Charles Korvin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Charles Korvin
Charles Korvin 1948.JPG
Életrajzi adatok
Születési név Kárpáthy Korvin Géza
Született 1907. november 21.
Pöstyén Osztrák-Magyar Monarchia
Elhunyt 1998. június 18. (90 évesen)
Manhattan, New York
Házastársa Helena Maria Fredricks (1945–1955) (elvált)
Natasha Korvin (?–1998)
Iskolái Párizsi Egyetem

Charles Korvin az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Korvin témájú médiaállományokat.

Charles Korvin (eredeti nevén Kárpáthy Korvin Géza) (Pöstyén, 1907. november 21.Manhattan, New York, 1998. június 18.) amerikai magyar karakterszínész. Szülőhazájába az 1990-es évek közepén jutott el a híre a Zorro televíziós sorozattal, ahol egy gonosz főszereplőt, a Sast, azaz José Sebastian Vargát játszotta.

Pályafutása[szerkesztés]

A mai Szlovákiában született, magyar nemesi családban. Tanulmányait jobbára Magyarországon végezte, s színészetet tanult a Rákosi Szidi színiiskolában. Később beiratkozott a párizsi Sorbonne-ra. Dolgozott rendezőként dokumentumfilmeknél és operatőrként is. 1940-ben, nem sokkal Franciaország náci-német lerohanása előtt az Egyesült Államokba települt, ahol befejezhette tanulmányait a virginiai Abingdon Színház iskolájánál dráma szakon. A Broadwayen 1943-ban tűnt fel Geza Korvin néven, amerikai állampolgárságot azonban csak 1957-ben kapott. Azután vette föl a Charles Korvin nevet, hogy a Universal Pictures szerződtette. A vállalatnál dolgozott egyébként egy másik legendává vált magyar származású színész, Lugosi Béla is. Az 1940-es években filmek tucatjaiban szerepelt, három alkalommal a híres brit színésznővel Merle Oberonnal.

A második világháború után, a Szovjetunióval kialakult feszültség révén kialakult mccarthyzmus Charles Korvint is megkörnyékezte 1951-ben, minthogy magyar volt és szülőhazájában is három évvel korábban kiáltották ki a kommunista köztársaságot. Mivel Korvin megtagadta az együttműködést az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottsággal, ezért fekete listára került, mivel azonban a mccarthyzmus ellen széles körű volt a társadalmi ellenállás, a munkáját folytatni tudta.

Az 1950-es évektől már nem dolgozott a Universalnak, viszont ekkor lépett be a gazember karakterébe, amely igazán híressé tette, s itt teljesedett ki igazán színészi képessége. 1952-ben egy orosz titkosügynököt játszott el a Johnny Weissmuller-féle Tarzan vad dühe című filmben. Voltak más híres szerepei is, de kétségkívül a Zorro televíziós sorozatban játszott karaktere volt az, ami igazán híressé tette. Sok más színész is a sorozatban vált legendává: Guy Williams, Gene Sheldon, Henry Calvin, George J. Lewis, de a mellékszereplőknek is nagy hírt szerzett a már kultuszfilmnek számító sorozat. Korvin José Sebastián Vargát, a Sast formálta meg ebben a sorozatban, aki kegyetlen, beképzelt, egoista, hataloméhes, ugyanakkor gyáva és önző alak. Függetlenséget akar Kaliforniának, de a saját vezetése alatt rémuralom és elnyomás várna az országra.

Korvin nem az egyetlen magyar szereplője volt a sorozatnak. Egy kisebb mellékszerepben bizonyos Charles Horvath nevű színész is felbukkant a második évadban, éppúgy negatív megjelenésben.

Korvin Manhattanben hunyt el 90 éves korában. Halála előtt öt évvel egy német nyelvű filmben, a Dann eben mit Gewalt-ban szerepelt, amelyet Rainer Kaufmann rendezett. Korvin testét elhamvasztották, majd a hamvakat az Atlanti-óceánba szórták.

Magyarországon bemutatott filmjeiben Avar István, Sinkó László, Dimulász Miklós és Kertész Péter szinkronizálta (utóbbi kettő a Zorro című sorozatban).

Magánélete[szerkesztés]

Korvin első házasságát 1945-ben kötötte az amerikai Helena Maria Fredricks-szel, akitől tíz év után elvált. Második házassága megkötésének éve bizonytalan. Második felesége Natasha néven ismert (nem tudni azonban a családnevét), akivel haláláig élt együtt. Két gyermeke született Edward és Katherine.

Filmjei[szerkesztés]

 • Berlin Express (1948)
 • Studio One (1950-1957)
 • Climax! (1955-1957)
 • Playhouse 90 (1957-1958)
 • Letter to Loretta (1957-1960)
 • A fekete Zorro (1959)
 • Interpol Calling (1959-1960)
 • Bolondok hajója (1965)
 • The F.B.I. (1966-1971)
 • Aranyszöktetés (1975)
 • Ha kell, erőszakkal (1993)