Black or White

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Jackson
Black or White
kislemez a Dangerous albumról
Megjelent1991. november 11.
Formátum7", 12" és CD kislemez
Felvételek1990–1991[1]
Stílushard rock, dance-pop, new jack swing, rap-rock
Nyelvangol
Hossz4:18 (albumváltozat)
3:21 (kislemezváltozat)
KiadóEpic Records
SzerzőMichael Jackson, Bill Bottrell (rapszöveg)
ProducerMichael Jackson, Bill Bottrell
Michael Jackson-kronológia
Speed Demon
(1989)
Black or White
(1991)
Remember the Time
(1992)
SablonWikidataSegítség

A Black or White Michael Jackson amerikai énekes dala. 1991 novemberében jelent meg Jackson Dangerous című albumának első kislemezeként. Szerzői és producerei Michael Jackson és Bill Bottrell.

Háttere[szerkesztés]

A Black or White első változatát a Sony vezetői egy neverlandi útjukon hallották először, ez volt az első dal a Promo (Flight Only) írott CD-n. A dalt 1991 első hetében kezdték először játszani New York és Los Angeles rádióállomásai.[2][3] Hivatalosan november 5-én jelent meg.[3] A dalban elektronikus, rap és hard rock elemek keverednek.[4][5][6][7][8][9] Gyakran a Guns N’ Roses gitárosának, Slashnek tulajdonítják a dalban elhangzó gitárjátékot, de ő valójában csak a dal előtt hallható bevezető részletben játszik.[10]

Fogadtatása[szerkesztés]

A dal a 35. helyen került fel az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistára.[11] Egy héttel később már a 3. helyen állt, és a listán töltött harmadik hetén, 1991. december 7-én az első helyre került, ezzel ez érte el leggyorsabban az első helyet a The Beatles Get Backje óta, ami szintén három hét alatt ért az első helyre 1969-ben.[11][12] Az év végén is az első helyen állt, és összesen hét héten át vezette a listát, ezzel Michael Jackson lett az első előadó, akinek az 1970-es, 1980-as és 1990-es években is volt listavezető száma ezen a listán.[12] Az Egyesült Királyságban ez lett az első amerikai kislemez, ami az első helyre került, egészen 1960 óta, amikor Elvis Presley It’s Now or Neverje vezette a listát.[11] A dal tizenkilenc országban vezette a slágerlistát és az Eurochart Hot 100-on is első lett, és sok más országban is előkelő helyezést ért el.[11][12] Az Egyesült Államokban platinalemez lett, mert több mint egymillió példányban kelt el.[12]

A dal vegyes kritikákat kapott. A Rolling Stone kritikusa, Allan Light az albumról írt kritikájában a Beat Ithez hasonlítja, de szerinte a Black or White alulmarad az összehasonlításban.[13]

Videóklip[szerkesztés]

A dal videóklipjét az MTV, a BET, a VH1 és a Fox csatornák sugározták először, nagy nézettséget elérve,[14] 1991. november 14-én.[15] Jackson mellett szerepelt benne Macaulay Culkin, Tess Harper és George Wendt. Ez tett népszerűvé egy új speciális effektust a videóklipekben, azt, amikor egyik kép átalakul egy másikba (morphing). A képsor Let Mon Lee arcképével kezdődik, és a képernyőn látott arc folyamatosan változni kezd, hol férfi, hol női, hol fekete, hol fehér. Az arcok közt látható Tyra Banks modell és Cree Summer színésznő arca is.[16] A klipet John Landis rendezte, aki korábban a Thrillert is. Huszonhét országban mutatták be egyszerre, összesen 500 millióan nézték, ami rekordnak számít.[17]

