajzi középpontja é. sz. 54° 54′, k. h. 25° 19′ pontján található.[2] A számítási módszere az volt, hogy Európát geometriai ábraként kezelve kiszámította annak súlypontját, ez a pont volt az ábra súlypontja. Ez a pont Litvániában található, közel Purnuškės faluhoz. Ezt a pontot is egy emlékmű jelzi, melyet Gediminas Jokūbonis szobrász készített, az emlékmű egy fehér gránitoszlop, rajta korona és csillagok dísszel, 2004-ben került a helyére. Az emlékművet erdők és mező veszi körül, közelében a Girija-tó és Bernotai-domb, valamint egy régi temető. Az Állami Turisztikai Hivatal védettség alá helyezte a területet Földrajzi Középpont emlékmű körül Európa Park néven mint turistalátványosság. A park 17 km-re fekszik a fővárostól, található itt szabadtéri múzeum, szoborpark és a világ legnagyobb tv-szobra.[3]

Fehéroroszország[szerkesztés]

Emlékmű Európa földrajzi középpontjáról Polackban

2000-ben fehérorosz tudósok: Aljakszej Szalamonav és Valerij Anoska közzétett egy jelentést, amiben kijelentette, hogy Európa földrajzi középpontja So-tó közelében található (é. sz. 55° 10′ 55″, k. h. 28° 15′ 30″) a Vicebszki területen.[4]

Az orosz Központi Geodéziai, Távérzékelési és Térképészeti Kutatóintézet (CNIIGAiK) tudósai a fehérorosz kutatók számításait ujraszámolva azt találták, hogy Európa földrajzi középpontja Polacknál é. sz. 55° 30′ 00″, k. h. 28° 48′ 00″ található. Egy kis emlékművet állítottak 2008. május 31-én a földrajzi középpont megjelölésére.[5]

Magyarország[szerkesztés]

Egy 1992-es felmérés megállapította, hogy Európa geometriai középpontja Tállya falu Magyarországon é. sz. 48,23610°, k. h. 21,22574°.[6][7][8] 2000-ben egy szobor épült a faluban, ahol kijelentették, hogy ez a hely Európa geometriai középpontja.[9]

Észtország[szerkesztés]

Azt állította, hogy ha az összes szigetet számításba vesszük, ami Európához tartozik – az Azori-szigetektől Ferenc-József-földig és Krétától Izlandig –, akkor Európa közepén fekszik az é. sz. 58° 18′ 14″, k. h. 22° 16′ 44″ pontján Mõnnuste falu, a Saaremaa-szigeten nyugat-Észtországban. Sem a szerző, sem a számítási módszer nem került nyilvánosságra. A helyi kärlai önkormányzat arra törekszik, hogy fejlessze és turistahelyé tegye a pontot.[10][11]

További lehetséges középpontok[szerkesztés]

Ez a térkép azt mutatja, mely pontok „versenyeznek” Európa földrajzi középpontja címért:
Terebesfejérpatak (Rahói járás, Ukrajna), Kékellő vagy Jánoshegy (Szlovákia), Drezda, Kleinmaischeid (Németország), Toruń , Suchowola (Lengyelország), Bernotai vagy Purnuškės (Litvánia).

Helyszínek, amelyek jelenleg versengenek, hogy ők lennének Európa középpontjai:

Történelmi mérések[szerkesztés]

Osztrák–Magyar Monarchia[szerkesztés]

