Ghosts

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ghosts
(Michael Jackson's Ghosts)
1997-es amerikai rövidfilm
Rendező Stan Winston
Producer Michael Jackson
Stan Winston
David Nicksay
Műfaj
Forgatókönyvíró Michael Jackson
Stephen King
Főszerepben Michael Jackson
Zene Michael Jackson
Nicholas Pike
Operatőr Russell Carpenter
Gyártás
Ország USA
Nyelv angol
Játékidő 39:31 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Kingdom Productions
Bemutató1997. május 9.
További információk

A Ghosts („Kísértetek”) 1997-ben bemutatott amerikai rövidfilm, melyet Michael Jackson énekes és Stephen King horrorszerző írtak, és Stan Winston rendezett Michael Jackson főszereplésével. A film felfogható hosszú videóklipként is; Jackson több dala elhangzik benne, köztük a címadó dal. 1996-ban forgatták és még ebben az évben bemutatták; kereskedelmi forgalomban először King Sorvadj el! című könyve filmváltozatának egyes példányaival jelent meg, majd 1997-ben külön is, videókazettán és DVD-n.

A film főszereplője az ijesztő Maestro, aki természetfeletti erővel rendelkezik. A Maestrót furcsasága miatt el akarja üldözni a kisvárosból, ahol él, az arrogáns, pökhendi polgármester – aki nem véletlenül hasonlít Thomas Sneddonra, a Jackson elleni 1993-as per főügyészére. A filmben elhangzó egyes dalok Jackson 1995-ben megjelent HIStory: Past, Present and Future és 1997-ben megjelent Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix albumairól származnak.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A Maestro (Michael Jackson) egyedül él egy ijesztő külsejű villában a dombtetőn, ami a „Normálisak völgye” fölött emelkedik. Időnként ijesztő bűvésztrükkökkel szórakoztatja a környék gyerekeit. Az egyik gyerek beszél róla az anyjának, aki riadóztatja a polgármestert (őt szintén Jackson alakítja). A polgármester összehívja az embereket és egy viharos éjjelen elmennek a villához, hogy elüldözzék a Maestrót a városból, hiába győzködik őket a gyerekek, hogy a Maestro nem bántotta őket. „Ez egy csodabogár” – jelenti ki a polgármester. – „Nincs szükségünk csodabogarakra.”

Mikor bejutnak a villába, az ajtó magától bezáródik, A Maestro üdvözli őket, a polgármester pedig sértegeti és megfenyegeti. „Elmegy önként, vagy muszáj bántanom?” – kérdezi a Maestrótól, aki azt feleli: „Rám akarnak ijeszteni? Akkor nincs más választásom, nekem kell megijesztenem önöket.” Egy pár trükk után, amit a polgármester nevetségesnek tart, megkérdezi, hogy „És ez ijesztő?”, majd széthúzza arcát és megjelenik mögötte valódi arca – egy mániákusan röhögő koponya. Az ijedt emberek menekülni akarnak, a Maestro pedig betöri kezével a koponyáját és mögötte ismét emberi arc látható. Ezután bemutatja családját, ami hozzá hasonló démonokból áll, és komplex koreográfiát adnak elő a 2 Bad és az Is It Scary dalokra.

Ezután megkérdezi, hogy „Még mindig azt akarják, hogy elmenjek?” A városlakók nem akarják, de a polgármester igennel válaszol. A Maestro csendesen azt mondja: „Rendben… akkor elmegyek.” Elesik, és teste rázkódni kezd, majd porrá omlik, a port elfújja a szél. Az emberek sajnálják, de a polgármester győztesnek érzi magáz és kifelé indul. Mikor kinyitja az ajtót, a Maestro ijesztő démonfeje néz szembe vele. A polgármester rémülten elrohan az üvegajtón keresztül. A Maestro nevet és megkérdezi az embereket, jól szórakoztak-e. A városlakók rájönnek, hogy nem szörnyeteg, és kibékülnek vele. A film végén az egyik gyerek megkérdezi: „És ez ijesztő?” – és elkezdi széthúzni az arcát, ezután már csak rémült sikolyok hallhatóak.