A klip első pár perce az albumon is hallható intro hosszabb változata. Egy tízéves gyerek (Macaulay Culkin) rockzenére táncol a hálószobájában éjjel. Az apja (George Wendt) ráparancsol, hogy kapcsolja ki és menjen aludni. (A dal albumváltozatában nem Culkin és Wendt hanga hallható, hanem szinkronszínészeké.) A fiú erre hatalmas hangfalakat állít fel apja fotelja mögött, majd megszólal a zene, aminek hatására kitörnek a ház ablakai, és a székben ülő apa kirepül rajtuk, majd megkerüli a világot. Ekkor kezdődik el maga a szám.[14] A fiú anyja (Tess Harper) megjegyzi, hogy az apa dühös lesz, ha visszajön. Wendt Afrikában földet ér, és Jackson elénekli a dalt, miközben különböző kultúrák életéből látunk jeleneteket.[15]

A klip egy jelenetében afrikai vadászok táncolnak egy nyugat-afrikai táncot; Jackson utánozza őket, majd a vadászok utánozzák őt, majd ugyanezt csinálják thai táncosok, indiánok, egy indiai nő és egy csapat orosz.[14] Jackson kollázsokon sétál át, melyek tüzet ábrázolnak (itt jelenti ki dacosan, hogy „nem félek a lepedőktől”, ami a Ku-Klux-Klanra utal), majd egy rapjelenet jön Culkin és más gyerekek részvételével.[15] A csoport együtt jelenti ki: „Nem élem le úgy az életem, hogy csak egy bőrszín vagyok.” Az utolsó versszakot Jackson egy hatalmas kőfáklyán adja elő, amiről, ahogy távolodik a kamera, meglátjuk, hogy a New York-i Szabadság-szobor fáklyája. Jacksont ezután más híres épületek veszik körül, köztük a Nagy szfinx, a Hagia Szophia, a Parthenón, a Tádzs Mahal, a Boldog Vazul-székesegyház, a gízai piramisok, a Golden Gate híd, a Big Ben és az Eiffel-torony. A dal végén látható a táncoló ember, aki folyamatosan mindig másik emberré változik. Ez a morphing nevű technika, melyet a Godley & Creme Cry című számában még digitális segítség nélkül használtak, korábban csak filmekben volt használatos, például a Terminator 2-ben. A klipben a Pacific Data Images cég készítette ezt a vizuális effektust. Jackson unokahúga, Brandi Jackson, Jackie Jackson lánya is szerepel a klipben,[11] valamint Wade Robson, illetve Mark és Dave az Another Bad Creationből.

A videóklip hosszabb változatának utolsó négy percét sokan kritizálták. Jackson a klip végén kisétál a stúdióból, és fekete párduccá változik, majd visszaváltozik emberré.[15] Ezután előad egy táncot, rendkívül komplikált mozdulatokkal, hasonlóan a Billie Jean klipjének táncmozdulataihoz. Némelyik táncmozdulat erősen erotikus töltetű, többek közt az, ahol Jackson az ágyékát markolássza, utána felhúzza a sliccét. Ezenkívül erőszakos jelenetek is láthatóak benne, Jackson ablakokat tör be, széttör egy kocsit és felrobbant egy kocsmát.[14] Jackson később elnézést kért, kijelentette, hogy az erőszakos és szuggesztív viselkedés a fekete párduc állati ösztöneinek képi megjelenítése. Az MTV és más csatornák az utolsó négy perc nélküljátszották a klipet.[15] Hogy jobban elfogadtassák a nézőkkel a vandalizmust, a Jackson által betört ablakokra számítógépes trükkel rasszista feliratokat raktak, többek közt a „Hitler él”, „Nigger takarodj haza”, „Nem kell több bevándorló”, „A KKK a király” feliratokat és horogkeresztet.

Az eredeti változatot az Egyesült Államokban az MTV csak hajnali 1 és 4 óra közt adta „Legvitatottabb videóklipek” című, cenzúrázatlan műsorában. Jackson videóklipes DVD-in megtalálható a hosszabb klipváltozat. A graffiti nélküli vágatlan változat megtekinthető az MTVMusic.com oldalon. A Fuse TV amerikai kábeltévé-csatorna 2009. november 29-én szintén leadta az eredeti, graffiti nélküli változatot kétórás, Remember His Time című műsorában, melyben Jacksonról emlékeztek meg és sok klipjét lejátszották.