Osztrák-magyar jelölő Terebesfejérpatak mellett, a mai Ukrajna területén
Tillenberg/Dyleň hegy (a háttérben Neualbenreuth, Bajorország)
  • Napjaink Szlovákiájában. 1815 körül született egy nyilatkozat arról, hogy Európa közepe a bányaváros Körmöcbánya közelében található, egy dombon amely elvileg vízválasztó a Balti-tenger és a Fekete-tenger medencéi közt, a Keresztelő Szent János-templom közelében. A kiszámításához használt módszert nem ismerjük, de a leírás alapján emléktábla található a templom közelében a 48°44'37"É 18°55'50" K koordinátákon, úgy tűnik, hogy ez volt a középpontja az akkor ismert Európának. A címet igényli a szomszédos falu Kékellő is, ugyanazon plébánia miatt, ami most egy híres téli sportközpont, szálloda és rekreációs központ a "Stred Európy” vagyis Európa közepe néven.
  • Kárpátalján, a mai Ukrajnában 1887-ben, az Osztrák–Magyar Monarchia geográfusai által felállított történelmi jelölést, egy nagy obeliszkszerű követ, hogy jelölje meg a földrajzi Európa közepét. A kövön kopott latin felirat található, így az emlékművet vitatják, azt állítva, hogy a jelzés csupán egyike a számos geodéziai célú rögzített háromszögelési pontnak, amiket létrehozott a területén az egykori birodalom. A számítás során használt Európa külső határai nem ismertek. A leírás szerint, a használt módszer, az hogy a geometriai középponthoz Európa szélső szélességi és hosszúsági fokait használták, így a kő található a 48°30' É 23°23' K-nél. Azonban a tényleges helyzete, inkább 47°57'46.47" É, 24°11'14.4" K. Ez Terebesfejérpatak közelében, a Tiszánál található, közel a román határhoz, Kárpátalja Rahói járásában.
  • Napjaink Csehországa / Bajorországa: osztrák geográfusok által meghatározott 939 méter magas Tillenberg (Dyleň), a földrajzi középpont, közel Chebhez. Mivel a határ mintegy 100 méterre nyugatra fut a hegytetőtől, ezért a német Neualbenreuth falva használja ezt promóciós célokra. Bayerischer Rundfunk újságírói megkérték a müncheni egyetem geográfiai intézetét, hogy ellenőrizze az állítást. Az intézet megállapítása szerint Közép-Európa középpontja délebbre, a Flossenbürg közelében lévő Hildweinsreuthnál található.

A második világháború után szovjet tudósok megerősítették az osztrák-magyar jelölést, hogy Rahó és Terebesfejérpatak Európa földrajzi középpontja. A régi jelzést a kis városban megújították, valamint egy nagyszabású kampány indult, hogy mindenkit meggyőznek érvényességéről.[forrás?]

Az Európai Unió földrajzi középpontja[szerkesztés]

Több helyről állították azt, hogy ott található Európa földrajzi középpontja. Az alapján végezték a számításokat hogy az adott időben mely országok voltak tagjai az Európai Uniónak (vagy korábban az Európai Közösség).

IGN számítások[szerkesztés]

Emlékmű a belgiumi Viroinval településen (15 tagú EU)
Emlékmű a németországi Kleinmaischeid településen (25 tagú EU)
Emlékmű a németországi Gelnhausen-Meerholz település közelében (27 tagú EU)
A 28 tagú Európai Unió (2014. május 10-től) földrajzi középpontja Mayotte-ot is beleértve a bajorországi Westerngrund

Mivel az Európai Unió (EU) többször növekedett az elmúlt 50 évben, a földrajzi középpont eltolódott minden bővítés alkalmával.

A francia Institut Géographique National (IGN) számítja ki a változó középpont helyzetét 1987 óta. A számítások során kizárja ki az olyan tengerentúli európai területeket mint a Francia Polinézia.

  • 12 tag: 1987 közepén az Európai Közösségnek 12 tagja volt, megállapították, hogy a középpont Franciaországban van, Saint-André-le-Coq falunál, Puy-de-Dome megyében, Auvergne régióban, ez a pont eltolódott Németország 1990-es újraegyesítése után mintegy 25 km-rel északkeletre, Noireterre elnevezésű területre, Saint-Clément faluhoz, Allier megyébe,  de továbbra is Auvergne régióban maradva. Egy kis emlékmű még mindig létezik a Saint-Clémentben.
  • 15 tag: Ugyanezzel a technikával, a IGN azonosította a földrajzi középpontot a 15 tagú Unióban is (1995-2004), az azonosított pont Viroinval, Belgium, koordinátái 50°00'33"É, 4°39'59" K, egy emlékmű őrzi ennek a pontnak is a megállapítását.
  • 25 tag: a 25 tagú Unióban (2004-2007), az IGN által kiszámított pont az  50°31'31"É, 7°35'50" K, helyezkedik el, ez egy falu Kleinmaischeid, Rajna-vidék-Pfalz tartományban, Németországban.
  • 27 tag: 2007. január 1. Románia és Bulgária az Európai Unió tagjává vált, így a földrajzi középpontjában eltolódott egy búzamezőre a német város Gelnhausen-on kívülre, Hessen államba, 115 km-re keletre az előző ponttól. Koordinátái: 50°10'21"É, 9°9'0" K.
  • 28 tag: 2013. július 1-jén Horvátország csatlakozásával, a földrajzi középpontja átlépett északnyugat Bajorországba Westerngrund településhez Schulzengrundbach folyóhoz az 50° 7'2.23"É, 9°14'51.97" K koordinátákra. Amikor a francia tengerentúli megye Mayotte (Indiai-óceáni sziget csoport afrikai kontinens és Madagaszkár között) csatlakozott az EU-hoz 2014. május 10-én (francia megyévé vált), a földrajzi középpontja eltolódott 500 métert. A koordináták 50°6′8.004″ É, 9°15′15.91″ K, ez a hely egy Westerngrund melletti út. 40 km-re keletre Frankfurttól, Németországban, amely központja az Európai Központi Banknak.

