Az én kék egem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az én kék egem
(My Blue Heaven)
1990-es amerikai film
Rendező Herbert Ross
Producer Herbert Ross
Anthea Sylbert
Goldie Hawn (executive)
Nora Ephron (executive)
Andrew Stone (executive)
Műfaj filmvígjáték
Forgatókönyvíró Nora Ephron
Főszerepben Steve Martin
Rick Moranis
Joan Cusack
Carol Kane
William Irwin
Zene Ira Newborn
Operatőr John Bailey
Vágó Robert M. Reitano
Stephen A. Rotter
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín San Diego
Játékidő 95 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
Bemutató1990. augusztus 17.
Bevétel 23 591 472  USD (USA)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az én kék egem (alternatív cím: 'Kamutanú', eredeti címe: My Blue Heaven) 1990-ben bemutatott vígjáték Steve Martin, Joan Cusack és Rick Moranis főszereplésével.

Kapcsolat fedezhető fel e film és a Nagymenők között: mindkét film a bűnöző, Henry Hill életén alapult, akit ebben a filmben „Vincent 'Vinnie' Antonelli”-nek neveznek. A Nagymenők története Nicholas Pileggi könyvén, a Wiseguy-on alapul, míg Az én kék egem forgatókönyvét Pileggi felesége, Nora Ephron írta.

A forgatás nagyrészt a kaliforniai San Luis Obispo városban és környékén történt, bár a film történetében ez San Diego egyik kitalált kertvárosa. Néhány jelenetet San Diegóban forgattak.

Cselekménye[szerkesztés]

Vincent "Vinnie" Antonelli (Steve Martin) valamikori olasz maffiózó hajlandó tanúvallomást tenni, ezért az FBI a feleségével együtt egy kertvárosban lévő házban helyezi el a tanúvédelmi program keretében. Természetesen új személyazonosságot kapnak, és az államtól fizetést. Kapcsolattartójuk az FBI ügynöke, Barney Coopersmith (Rick Moranis). Vinnie és Barney hamarosan hasonló helyzetben találják magukat: mindkettőt elhagyja a felesége, így lassanként barátság alakul ki közöttük.

Vinnie egyetlen feladata az lenne a bírósági tárgyalásig hátralévő hetekben, hogy feltűnés nélkül meghúzza magát, ő azonban képtelen erre, és már az első nap „kölcsönvesz” egy autót és néhány palack szeszesitalt, ezért őrizetbe veszik. Coopersmith minden balhéjából kimenti, mivel a vallomása fontosabb, mint az apróbb kihágások, amiket elkövet. A helyi helyettes államügyész, Hannah Stubbs (Joan Cusack) azonban minden ügyét komolyan veszi, és igyekszik a törvény betűjét betartatni.

Barney Coopersmith és Hannah Stubbs között vonzalom alakul ki, azonban Vinnie-vel kapcsolatban ellentétes álláspontot képviselnek, ezért hamar ellentét alakul ki köztük.

A film készítése[szerkesztés]

Eredetileg Steve Martin Barney Coopersmith szerepét játszotta volna, és Arnold Schwarzenegger játszotta volna Vinnie Antonelli szerepét. Nem sokkal később azonban Schwarzenegger ajánlatot kapott az Ovizsaru címszerepének eljátszására és elhagyta a produkciót. Mivel nem volt más, aki alkalmaz lett volna "Vinnie" szerepére, ezért Steve Martin felajánlotta, hogy ő eljátssza a figurát. A producerek egyetértettek, és felvették Rick Moranist az FBI-ügynök szerepére.[1]

Szereposztás[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film jól teljesített a pénztáraknál 23 millió dolláros bevétellel, de a kritikusok többnyire hidegen fogadták. A New York Times szerint „Igazán vicces ötlet, és csalódást keltő megvalósítás.”[2] A kábeltelevíziók ismétlései az évek során azonban azt mutatják, hogy a filmet kedvelik a nézők.[3]

A filmben elhangzó dalok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Compleat Steve :: About Steve :: Actor :: Movies :: My Blue Heaven Page 2. Redknotstudio.com, 1990. augusztus 16. [2011. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 30.)
  2. [1]
  3. My Blue Heaven Movie Review - Rotten Tomatoes

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a My Blue Heaven (1990 Film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]