Cindy Crawford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cindy Crawford
Cindy Crawford 2015-ben
Cindy Crawford 2015-ben
Életrajzi adatok
Születési névCynthia Ann Crawford
Született1966. február 20. (58 éves)
DeKalb, Illinois
HázastársaRichard Gere (19911995)
Rande Gerber (1998. május 29. –)
GyermekeiPresley Walker
Kaia Jordan
Foglalkozásaszupermodell
Jellemzői
Méretei
Általános méretei86-66-89
Ruhaméret40
Cipőméret42
Szemszínesötétbarna
Cindy Crawford weboldala
Cindy Crawford az IMDb-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Cindy Crawford témájú médiaállományokat.

Cindy Crawford (eredetileg Cinthia Ann Crawford) (DeKalb, Illinois, 1966. február 20. –) amerikai szupermodell, színésznő, üzletasszony. A Pepsi reklámarca, ismertető jegye az ajka fölött látható anyajegy. Christy Turlingtonnal, Claudia Schifferrel, Linda Evangelistával és Naomi Campbell-lel együtt azon kevés szupermodellek közé sorolják, aki megváltoztatta az 1980-as évek végén és 1990-es évek elején a divatot.

Élete[szerkesztés]

Cynthia Ann Crawford az Illinois állambeli DeKalb városában született. Jennifer Moluf és Dan Crawford lánya, három testvére van: öccse Jeff (elhunyt), nővére Chris, és húga Danielle. Nagyon fiatalon 16 éves korában fedezte fel egy fényképész, ahogy a kukoricaföldeken dolgozott. A fotónak jó visszhangja volt és Cindy úgy döntött, hogy modellként dolgozik tovább. Két éven át az Elite Modellügynökségnél dolgozott Chicagóban. A mindig is jó tanuló Crawford, a modellkedést félbehagyva vegyészetet tanult ösztöndíjjal a Northwestern University-n. Ahogyan a középiskolában, úgy az egyetemen is jó eredményeket ért el, mégsem foglalkozott sokáig a mérnöki diploma megszerzésével. Ismét a modellkedést választotta és otthagyta az egyetemet. Modellkarrierjében fontos tényező lett Victor Skrebneski fotós Chicagóban aki nagy sikerű képeket készített róla. Az igazi karriert New Yorkban indította el számára 1986-ban. Cindy arcán a kis anyajeggyel különlegesnek számított. Hamarosan a legkeresettebb modell lett az USA-ban. Két éven belül a legnagyobb divattervezők dolgoztatták, divatmagazinok címlapjain pózolt. Az első igazi szupermodellek elit csoportjába tartozott Naomi Campbell-lel, Claudia Schiffer-rel és Linda Evangelistával együtt. Szerepléseiért csillagászati összegeket kapott. 1988-ban Cindy lefotóztatta magát Hugh Hefner Playboy magazinjában és ezzel nagy vihart kavart a modellvilágban. Olyan népszerűségre tett szert ezzel a tettével a férfiak között, hogy 6 éven át az MTV House of Style című műsorának háziasszonyaként dolgozhatott. Cindy a nagyon jó üzleti szellemű hölgy, fürdőruhanaptárakat, fitness-videókat adott ki. Befektetőként szerepelt Naomi Campbell-lel, Elle MacPherson-nal és Claudia Schifferrel együtt a Fashion Café üzletláncba. Cindynek nyeresége származott a később sikeressé váló Planet Hollywoodban is. Nagy cégekkel kötött milliós nagyságrendű reklámszerződéseket, a Pepsivel, a Kay Jewelers-szel és Revlonnal. Ezen szerződések alapján Cindy és cége, a Crawdaddy Inc. nagy fejlődésnek indult busás hasznot hozva Cindynek. Szerette a különc dolgokat a legkülönbözőbb újságok címlapjára került. A Vanity Fair címlapján K.D. Langgel szerepelt, aki meglehetősen vitatott személyiség volt.

Magánélete[szerkesztés]

1991 és 1995 között Richard Gere felesége volt. 1998. május 29-én hozzáment Rande Gerber-hez, akitől két gyermeke született, fia Presley Walker (1999. július 2.), kislánya Kaia Jordan Gerber (2001. szeptember 3.).

Bátyja fiatalon meghalt, leukémiában, ezért Cindy jelentős összegekkel támogatja a leukémiával foglalkozó kutatásokat.

Díjai[szerkesztés]

Parfümök[szerkesztés]

 • Cindy - Eau de toilette, Illatcsalád: virágos-aldehides, 2002
 • Feminine - Típus: Eau de toilette, Illatcsalád: virágos, 2003
 • Joyful - Típus: Eau de parfum, Illatcsalád: virágos-gyümölcsös, 2004
 • Summer Day - Típus: Eau de toilette, Illatcsalád: virágos-gyümölcsös, 2006
 • Waterfalls - Típus: Eau de toilette, Illatcsalád: virágos-aquás 2005

Filmek[szerkesztés]

 • 1995 - Tiszta játszma, (Fair Game) - Kate McQuean
 • 2000 - The Simian Line - Sandra
 • 2001 - Fashion Flashback, mini tv-sorozat
 • 2002 - According to Jim, Gretchen
 • 2004 - Szextra (A Real Sex Xtra: Pornucopia - Going Down in the Valley) - önmaga
 • 2009 - Wizards of Waverly Place ("Varázslók a Waverly-helyről") (sorozat), Fashion Week, TV epizódszerep, Bibi Rockford
 • 2009 - Wizards of Waverly Place ("Varázslók a Waverly-helyről") (film)

Fitness[szerkesztés]

 • Cindy Crawford: Fitness csak neked. (Shape your body- workout)
 • Cindy Crawford: Új dimenzió. (New Dimensions)
 • Cindy Crawford: Szépség és egészség

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]