Európában éveken át a vágatlan változatot adták. Az Egyesült Királyságban az MTV Classic csatorna délután kettőkor adta le az egész klipet 2010. április 11-én, a végén „az előítélet tudatlanság” üzenettel és előtte Bart és Homer Simpson megjelenésével. Az iTunes Music Store-ban kapható változat a morphing-jelenet után véget ér, sem a Simpson-szereplők, sem a párducos jelenet nem szerepel benne.

1992-től a Nocturne Video Productions elkezdte játszani a párducos jelenetet Jackson Dangerous turnéján időkitöltő közjátékként a dalok közt. Ez a jelenet húsz másodperccel rövidebb lett az eredeti, klipben szereplő jelenetnél, a túl erőszakos és erotikus részeket kivágták.[15] Az a jelenet, ahol Jackson felhúzza a sliccét, benne maradt.

2009. március 28-án az Australian Broadcasting Corporation Rage című műsora leadta a cenzúrázatlan, graffiti nélküli eredeti változatot teljes hosszában. A rövid és a graffitis változatot a mai napig játsszák a tévécsatornák.

A videóklip hosszú változata szerepel a Dangerous – The Short Films, Video Greatest Hits – HIStory és Michael Jackson’s Vision, a rövid változata a Number Ones című kiadványon. A Michael Jackson’s Visionre az eredeti változat került fel, a digitálisan hozzáadott graffiti nélkül. A Video Greatest Hits – HIStory VHS- és lézerlemez-változatán szintén, de a DVD-n már a graffitis szerepel.

Hivatalos változatok, remixek[szerkesztés]

A dal Clivillés & Cole-remixei, melyek promóciós kislemezen jelentek meg 1992-ben, szintén sikert arattak több európai országban. Az Egyesült Királyságban egy remix a 14., Írországban a 11., Ausztráliában a 18. helyet érte el a slágerlistán.[18] Ennek ellenére a remix nem került fel Michael Jackson egy albumára sem, csak a King of Pop válogatásalbum francia és brit kiadásának harmadik lemezére.

  • Black or White (Album Version) – 4:18
  • Black or White (Single Version) – 3:22
  • Black or White (Instrumental) – 3:22
  • Black or White (The Clivilles & Cole House/Club Mix) – 7:36
  • Black or White (The Clivilles & Cole House/Dub Mix) – 6:34
  • Black or White (The Clivilles & Cole House with Guitar Radio Mix) – 3:53
  • Black or White (The Clivillés & Cole Underground Club Mix) – 7:29
  • Black or White (The Clivillés & Cole Tribal Beats) – 3:38

Számlista[szerkesztés]

CD maxi kislemez
  1. Black or White (Single Version) – 3:22
  2. Black or White (Instrumental) – 3:22
  3. Smooth Criminal – 4:16
7" kislemez és 3" mini CD
  1. Black or White (Single Version) – 3:22
  2. Black or White (Instrumental) – 3:22
12" maxi kislemez
  1. Black or White (The Clivilles & Cole House/Club Mix) – 7:36
  2. Black or White (The Clivilles & Cole House/Dub Mix) – 6:34
  3. Black or White (House with Guitar Radio Mix) – 3:53
  4. Black or White (Single Version) – 3:22
  5. Black or White (Instrumental) – 3:22
  6. Black or White (Tribal Beats) – 3:38

The Clivillés & Cole Remixes
  1. Black or White (The Clivillés & Cole House / Club Mix) – 7:36
  2. Black or White (The Clivillés & Cole House / Dub Mix) – 6:34
  3. Black or White (The Underground Club Mix) – 7:29
  4. Black or White (House with Guitar Radio Mix) – 3:53
  5. Black or White (Tribal Beats) – 3:38
Visionary kislemez
CD oldal
  1. Black or White (Single version) – 3:22
  2. Black or White (Clivillés & Cole House Guitar Radio Mix) – 3:53
DVD oldal
  1. Black or White (videóklip) – 11:00
  2. Dangerous Pepsi-reklám

