Ugrás a tartalomhoz

Dupla vagy semmi (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dupla vagy semmi
(The Secret of My Success/Nyckeln till framgång)
1987-es amerikai film
RendezőHerbert Ross
ProducerNora Kaye
Műfajfilmvígjáték
Forgatókönyvíró
 • Jim Cash
 • Jack Epps, Jr.
Főszerepben
ZeneDavid Foster
OperatőrCarlo Di Palma
VágóPaul Hirsch
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew York
Játékidő
 • 105 perc
 • 109 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • 1987. április 10. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
 • 1987. augusztus 14. (Svédország)[1]
 • 1987. szeptember 4. (Dánia)[1]
 • 1987. szeptember 4. (Finnország)[1]
 • 1987. szeptember 10. (Németország)[2]
Korhatár12 II. kategória (F/6184/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dupla vagy semmi (eredeti cím: The Secret of My Success, stilizáltan The Secret of My Succe$s) 1987-ben bemutatott amerikai filmvígjáték Michael J. Fox és Helen Slater főszereplésével. A filmet Herbert Ross rendezte A.J. Carothers írása alapján, forgatókönyvét pedig A.J. Carothers, Jim Cash és Jack Epps, Jr. írták.

A film hatalmas sikernek örvendett, több mint 100 millió dollár hasznot hozott világszerte.

Cselekmény

[szerkesztés]

Brantley Foster (Michael J. Fox) miután lediplomázott a Kansas State University-n, New York-ba költözik, ahol egy pénzügyi állás vár rá. Azonban érkezésekor az őt alkalmazni szándékozó vállalatot éppen felvásárolta egyik riválisa, a dolgozók többségét pedig elbocsátotta. Brantley még mielőtt munkához látna munkanélkülivé válik.

Néhány sikertelen munkakeresési kísérlet után a Pemrose Corporation irodai levélkihordója lesz. A vállalat igazgatója Howard Prescott (Richard Jordan), Brantley nagybátyja, aki Vera Pemrose-al (Margaret Whitton) való házasságkötése útján nyerte el apósától a cég vezetői posztját.

Miután Brantley szemügyre vesz néhány vállalati jelentést, rájön, hogy Prescott és a többi „öltönyös” több hatástalan és előnytelen döntést is hozott. A levelek kézbesítése során észrevesz az épületben egy üresen álló irodát, mely Howard gyakori elbocsátásai miatt lett gazdátlan. Beköltözik az üres irodába, és Carlton Whitfield néven vezetőként kezd dolgozni.

Miközben két állás között egyensúlyoz (a liftben váltogatva az alkalmi öltözetet és az öltönyt), Brantley beleszeret Christy Willsbe (Helen Slater), egy fiatal, a Harvardon frissen diplomázott pénzügyi szakértőbe. Közben találkozik nagybátyja feleségével, Verával, akit felettese kérésére haza kell fuvarozzon a limuzinjában. Vera elcsábítja a fiút, majd amikor megérkezik Prescott, Brantley és Vera rájönnek, hogy bár nem vér szerint, de rokonságban állnak. Bradley hamar felöltözik, és sietősen elhagyja főnöke nyaralóját, mielőtt Prescott észrevenné.

Brantley tudtán kívül azonban Prescott is viszonyt folytat Christyvel. Amikor Prescott megkéri a lányt, hogy Carlton Whitfield után kémkedjen, Christy beleszeret Carltonba, mit sem sejtve, hogy az illető tulajdonképpen Brantley. A vállalat éppen beolvadni készül a Davenport Corporationba. Prescott nem tudja, hogy Whitfield és Brantley egy és ugyanaz a személy, Carltont vállalati kémkedéssel gyanúsítja, és Donald Davenport (Fred Gwynne) küldöttének tartja, hogy felvásárolhassa a céget.

Prescott meghívja magához a vezetőséget egy hétvégére, hogy üzleti ügyekről tárgyaljanak. A hétvégére Brantley is meghívást kap, hogy lekösse Vera figyelmét, és Prescott Christyvel lehessen együtt. Egyik éjszaka azonban fény derül Brantley és Carlton azonosságára, Brantleyt pedig kirúgják.

Davenport vállalata éppen nyélbe ütné a felvásárlási üzletet, amikor a tárgyalóba megérkezik Brantley és Vera, akik az adott hétvégén elég készpénzt és kötvényt gyűjtöttek össze a részvényesektől, hogy megszerezzék a Pemrose Corporation-t Prescott-tól, és felvásárolják Davenport vállalatát. Vera kirúgja Howardot, amiért rosszul vezette apja vállalatát, és Brantleyt ülteti az igazgatói székbe. Brantley és Christy kibékülnek, és közösen tervezik szakmai és magánéleti jövőjüket.

Szereplők

[szerkesztés]
Michael J. Fox 1988-ban
Helen Slater 2009-ben
Szerep Színész Magyar hang[3]
Brantley Foster / Carlton Whitfield Michael J. Fox Benkő Péter
Christy Wills Helen Slater Farkas Zsuzsa
Howard Prescott Richard Jordan Mihályi Győző
Vera Pemrose Prescott Margaret Whitton Győry Franciska
Fred Melrose John Pankow Józsa Imre
Donald Davenport Fred Gwynne Tolnai Miklós
Art Thomas Gerry Bamman Szersén Gyula
Barney Rattigan Christopher Murney Beregi Péter
Jean Carol Ann Susi Halász Aranka
Burt Foster Drew Snyder Juhász Jácint
Grace Foster Elizabeth Franz Bessenyei Emma
Sheila Mercedes Ruehl Simorjay Emese
Maureen, titkárnő Susan Kellermann Menszátor Magdolna
Arnold Forbush Barton Heyman Horkai János
Roland Owens Ira Wheeler (nem szólal meg)
Vernon S. Fletcher Ashley J. Laurence (nem szólal meg)
McMasters Rex Robbins Elekes Pál
Davis Christopher Durang Hankó Attila
Ferguson MacIntyre Dixon
Ron Bill Fagerbakke Kautzky Armand
Davidson Jack Davidson Cs. Németh Lajos
Proctor John Bowman Győri Péter
Mr. W. Shaw Bruce McGill Láng József
Liftszerelő Mark Margolis Antal László
Cindy Crawford Cindy Crawford

