Pepsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pepsi
A Pepsi logója
A Pepsi logója

Típus Üdítő / Energiaital
Származási hely New Bern
Alapítás 1893
Gyártó PepsiCo
Főbb összetevők Az eredeti recept titkos
Alkoholtartalom0%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pepsi témájú médiaállományokat.
Pepsi-ízek egy üzlet polcán
Pepsi üdítőt szállító kamion Alaszkában

A Pepsi (2008 óta pepsi-ként stilizálva, korábbi stilizált alakja: PEPSI) a PepsiCo bejegyzett védjegye, egy népszerű szénsavas üdítőital, mely a világ szinte összes országában kapható. A Pepsi a világ egyik legismertebb márkaneve. Legnagyobb riválisa a Coca-Cola. (A cég rövidített neve PepsiCo és nem Pepsi)

A PepsiCo cég a Pepsi márkájú üdítő gyártásához csak az ital alapjául szolgáló kólasűrítményt gyártja, amelyet a világ számos országában található helyi palackozó cégek vásárolnak meg. Ezek a palackozó cégek a számukra kijelölt területre kizárólagos jogokkal rendelkeznek.[forrás?] A koncentrátumból ivóvíz és édesítőszerek hozzáadásával készül a palackokba és alumíniumdobozokba töltött kóla. A koncentrátumot emellett éttermek számára is értékesítik, ahol a szódavizes hígítást az italautomaták végzik el.

Többféle ízű Pepsi kapható. A leggyakoribb ízvariáns a csökkentett energiatartalmú (Diet Pepsi), de létezik cukormentes változat (Pepsi Light, Pepsi Max) és citromos ízesítésű (Pepsi Twist) változat is.

Története[szerkesztés]

A Pepsi Cola története 1898-ban kezdődött, amikor Caleb D. Bradham new berni gyógyszerész az Amerikai Egyesült Államok-beli Észak-Karolinából a szénsavas víz, cukor, vanília, kóla olajok és mogyorók különféle vegyítésével kísérletezett, ekkor fedezte fel a Pepsi-Colát. Az egyik kombinációt, amely a barátainak leginkább ízlett, elnevezte Brad’s Drinknek. 1902-ben nevet változtattak, és a pepszinből eredeztették a márkanevet, amellyel utaltak gyógyhatására. A mai napig a gyermekorvosok előszeretettel ajánlják a terméket a hasfájós gyerekeknek. Így kapta Bradham itala a Pepsi-Cola nevet. Öt évvel később már hivatalosan is bejegyezték a terméket, emésztést elősegítő termékként reklámozták az újságok.

1905-re a termék iránti kereslet akkorára nőtt, hogy átlépte Bradham gyártási lehetőségeit. A cég ekkor úgy határozott, hogy eladja az engedélyt az első önként jelentkező palackozó üzemnek. Az elkövetkező hat év alatt kétszázötvenre emelkedett a Pepsit gyártók száma.

Tizenhét év siker után a cukorpiac válságba került, s ez Bradhamet a vállalat eladására kényszerítette. 1922 és 1933 között mindössze háromszor ajánlotta fel a Coca-Colának megvételre a Pepsit, amit a Coca-Cola minden esetben elutasított.

Egy pár sikertelen év után a Luft és Goth vette át a céget, akik eredetileg édességek értékesítésével foglalkoztak, és elhatározták azt, hogy ehhez a tevékenységükhöz kapcsolják a Pepsi Cola forgalmazását. Egy új vállalat jött létre, a Pepsi Cola Company és ezzel együtt kezdetét vette a mai napig fennálló Pepsi ital sikere. Az 1930-as évek végére a Company annyira megerősödött, hogy terjeszkedni tudott az Egyesült Államokon kívül is: Kanadába, Mexikóba, sőt eljutott Európába is: Nagy-Britanniába. Valamint ekkor költöztette át központját a New York állambeli Long Islandre.