Helyezések és minősítések[szerkesztés]

Helyezések[szerkesztés]

Slágerlista (1991) Legmagasabb helyezés
Ausztrál kislemezlista 1
Belga kislemezlista 1
Brit kislemezlista 1
Dán kislemezlista 1
Francia kislemezlista 1
Holland kislemezlista 1
Ír kislemezlista 1
Kanadai kislemezlista 1
Német kislemezlista 1
Norvég kislemezlista 1
Svájci kislemezlista 1
Svéd kislemezlista 1
USA Billboard Hot 100 1
Új-zélandi kislemezlista 1
Slágerlista (2009) Legmagasabb helyezés
Brit kislemezlista 25[19]
Dán kislemezlista 22
European Hot 100 Singles 25[20]
Francia digitális kislemezlista 9[21]
Norvég kislemezlista 18[22]
Osztrák kislemezlista 17
Svájci kislemezlista 7[23]
Svéd kislemezlista 11[24]
USA Billboard Hot Digital Songs 13[25]
Új-zélandi kislemezlista 16[26]
Slágerlista (2011) Legmagasabb helyezés
Magyar kislemezlista 6[27]

Éves összesített slágerlista[szerkesztés]

Slágerlista (1992) Helyezés
USA Billboard Hot 100 14[28]

Évtizedes összesített slágerlista[szerkesztés]

Slágerlista (1990–1999) Helyezés
USA Billboard Hot 100[29] 39

Minősítések[szerkesztés]

Ország Minősítés Elkelt példányszám
Egyesült Államok Platinalemez[12] 1 000 000[12]
Ausztrália 2×platinalemez[30] 140 000[30]
Új-Zéland Platinalemez[26] 15 000[26][31]
Németország Aranylemez[32] 250 000

Feldolgozások[szerkesztés]

