Ferenc József-föld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ferenc József-föld (oroszul: Земля Франца Иосифа)
SH101246.JPG
Közigazgatás
Ország  Oroszország
Föderációs alany Arhangelszki terület
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Fekvése Jeges-tenger
Szigetek száma 191
Terület 16 134 km²
Elhelyezkedése
Franz Josef Land location-hu.svg
Ferenc József-föld (Oroszország)
Ferenc József-föld
Ferenc József-föld
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 80° 34′, k. h. 50° 47′Koordináták: é. sz. 80° 34′, k. h. 50° 47′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferenc József-föld témájú médiaállományokat.

A Ferenc József-föld (oroszul Земля Франца Иосифа [Zemlja Franca Ioszifa]) egy Oroszországhoz tartozó szigetcsoport közel az Északi-sarkhoz. A Jeges-tengeren található Novaja Zemljától (Új-Föld) északra és a Spitzbergáktól keletre. A Ferenc József-föld 191 jéggel borított szigetből áll és gyakorlatilag lakatlan.

Földrajz[szerkesztés]

A Ferenc József-föld domborzati térképe

Fekvése[szerkesztés]

A 80,0° és 81,9° északi szélességi fok közötti terület, az Északi-sarkhoz legközelebbi szigetcsoport, amelyik Eurázsiához tartozik. Legészakibb pontja a Fligely-fok a Rudolf-szigeten. A szigetcsoport csak 900–1110 kilométerre van az Északi-sarktól, közelebb, mint bármelyik földdarab, kivéve a kanadai Ellesmere-szigetet és Grönlandot.

A szigetek elérése hajóval csak a nyári hónapokban, azon belül is csak néhány hétig lehetséges.

Időjárás[szerkesztés]

A Northbrook-sziget
A Tegethoff-fok a Hall-szigeten

Januárban az átlagos napi legalacsonyabb hőmérséklet −15 °C a legmagasabb −10,5 °C. Júliusban a átlagos napi legalacsonyabb 0 °C a legmagasabb 2,2 °C. Az évi középhőmérséklet −12,8 °C. Az utóbbi 30 évben a legmagasabb regisztrált hőmérséklet 13 °C volt, a legalacsonyabb pedig −54 °C. Csapadék egész évben előfordulhat, de a legtöbb tavasszal és ősszel esik. A nagy köd gyakori nyár vége felé. A Nagurszkoje és SzevMeteo állomás adataiból.

Állatvilág[szerkesztés]

A helyi állatok közül a legjellemzőbb a jegesmedve, a sarki róka és a rozmár. Sokféle madár, például sirályok, csüllők. Belugát, azaz fehér delfint is gyakran látnak a parti vizekben.[1]

Találtak a Hooker-szigeten szarvasagancsot is, valószínűleg 1300 éve egy melegebb időszakban jutottak fel idáig rénszarvasok.

Történelem[szerkesztés]

A szigetcsoportot 1873-ban fedezte fel egy osztrák–magyar expedíció Payer és Weyprecht vezetésével, akik tiszteletből I. Ferenc József után nevezték el. 1926-tól a Szovjetunióhoz, majd 1991-től Oroszországhoz tartozik. Katonai és tudományos kutatási célokból néhány szigeten megtelepültek. Az idelátogatás külön engedélyhez kötött.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ferenc József-föld témájú médiaállományokat.