Beluga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Beluga
Fogságban tartott példány
Fogságban tartott példány
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Cetartiodactyla
Rend: Cetek (Cetacea)
Alrend: Fogascetek (Odontoceti)
Család: Narválfélék (Monodontidae)
Alcsalád: Delphinapterinae
Nem: Delphinapterus
Lacépède, 1804
Faj: D. leucas
Tudományos név
Delphinapterus leucas
Pallas, 1776
Szinonimák
Szinonimák

a nem szinonimái:

  • Argocetus Gloger, 1842
  • Beluga Rafinesque, 1815

a faj szinonimái:

  • Delphinapterus albicans (Lacépède, 1804)
  • Delphinapterus beluga Lacépède, 1804
  • Delphinapterus catodon (Gray, 1846)
  • Delphinapterus dorofeevi Barabash & Klumov, 1935
  • Delphinapterus marisalbi Ostroumov, 1935
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Beluga témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Beluga témájú médiaállományokat és Beluga témájú kategóriát.

A beluga vagy fehér delfin (Delphinapterus leucas) az emlősök (Mammalia) osztályának a cetek (Cetacea) rendjébe, ezen belül a narválfélék (Monodontidae) családjába tartozó Delphinapterus emlősnem egyetlen faja. (Nem tévesztendő össze a beluga néven ismert, a Volga folyóban és az Azovi-tengerben honos tokhallal (lat. Acipenser huso Linnaeus).)

Előfordulása[szerkesztés]

Az Északi-sark környéki tengerekben honos. Amikor Grönland, Észak-Szibéria vagy Alaszka partvidékei jégmentesek, a belugák csapatokban, több kilométerre felúsznak a Jeges-tengerbe ömlő folyamokon. Ezzel magyarázható az is, hogy egy eltévedt példány 1966. május 15-én a Rajnánál bukkant fel, 400 kilométert felúszott rajta az áramlattal szemben, majd megfordult, és június 16-án elhagyta a folyót.

Megjelenése[szerkesztés]

Kíváncsiskodó beluga a vízfelszínén

A beluga cet testhossza 300–550 centiméter, testtömege 500-1500 kilogramm. A szemek kivételével egész teste tejfehér, így semmilyen más cetfélével nem téveszthető össze. A borjak eleinte szürkék, később foltosak. Homloka hólyagszerűen tornyosodik felfelé, „csőre” nincs. Mellúszója széles és lekerekített. Efölött rövid nyaktájékot lehet megkülönböztetni, háta abból emelkedik ki laposan. Hátúszója hiányzik, vagy csak kisebb duzzanatot képez a hát közepén. A széles farokúszó közepe mélyen bemetszett, az állat ferdén oldalra tartja. Minden állkapocsfélben 8–10 kúp formájú, körülbelül 6 centiméteres fog található. Torka szűk. A hímek nagyobbak a nőstényeknél.

Életmódja[szerkesztés]

Néha nagy csapatokban vadászik és halakkal táplálkozik, melyeket maga előtt hajt. A beluga cetek lassan úsznak, a 10 km/h sebességet is alig érik el. Csak sekély vizekbe merülnek. Hanglokátorrendszerük nagyon fejlett, és igen jó a hallásuk is, így zsákmányuk helyét a zavaros vízben is pontosan meg tudják állapítani. Többnyire kis csapatokban úszkálnak, a sarkvidéki part menti vizekben fehér testükkel úgy hatnak, mintha csak olvadó jégtáblák lennének. Az északi lakók vadásszák, mert húsa, habár feketés színű, élvezhető, bőréből szíjat vágnak és felvágva hálókat készítenek. Egy kis bálnazsírt is ad. A szamojédek az állat fejét póznára tűzve áldozatul használják. A halászok a nagy cetek előhírnökeként szívesen látják. Szabadon körülbelül 20 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 5–6 éves korában éri el. A párzási időszak tavasszal van, a borjak 14 hónapnyi vemhesség után nyár közepén születnek meg. A tehenek 6 hónapig szoptatják kicsinyeiket.

Rokon fajok[szerkesztés]

A beluga ma is élő rokona a narvál (Monodon monoceros), azonban nem ez a cetféle a legközelebbi rokona, hanem a miocén korban élt Denebola brachycephala, amellyel megosztja a Delphinapterinae alcsaládot.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Arnys.freeweb.hu (Megszűnt a lap. Te is segíthetsz megfelelő hivatkozást találni!)