Más számítások[szerkesztés]

Az EU földrajzi középpontjának, meghatározása akárcsak Európáé nem mentes a vitáktól. Ha különböző szélső pontok határozzunk meg, mint például mely Atlanti-óceáni szigeteket hogyan számítsuk bele a kalkulációba, akkor különböző eredményeket kapunk eredményül.[forrás?]

Euróövezet[szerkesztés]

Az eurózóna eredeti középpontja Franciaországban található, közel Liernais faluhoz. Ezen pont is változik az új országok eurózónához csatlakozásával (pl. Szlovákia – 2009).[forrás?]

További olvasnivalók[szerkesztés]

  • Gardner, N (November 2005). "Pivotal points: defining Europe's centre". Hidden Europe (5): 20–21. Retrieved 2007-01-11. Useful short English language article that considers the claims of various localities to be the geographical centre of Europe.
  • Egy 2004-es lengyel-német dokumentumfilm, Środek Europy (Die Mitte, "Center"), írta, illetve rendezte Stanisław Mucha, bemutatja a több mint egy tucat különböző helyen lévő középpontot.[17]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.crwflags.com/fotw/flags/pl-pd-sw.html : "In 1775 royal astronomer Szymon Antoni Sobiekrajski published a report in which he stated that Suchowola is the exact geographic centre of Europe"
  2. Jan S. Krogh: Other Places of Interest: The Centre of Europe
  3. Europos Parkas: Open Air Museum of the Centre of Europe. EU PHARE 2001 Co-operation in the Baltic Sea Region Programme
  4. .. Belarus Magazine. [2007. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 17.)
  5. Российские геодезисты подтвердили нахождение центра Европы в Полоцке - Главные новости - БЕЛТА - новости, события, факты, комментарии[halott link]
  6. Tállya Online: Európa Mértani Közepe, Tállya. [2008. május 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 1.)
  7. Cristea, George. Jakten på Europas mittpunkt (swedish nyelven). Stockholm: Carlsson (2001). ISBN 91-7203-435-1 
  8. http://www.tortenelmi-borut.hu/tallyagr.html Archiválva 2013. szeptember 25-i dátummal a Wayback Machine-ben : "According to topographical measurements, Tállya is the geodesic centre of [...] continental Europe"
  9. Tállya nevezetességei/Közterületi szobrok/Európa mértani középpontja/DSCF6249. [2009. november 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. július 1.)
  10. Kärla vald tahab Euroopa keskpunkti külalistele avada (észt nyelven). [2011. május 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 20.)
  11. Tapon, Francis. The Hidden Europe: What Eastern Europeans Can Teach Us. SonicTrek, 14. o. (2011). ISBN 9780976581222 
  12. http://www.muziejai.lt/vilnius/europos_geografinis_centras.en.htm
  13. http://confluence.org/confluence.php?visitid=14714 : "according to the research of the French National Geographic Institute, the one and only geographical central point of the continent is in Lithuania, a fact that even won recognition in the Guinness Book of World Records"
  14. http://en.infoglobe.cz/tips-for-trips/svk-kremnicke-bane-geographical-center-of-europe/
  15. http://www.lonelyplanet.com/ukraine/the-carpathians/rakhiv/sights/landmarks-monuments/geographical-centre-europe
  16. Archivált másolat. [2013. szeptember 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 21.)
  17. The Center (Die Mitte). strandfilm. [2016. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 20.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Geographical midpoint of Europe című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.