Auvergne

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Auvergne
Auvergne címere
Auvergne címere
Auvergne zászlaja
Auvergne zászlaja
Közigazgatás
Ország Franciaország
Rang egykori régió
Székhely Clermont-Ferrand
Megyéi Allier (03)
Cantal (15)
Haute-Loire (43)
Puy-de-Dôme (63)
Népesség
Teljes népesség1 350 682 fő (2011)[1] +/-
Népsűrűség52 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület26 013 km²
Időzóna
Auvergne régió elhelyezkedése
Auvergne régió elhelyezkedése
Auvergne weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Auvergne témájú médiaállományokat.

Auvergne (Auvèrnha vagy Euvarnhà oksitánul) Franciaország egyik régiója volt 2015 végéig, négy megyével: Allier, Puy-de-Dome, Cantal és Haute-Loire. Összterületük jóval nagyobb, mint Auvergne történelmi tartományé volt.

A 2014. évi közigazgatási reform keretében néhány új közigazgatási régió létrehozásáról és a korábbiak közül több összevonásáról döntöttek. 2016. január 1-jén Auvergne és Rhône-Alpes is az újonnan alakított Auvergne-Rhône-Alpes közigazgatási régió része lett.[2]

Auvergne régió régi tartományai[szerkesztés]

Auvergne: Puy-de-Dome, Cantal, északnyugatra Haute-Loire és legdélebbre Allier.

Földrajza[szerkesztés]

Puy

A területen emelkedik a Francia-középhegység legmasabb hegye, az 1886 méter magasságú Puy de Sancy. Az alvó vulkán utolsó kitörése i. e. 4040 körül volt. A vulkanikus hegy egykori vulkánjainak némelyike tengerszemmé változott; a lávafalakon sok helyen zuhatagként ömlik alá a patakok vize, itt-ott hatalmas bazalttömbök emelkednek és a mélyből sok helyen gyógyító hatású hévizek törnek elő.

Auvergne északi területét dombok borítják, míg a déli rész hegyvidéki és legelőkkel tarkított. Az erdő közel 11 000 hektárra terjed ki, és itt található Európa legnagyobb tölgyese.

Auvergne két nagyobb folyója a Loire és az Allier. A Loire végigfut a terület délkeleti és északkeleti határán, az Allier észak-déli irányban fut, az Auvergne közepén, az ágak keletre és nyugatra folynak. Az Allier folyó hozta létre az úgynevezett Allier szorost. Auvergne területén 50 édesvízi tó található. Egyesek magas hegyek között találhatók és-vulkanikus eredetűek. Lake Guery a legmagasabban fekvő tó Auvergneben.

Klíma[szerkesztés]

Az éves átlagos hőmérséklet 12 °C, és a területen évente 510-1020 mm csapadék hullik. A terület összességében nagyon száraz, a tél nagyon hosszú párosítva rövid nyárral.

Története[szerkesztés]

Az Auvergne régió nevét az arvernusokról, az egyik legerősebb gall törzsről kapta.

1660 óta tartozik Franciaországhoz, előtte (már a 8. század közepén, Akvitánia részeként) grófság, majd félfüggetlen hercegség volt, amely változó szerencsével próbált megállni a maga lábán. A terület jelentős részében provanszálul beszélnek.

E vidék szülöttei közül került ki Georges Pompidou és Valéry Giscard d’Estaing is.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Populations des régions de France. INSEE
  2. (2014. december 17.) „La carte à 13 régions définitivement adoptée”. Le Monde. (Hozzáférés: 2023. december 21.)