1936-tól a Pepsit 12 unciás palackokban kezdték el forgalmazni 5 centes áron, szemben a Coca-Cola 6 unciás palackjával. Mivel az amerikai hadsereg a Coca-Colát nevezte ki hivatalos üdítőitalának, a Coca-Cola megvetette a lábát számos tengerentúli piacon is, éppen ezért kezdett a Pepsi még erőteljesebb növekedésbe.

A Pepsi-Cola Company, mint innovatív vállalat, az Amerikai Egyesült Államokban elsőként használta ki reklámcélból az országos rádiót. A negyvenes évek elején jelentek meg az első Pepsi-Cola dobozos italok. A második világháború idején mintegy a szövetségeseket támogató jelzésként változtatott az eddigi logójának a színein, és az amerikai lobogó színeit, a pirosat, a fehéret és a kéket öltötte magára.

1950-ben alakult meg a Pepsi-Cola International Ltd., amely már kétszáz gyártóval rendelkezett közel hatvanegy országban. A hatvanas években a cég számára a legjelentősebb lépés az volt, hogy a Szovjetunióba is eljuttatta az italt.

1965-ben újabb sikereket könyvelhetett el a vállalat. A Pepsi-Cola International Ltd egybeolvadt a sós snack első igazán sikeres szereplőjével, a Frito Lay-jel, melynek következtében létrejött a Pepsico. Valamint ebben az évben megnyitották az első kelet-európai gyárat a romániai Konstancában. Marketingtevékenységük az igényes fiatal felnőttekre épült, melynek során a Pepsi azonosult az új generációval. A nyolcvanas években Michael Jackson, Tina Turner, David Bowie, Michael J. Fox, MC Hammer, Madonna és Janet Jackson kezdték el reklámozni a Pepsit.

A vállalat üdítőital- és snackmárkái a Föld szinte minden pontján, több mint százkilencvenöt országban jelen van. A Pepsi továbbra is elkötelezett a jó minőségű, a fogyasztók által kedvelt termékek fejlesztésére, előállítására és forgalmazására. Ez a PepsiCo világraszóló sikerének a titka. A vállalat az elmúlt évtizedben sikerekben gazdag éveket tudhat maga mögött. Szárnyalását annak köszönheti, hogy legfőbb riválisánál, a Coca Colánál jóval hamarabb kezdte szélesíteni kínálatát, elsősorban a fogyasztók által egyre inkább preferált, az egészséges életmódhoz illeszkedő termékekből.

A két nagy kólaóriás útja 2000-ben vált látványosan ketté, amikor a PepsiCo megvásárolta a Gatorade sportitalt, és a világ legnépszerűbb sportitalává tette. Az amerikai sportitalfogyasztás nyolcvan százalékát például ez a termék adja. Ugyancsak jelentős előnnyel vezet Tropicana márkája a világ gyümölcslevei között.

A PepsiCo forgalmának ma már csak húsz százaléka származik a kóla, illetve más szénsavas üdítőitalok értékesítéséből, bevételének nyolcvan százalékát ugyanis a vásárlók által egyre jobban keresett egyéb ital- és élelmiszermárkák biztosítják.

1997-ig tulajdonában volt a KFC (Kentucky Fried Chicken), a Pizza Hut és a Taco Bell, de ezen gyorsétteremláncokat kiszervezték, és Tricon Global Restaurants néven új vállalattá alakultak. (Ezt a vállalatot ma már Yum! Brands-nek hívják.)

Logója[szerkesztés]

Az egy ideig itthon is forgalmazott limitált Pepsi Blue

1898-ban Új Bernben történt az első módosítás, ahol Caleb Bradham átkeresztelte a „Brad’s Drink”-jét, a szénsavas kóla keverékét, Pepsi Colára.