  • 1992-ben “Weird Al” Yankovic parodizálta a dalt Snack All Night címmel, de nem jelentette meg, csak egy koncerten adta elő.[33]
  • A videóklipet – a párducos jelenettel együtt – parodizálta az In Living Color tévéműsor. Tommy Davidson alakította Jacksont, de párduc helyett kiscicává változott, és a klip végén megkérdezett egy rendőrt, hogy ő most fekete vagy fehér. A rendőr erre letartóztatta különcködéséért, mire Jackson levonta a következtetést, hogy akkor fekete.[34]
  • 1991-ben a Genesis rockegyüttes parodizálta a klipet I Can’t Dance című számuk klipjében. Phil Collins, az együttes tagja utánozta benne Jacksont.[35]
  • A Das Racist hiphopegyüttes is parodizálta a klipet Michael Jackson című, a Relax albumon szereplő daluk klipjében.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael Jackson: recording Dangerous with Teddy Riley. MusicRadar.com, 2009. július 3. [2012. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
  2. Jackson, Michael. Dangerous booklet. Epic records (1991). Hozzáférés ideje: 2009. május 23. 
  3. a b Campbell, Lisa. Michael Jackson: The King of Pop. Branden Books, 301. o. (1993). ISBN 082831957X. Hozzáférés ideje: 2009. május 23. 
  4. [Black or White az AllMusicon ((( Black or White > Overview )))]. AllMusic. Macrovision Corporation. (Hozzáférés: 2009. október 24.)[halott link]
  5. Sony Music: Michael Jackson Dangerous Review. Sony Music Entertainment, 2001. [2005. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 4.)
  6. Jeans. Peligroso regreso, Michael Jackson: Un mito indescifrable (in Spanish). Revista Jeans, 7. o. (1993). Hozzáférés ideje: 2009. május 24. „En "Black or white"... el resultado es una mezcla de hard rock, dance y rap” 
  7. Michael Jackson the Solo Years. Authors On Line Ltd, 40. o. (2003). ISBN 0755200918. Hozzáférés ideje: 2009. május 24. 
  8. Andersen, Christopher P.. Michael Jackson: unauthorized. Simon & Schuster, 105. o. (1994). ISBN 0671892398. Hozzáférés ideje: 2009. május 29. 
  9. Erlewine, Stephen Thomas: [Black or White az AllMusicon Michael Jackson Thriller Review]. Allmusic. (Hozzáférés: 2009. május 24.)[halott link]
  10. Dekel, Jonathan: Slash Calls Michael Jackson Guitar Riff 'Gay' at Canadian Music Week Keynote. Spinner, 2010. március 11. [2012. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 3.)
  11. a b c d e Michael Jackson the Solo Years. Authors On Line Ltd, 99. o. (2003). ISBN 0755200918. Hozzáférés ideje: 2009. május 23. 
  12. a b c d e f Campbell, Lisa. Michael Jackson: The King of Pop. Branden Books, 302. o. (1993). ISBN 082831957X. Hozzáférés ideje: 2009. május 23. 
  13. Light, Allan: Michael Jackson Dangerous Review. Rolling Stone, 1992. január 9. [2009. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 22.)
  14. a b c d Pareles, Jon: Review/Rock; New Video Opens the Jackson Blitz. The New York Times, 1991. november 16. (Hozzáférés: 2009. július 12.)
  15. a b c d e f Phalen, Tom: Jackson alters his new video. The Seattle Times, 1991. november 16. (Hozzáférés: 2009. július 12.)
  16. Garcia, Alex: Michael Jackson "Black or white". mvdbase. [2017. október 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. június 2.)
  17. Phalen, Tom: Living | Jackson Alters His New Video | Seattle Times Newspaper. Community.seattletimes.nwsource.com, 1991. november 16. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
  18. Australian Charts: "Black or White (The Clivillés & Cole (C&C) Remixes)". eMedia Jungen, 1992. február 9. (Hozzáférés: 2009. július 10.)
  19. UK Singles Chart. The Official UK Charts Company, 2009. július 11. [2010. március 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 11.)
  20. European Hot 100. Billboard, 2009. július 25. (Hozzáférés: 2010. november 2.)
  21. Download French Single Top 50. France. lescharts. (Hozzáférés: 2009. december 30.)
  22. VG-Lista Topp 20. Vakthavende Journalist (VG), 2009. [2012. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 7.)
  23. Swiss Singles Chart Archives. hitparade.ch. (Hozzáférés: 2009. július 18.)
  24. Steffen Hung: Michael Jackson - Black Or White. swedishcharts.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
  25. Music News, Reviews, Articles, Information, News Online & Free Music. Billboard.com. [2009. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 27.)
  26. a b c The Official New Zealand Music Chart. Recording Industry Association of New Zealand (RIANZ), 2009. július 6. [2011. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 10.)
  27. Hungarian Singles Chart Archives. Mahasz. (Hozzáférés: 2011. február 3.)
  28. Billboard Top 100 - 1992. [2009. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. július 30.)
  29. Geoff Mayfield. 1999 The Year in Music Totally '90s: Diary of a Decade - The listing of Top Pop Albums of the '90s & Hot 100 Singles of the '90s. Billboard (1999. december 25.). Hozzáférés ideje: 2010. október 15. 
  30. a b Aria 50 Top Singles Charts. Australian Recording Industry Association (ARIA), 2009. július 6. [2011. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 10.)
  31. The Official New Zealand Music Chart: Charts Facts. Recording Industry Association of New Zealand (RIANZ), 2009. július 6. [2011. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 10.)
  32. The Official New Zealand Music Chart. [2009. július 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 22.)
  33. "Weird Al" Yankovic: Concert Set Lists. Weirdal.com. [2011. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 26.)
  34. Michael Jackson Parody - In Living Color - Am I Black Or White (Complete). Yostuff.com. [2013. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 26.)
  35. Genesis: I Can’t Dance. YouTube [halott link]
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap