Dangerous World Tour

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michael Jackson
Dangerous World Tour
Információk
Népszerűsített album Dangerous
Kezdés 1992. június 27.
Befejezés 1993. november 11.
Helyszínek Anglia, Argentína, Ausztria, Belgium, Brazília, Németország, Hollandia, Norvégia, Olaszország, Japán, Svédország, Dánia, Svájc, Portugália, Románia, Törökország, Spanyolország, Szingapúr, Izrael, Mexikó
Szakaszok 3
Koncertek 69
Michael Jackson-koncertkronológia
Bad World Tour
1987-1989
Dangerous World Tour
1992-1993
HIStory World Tour
1996-1997

A Dangerous World Tour az amerikai szupersztár, Michael Jackson második világ körüli turnéja szólóénekesként. A koncertsorozat 1992. június 27-én indult és 1993. november 11-én ért véget; A turnét a Pepsi-Cola szponzorálta, 69 koncertből állt és 3,5 millió rajongó látta. A turné teljes nyereségét különböző alapítványoknak ajánlották fel, köztük Jackson saját „Heal The World” (Gyógyítsd meg a világot!) alapítványának. 1993-ban Jackson váratlanul befejezte a turnét – a bejelentés szerint – betegség miatt, amelynek következtében kórházi ellátásra szorult.

Áttekintés[szerkesztés]

A „Bad World Tour” (Bad Világturné) óriási sikerét követően a világsztár azt állította, hogy nem fog többé turnézni, inkább filmek és lemezek készítésére koncentrál. 1992. február 14-én a Pepsi egyik sajtókonferenciáján jelentették be, hogy Jackson újabb turnéra indul. A bejelentés egybeesett a Jackson és a Pepsi cég között létrejövő új megállapodással, amelynek értelmében a Pepsi állítólag 20 millió dollárral támogatta a turnét. „Az egyetlen oka annak, hogy újra turnézni indulok, hogy támogatni tudjam az újonnan alakult „Heal The World" Alapítványt, amely egy nemzetközi gyermek jótékonysági szervezet, és azért hoztam létre, hogy segíthessem a gyerekeket és a környezetvédelmet. A célom az, hogy 1993 karácsonyára 100 millió dolláros bevételt szerezzek az alapítványnak. Arra biztatok minden céget és magánszemélyt, akinek fontos Földünk sorsa és gyermekeink jövője, hogy segítsen pénzt gyűjteni az alapítványnak. A „Heal The World” Alapítvány pénzadománnyal fog támogatni gyermek AIDS-betegeket, fiatal barátom, Ryan White emlékére. Örömmel nézek a turné elébe, hiszen általa lehetőségem nyílik gyerekeket meglátogatni a világ minden táján, és egyúttal terjeszteni a szeretet globális üzenetét, abban a reményben, hogy ez másokat is arra sarkall, hogy kivegyék részüket a világ meggyógyításában.”

Program[szerkesztés]

Az 1992-es turné programja[szerkesztés]

Az 1993-as turné programja[szerkesztés]

Előadók[szerkesztés]

Vezető előadó[szerkesztés]

  • Michael Jackson: ének, tánc, zenei rendező

Zenészek[szerkesztés]

Háttérénekesek[szerkesztés]

Táncosok[szerkesztés]

  • LaVelle Smith
  • Damon Navandi
  • Randy Allaire
  • Eddie Garcia
  • Michelle Berube
  • Yuko Sumida
  • Jaime King
  • Bruno Falcon

Jegyzetek[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap