Rudolf-sziget

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rudolf-sziget (Остров Рудольфа)
Rudolf Island.PNG
Közigazgatás
Ország  Oroszország
Népesség
Teljes népesség ismeretlen +/-
Földrajzi adatok
Fekvése Barents-tenger
Szigetcsoport Ferenc József-föld
Terület 297 km²
Hosszúság 25,4 km
Szélesség 15,1 km
Legmagasabb pont 461 m
Elhelyezkedése
Rudolf-sziget (Arktisz)
Rudolf-sziget
Rudolf-sziget
Pozíció az Arktisz térképén
é. sz. 81° 46′, k. h. 58° 33′Koordináták: é. sz. 81° 46′, k. h. 58° 33′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rudolf-sziget témájú médiaállományokat.

A Rudolf-sziget, másként Rudolf főherceg-sziget vagy Rudolf trónörökös-sziget (oroszul Остров Рудольфа [Osztrov Rudolfa]) a Ferenc József-föld szigetcsoport legészakibb tagja, nevét Rudolf főhercegről, a Habsburg trónörökösről kapta. Területe 297 km².

Története[szerkesztés]

A szigetet először 1874-ben hódították meg, az osztrák-magyar északi-sarki expedíció vezetője, Julius von Payer nevezte el a trónörökösről a szigetet. A sziget déli részén lévő Teplitz-öböl számos sarki expedíció szálláshelyeként szolgált a 19. század végén, a 20. század elején. Az orosz sarki felfedező Georgij Jakovlevics Szedov a szigeten halt meg és ott is temették el. A szigetet borítja, gleccserek szelik át. A Fligely-fok a sziget északi pontján helyezkedik el, ez Európa legészakibb pontja.

Kutatóbázis[szerkesztés]

1932 nyarán a sziget nyugati részén egy meteorológiai állomást állítottak fel a második nemzetközi sarki év keretében. Négy személy N. F. Balabin vezetésével áttelelt a bázison. A bázist azóta rendszeresen használták mintegy kiindulási pontként számos északi-sarki expedícióhoz, így például Ivan Papanyin 1937-es útján is.

Külső hivatkozások[szerkesztés]