Bodó Viktor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bodó Viktor
2016-ban
2016-ban
Életrajzi adatok
Született 1978. július 4. (44 éves)[1]
Budapest[1]
Pályafutása
Iskolái
Aktív évek 1999
További díjak

Bodó Viktor IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Bodó Viktor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség


Bodó Viktor (Budapest, 1978. július 4. –) Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, díszlettervező. A Szputnyik Hajózási Társaság vezetője. A sikeres formáció 2015 februárjában, gazdasági ellehetetlenülés miatt feloszlott.[3]

Életpályája[szerkesztés]

Már a főiskola előtt barátaival társulatot (ad hoc) szerveztek. A főiskola színész szakára 1997-ben vették fel, közben a Krétakör Színház produkcióban szerepelt. 2000-től a rendező szak hallgatója. Diplomamunkája a Vinnai Andrással közösen írt Motel volt. Az előadás helyszíne, a Budapesti Katona József Színház volt. Első szerződése is a Petőfi Sándor utcai társulatához kötötte.

Vinnai állandó szerzőtársa. A Ledarálnakeltűntem[4] című darabjuk 2005 óta telt házas, többszörösen díjazott produkció. A darabot -a "Katona" mellett- 2010-ig tizenhét európai város nézői is láthatták.

2008-ban megalapította a Szputnyik hajózási társaság "fedőnevű" alternatív formációt. Azóta idejének nagy részét ezzel a társulattal tölti. Ír, rendez, díszletet és jelmezt tervez és nem utolsósorban menedzsel.

2006-ban rendezett először Grazban. Azóta szerződés köti a Schauspielhaus társulatához. A kontraktus évi egy rendezésre kötelezi.

Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról meghívást kapott Európa egyik legrangosabb színházi fesztiváljára, a Theatertreffenre.[5]

A 2010-ben a Liliom rendezésére vállalkozott. A darab nagy siker, a magyarországi kritikák is szuperlatívuszokban írnak róla. Az ÉS 2010. április 23-i számában megjelent krtitika, záró bekezdése. A szerző: Koltai Tamás[6]

„Nem tett hozzá semmit a Liliomhoz Bodó Viktor, és nem vett el belőle semmit. Kibontotta mint csodás mesét. Nagy színpadon ilyen öntörvényű világot eddig csak a legnagyobbaktól láttam. Nem tudom, milyen a tíz legjobb német előadás közé a Theatertreffenre választott, ugyancsak grazi Bodó, de ez a Liliom fenomenális”

Két filmet (Citromfej, Jött egy busz) rendezőként jegyez.

Szerepeiből[szerkesztés]

Színház[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Színházi rendezései[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

 • Legjobb rendezés: Ledarálnakeltűntem (POSZT-2005); (MESS International Theatre Festival Szarajevó-2005[8]); (Kontakt Festival Torun-2006)
 • A legjobb előadás: Ledarálnakeltűntem (Rijekai Stúdiószínházi Fesztivál 2007)
 • Nestroy-díj: Alice csodaországban (A legjobb látvány és díszlet-2009)
 • Jászai Mari-díj (2011)
 • Hevesi Sándor-díj (2012)
 • Színikritikusok Díja: A legjobb zenés / szórakoztató előadás (Koldusopera - 2015)
 • Vígszínház-díj (2016)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Freebase-adatdump. Google
 2. https://www.nachtkritik.de/index.php?option=com_seoglossary&view=glossary&catid=78&id=201&Itemid=67, 2020. november 1.
 3. [1] Archiválva 2017. április 22-i dátummal a Wayback Machine-ben Népszava online
 4. Ledarálnakeltűntem
 5. A fesztiválra a német nyelvterület tíz legjobb előadását hívják meg.
 6. Égi-földi tünemény Az ÉS Liliom kritikája
 7. A rendező műve
 8. A darab a fesztivál fődíját és a kritikusok díját is megkapta

Források[szerkesztés]