Filmzene

[szerkesztés]
Különböző előadók
Secret of My Success
soundtrack
Megjelent1987. április 10.
Stílusrock, pop
Nyelvangol
Hossz39:46
KiadóMCA Records
ProducerDavid Foster
SablonWikidataSegítség

A filmzenei album 1987. április 10-én, a film bemutatásával egy napon került piacra.[4][5] Az albumot a neves zenei producer, David Foster állította össze, aki több hangszeres zeneszámot is jegyez ezen a lemezen.

A válogatásalbumon nem minden filmbeli zene szerepel, illetve egyesek más változatban jelentek meg. A The Secret of My Success című dal filmbeli változata egy rövid hangszeres változatban is elhangzik. Az I Burn for You filmes változatában nincs énekhang, míg az albumon Danny Peck és Nancy Shanks előadásában hallható. A Restless Heart-nak más a címe és szövege a filmben mint a lemezen.

Olyan népszerű számok is elhangzanak a filmben, mint a Walking on Sunshine a Katrina & The Waves és az Oh Yeah a Yello előadásában, azonban ezek nem szerepelnek az albumon.

Az album 131. lett a Billboard 200-as listáján.[5]

Az album zeneszámai
 1. The Secret of My Success (song)|The Secret of My SuccessNight Ranger
 2. Sometimes the Good Guys Finish FirstPat Benatar
 3. I Burn for You – Danny Peck és Nancy Shanks
 4. Riskin' a RomanceBananarama
 5. GazeboDavid Foster
 6. The Price of LoveRoger Daltrey
 7. Water Fountain – David Foster
 8. Don't Ask the Reason WhyRestless Heart
 9. 3 Themes – David Foster
 10. Heaven and the HeartachesTaxxi

Fogadtatás

[szerkesztés]

Kritikai visszhang

[szerkesztés]

A film vegyes kritikákat kapott.

Roger Ebert a Chicago Sun-Times-ban így írt róla: „A Dupla vagy semmi úgy tűnik egyfajta időhurok csapdájában ragad, mintha a forgatókönyv az 1950-es évekből származna, és senki nem frissítette volna. Fox biztosítja a film meglehetősen kétségbeesett középpontját. Nem lehetett valami vidám dolga a film tetszőleges hangulatváltozásait követve, amikor a szituációs komédiából bohózat, és a szexkomédiából tárgyalótermi civakodás lett.”[6]

A New York Times kritikusa, Vincent Canby szerint „inspirálóan hatott, amikor az ambiciózus Brantley két életet élt.” Ennek ellenére „a Dupla vagy semmi fölött ott lóg Frank Loesser klasszikus musicaljének, a Hogyan legyünk sikeresek az üzleti életben (How to Succeed in Business Without Really Trying) című alkotásnak az árnyéka,”[7] melyben egy ablakmosó küzdi fel magát egy vállalat csúcsára.[8]

A film 58%-ot kapott a Rotten Tomatoes honlap szavazóitól.[9]

Bevételi adatok

[szerkesztés]

A film a bemutatását követő hétvégén 7,8 millió dollár bevételt hozott, amivel első helyre került a látogatottsági toplistán.[10] Ezt követően még öt hétig volt listavezető, és két hónapig a 10 leglátogatottabb film között maradt. Az Egyesült Államokban összesen 66 995 000 dollár bevételt hozott.[11] Világszerte 44 001 000 dollár bevétele volt az alkotásnak, így az amerikai összeggel együtt 110 996 879 dollár jött össze az eladott jegyekből.[12]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. a b c d tt0093936
 2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
 3. Dupla vagy semmi - szinkronhangok. (Hozzáférés: 2013. július 11.)
 4. The Secret of My Success (Soundtrack). Amazon.com. (Hozzáférés: 2013. július 12.) (angolul)
 5. a b The Secret of My Success (Soundtrack). All Music. (Hozzáférés: 2013. július 12.) (angolul)
 6. Ebert, Roger: Dupla vagy semmi (kritika). Chicago Sun Times. rogerebert.com, 1987. április 10. [2011. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 12.) (angolul)
 7. Canby, Vincent: Dupla vagy semmi (kritika). The New York Times, 1987. április 10. (Hozzáférés: 2013. július 12.) (angolul)
 8. How to Succeed in Business Without Really Trying. Internet Broadway Database. (Hozzáférés: 2013. július 12.) (angolul)
 9. Dupla vagy semmi. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2013. július 12.) (angolul)
 10. A Dupla vagy semmi első helyen a bevételi listán”, The New York Times, 1987. április 15. (Hozzáférés: 2013. július 12.)  (angolul)
 11. Dupla vagy semmi bevételi statisztikák. Nash Information Services, LLC. (Hozzáférés: 2013. július 12.) (angolul)
 12. The Secret of My Success. Box Office Mojo. IMdb.com,Inc.. (Hozzáférés: 2011. július 5.)

További információk

[szerkesztés]