1906-ban új szöveglogót hoznak létre, új szlogennel: „The Original Pure Food Drink”. 1940-ben a domborított 12 unciás palack már olyan Pepsi címkével debütál, amit az üvegbe égettek. Egy évvel később, hogy támogassák a háborús erőfeszítéseket, a Pepsi palackok piros, fehér és kék szint kapnak. 1943-ra az eredeti logót belefoglalják egy palack kupakba, mely tartalmaz egy feliratot: „Bigger Drink, Better Taste.”. Majd a logó folyamatosan fejlődik, és idővel belekerült egy „dobozba”. 1991-ben dinamikusabbá teszik a logót, megdöntik az egészet, ezzel is a mozgás érzetét keltve. Eltávolítják a Pepsi feliratot a piros-kék hullám közül. Az utolsó változtatásra pedig 1998-ban kerül sor, amikor egy vállalati ünnepség során, a Pepsi felvette a háromdimenziós gömbjét a jégkék háttérrel, ami egy új Pepsi családnak lett a szimbóluma, ezzel a vezetőség belépett az új évezredbe.

1962-ig a betűstílus a Coca-Cola és a Pepsi márkánál nagyon hasonló volt, bár 1950-ben a Pepsi bevezette a "kupak" imázst az addigi egyszerű felirattal szemben, ahol a márkajelzést az üdítőital kupakját formáló alakzatban helyezte el.

1962-ben aztán elhagyták a Cola feliratot, és az óta 2008-ig csupán a PEPSI logó látszik az üvegeken. Teljesen más stílust kapott a felirat, ezzel is próbálták különbözővé, egyedivé varázsolni terméküket, hogy a fogyasztók véletlenül se asszociáljanak a rivális gyártó – a Coca-Cola – italára.

1973-tól a kupakformát felváltotta a szabályos körben megjelenő piros, fehér, kék hullámos ábra közepére írt PEPSI felirat, mely egészen 1991-ig változatlan maradt.

1991-ben a PEPSI szöveg kikerült a körön kívülre és 2008-ig csak a minta designját fejlesztették, korszerűsítették a tervezők. Végül 2008-ban a PEPSI felirat eltűnik, azóta csak a háromdimenziós gömböt ábrázoló logó látható a terméken.

Az utolsó módosítás óta mosolyt formáz a logó a Pepsi-termékeken, a dinamikus-nagybetűs írásmódot pedig retrós kisbetűk váltják. A hagyományos Pepsinél egy sima mosolyra, a Diet Pepsinél egy szűk vigyorra, a Pepsi Maxnál pedig nevetésre áll a fehér rész jelképezte száj.

Magyarország[szerkesztés]

Az 1968-as Új gazdasági mechanizmus révén a Pepsi Cola Company 1969-ben a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalattal franchise szerződést köthetett, ezzel az ország középső részén; későbbi, más cégekkel kötött szerződései által pedig hamarosan az egész ország területén forgalmazhatta termékeit. Emellett a FÁJIV 1970-től gyártotta is az üdítőit.

A termékek népszerűsége nőtt, hamarosan túlkereslet állt be. Emiatt a vezetés gyártásközpontúvá vált. 1993-tól a Pepsi Co. az akkor már FÁÜ Rt. többségi tulajdonosa lett, és két év alatt több százmillió dolláros átalakításokat végzett.

Ami a disztribúciót illeti, kezdetben – járműflotta híján – villamossal utazó ügynökök gyűjtötték be a megrendeléseket. 1992–96 között a cég országos depóhálózatot épített ki, azonban a nemzetközi láncok hálózatának létrejötte és az ital-nagykereskedők megjelenése után a depók többségét felszámolta, és vegyes eszközökkel kezdte teríteni termékeit, alapvetően területi képviselőire támaszkodva.

2015-ig Soroksáron, a Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. üzemében palackozták a Pepsi termékeket.[1] 2018-ban a Central Europe Mineral Water Holding vásárolta meg a Pepsi termékek gyártási és forgalmazási jogát.[2] 2018-ban megduplázták a Szentkirályon működő palackozó üzem termelési kapacitását.[3] A 2018-óta a Pepsi termékeket is palackozó cég 2019-től a Szentkirályi Magyarország nevet viseli.[4] [5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]