A film végén láthatóak jelenetek a forgatásról és Jackson kisminkeléséről, így látszik, hogy öt különböző szerepet játszott: a Maestrót, a polgármestert, kettejük démonváltozatát és egy csontvázat.

Fogadtatása[szerkesztés]

A filmet bemutatták az 1997-es cannes-i filmfesztiválon.[1] 2002-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe mint a világ leghosszabb videóklipje.

Az eredeti filmváltozatot Sydneyben többször is bemutatta a Hoyts Cinema, mielőtt megkezdődtek a HIStory World Tour ausztráliai koncertjei.

Dalok a filmben[szerkesztés]

A Ghosts és az Is It Scary a film első változatában még nem szerepeltek, mert nem készültek el időben. A helyükön ideiglenesen a 2Bad dobritmusa volt hallható, a végén pedig a Ghosts egy korábbi változata, más hangeffektusokkal, basszussal és befejezéssel.

Deluxe Collector Box Set[szerkesztés]

1997 decemberében az Egyesült Királyságban megjelent a Ghosts (Deluxe Collector Box Set) kiadvány, amely tartalmazta a filmet videókazettán, a Blood on the Dance Floor: HIStory in the Mix albumot CD-n, valamint egy három számból álló kislemezt, a Limited Edition Minimax CD-t. Ezen szerepelt egy korábban kiadatlan dal, az On the Line,[2] ami a kislemez első dala, emiatt a rajongók a kislemezt gyakran On the Line címen említik.

On the Line[szerkesztés]

Michael Jackson
On the Line
kislemez
Megjelent 1997. december 11.
Formátum CD kislemez
Felvételek 1996
Stílus R&B/pop/soul
Hossz 4:37 (rövid változat)
4:53 (hosszú változat)
Kiadó Epic Records, Sony Music
Szerző Babyface, Michael Jackson
Producer Babyface
Michael Jackson-kronológia
Is It Scary
(1997)
On the Line
(1997)
Smile
(1997)

Az On the Line című dalt Michael Jackson és Babyface írta, producere Babyface.[3][4] Eredetileg az 1996-ban megjelent, Spike Lee rendezte Get on the Bus című filmhez készült, végül azonban nem került fel rá.[2][5] A Columbia Pictures által megjelentetett Get on the Bus promóciós CD-n azonban szerepelt, mint lehetséges Oscar-díj-jelölt legjobb eredeti filmzene kategóriában.[2] A dal teljes hosszúságú változata 2004. november 16-án jelent meg Jackson The Ultimate Collection című box setjén.[2][6]

Dallista
Limited Edition Minimax CD (EPC 665268 2)[7]
  1. On the Line – 4:37
  2. Ghosts (Mousse T’s Radio Rock Singalong Remix) – 4:25
  3. Is It Scary (DJ Greek’s Scary Mix) – 7:12

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Festival de Cannes: Ghosts. festival-cannes.com. (Hozzáférés: 2009. szeptember 27.)
  2. a b c d Halstead, Craig. Michael Jackson: For the Record. Authors OnLine, 243–244. o. (2007). ISBN 978-0-7552-0267-6 
  3. Michael Jackson – Limited Edition Minimax CD (CD) at Discogs. Discogs.com. (Hozzáférés: 2010. december 24.)
  4. Get on the Bus (1996) – Soundtracks. IMDb.com. (Hozzáférés: 2010. december 24.)
  5. Amazon.com: Get on the Bus: Music from and Inspired by the Motion Picture. Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  6. Song info on Amazon.com. Amazon.com. (Hozzáférés: 2010. november 12.)
  7. australian-charts.com – Michael Jackson – On the Line. australian-charts.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 1.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]