Okcitánia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Okcitánia (Occitanie)
Közigazgatás
Ország Franciaország
Rang Régió
Népesség
Teljes népesség5 973 969 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Időzóna
Okcitánia régió elhelyezkedése
Okcitánia régió elhelyezkedése
A Wikimédia Commons tartalmaz Okcitánia témájú médiaállományokat.

Occitanie, franciául: Occitanie, egy közigazgatási régió Franciaország déli részén, amely az egykori Languedoc-Roussillon és Midi-Pyrénées régiók egyesüléséből ered. A régió a 2014. évi területi reform során jött létre. 13 megyéből áll, fővárosa Toulouse.

A régió területe 72 724 km2, ezzel a harmadik legnagyobb régió Franciaországban Új-Aquitaine és Guyana mögött, valamint a második a Franciaország európai részén.[2] Lakosainak száma 5 933 185 fő, ennek alapján az ötödik legnépesebb francia régió.[3] Népsűrűsége alacsonyabb a franciaországi átlagnál, 80 fő/km2, ami a hatodik legalacsonyabb népsűrűség a francia régiók között. Lakossága azonban nagyon egyenetlenül oszlik el: két nagy metropolisza – Toulouse és Montpellier – és a Földközi-tenger partvidéke meglehetősen sűrűn lakott, míg a parttól illetve a nagyvárosoktól távoli vidéki részek ritkán lakottak.

Legnagyobb városa Toulouse, amely egyben a regionális székhely is, míg a második regionális metropolisz, Montpellier több közigazgatást is fenntart.[4] A Regionális Tanács központja, adminisztrációja és általános vezetése Toulouse-ban található, a tanácskozó közgyűléseket pedig Montpellier-ben tartják.

2016. június 24-én a regionális tanács plenáris ülése az Occitanie név felvétele mellett szavazott. Az elnevezést az Államtanács és a Kormány jóváhagyta, és a hivatalos lapban tette közzé 2016. szeptember 29-én.[5] 2016-ban, majd 2017-ben az állam elutasította azokat a katalán fellebbezéseket, amelyek az Occitanie-Pays katalán név felvételére irányultak.[6][7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Populations légales 2020
  2. Ce 1er janvier, une région est née (francia nyelven). ladepeche.fr. (Hozzáférés: 2022. december 27.)
  3. Populations légales des régions en 2019 − Populations légales 2019 | Insee. www.insee.fr. (Hozzáférés: 2022. december 27.)
  4. Fusions des régions. Toulouse nommée capitale régionale, Montpellier garde des prérogatives administratives (francia nyelven). actu.fr. (Hozzáférés: 2022. december 27.)
  5. Journal officiel
  6. Occitanie : le conseil d'Etat rejette un recours catalan contre le nom de la Région (francia nyelven). midilibre.fr. (Hozzáférés: 2022. december 27.)
  7. Le Conseil d'Etat valide le nom Occitanie (francia nyelven). LEFIGARO, 2017. július 19. (Hozzáférés: 2022. december 27.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Occitanie (région administrative) című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.