Speed Demon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Michael Jackson
Speed Demon
kislemez a Bad albumról
Megjelent 1990. október 12.
Formátum 7" kislemez
Felvételek 1987
Stílus funk rock, dance-pop
Hossz 4:01
Kiadó Epic Records
Szerző Michael Jackson
Producer Quincy Jones, Michael Jackson
Michael Jackson-kronológia
Liberian Girl
(1989)
Speed Demon
(1990)
Black or White
(1991)

A Speed Demon Michael Jackson amerikai énekes dala. A Bad című albumon szerepel; az album tizedik kislemezeként tervezték megjelentetni, és videóklip is készült hozzá, végül azonban csak az album és az 1988-ban bemutatott Moonwalker című film promóciós kislemezeként jelent meg.[1] Szerzője Jackson, producere Jackson és Quincy Jones. A dal a gyors autóvezetésről szól,[2] Quincy Jones elmondása alapján Jackson azután írta a dalt, hogy megbírságolta egy rendőr és emiatt elkésett a stúdióból. Mikor Jackson beszámolt erről Jonesnak, a producer azt javasolta, írja ki magából, ahogy ezzel kapcsolatban érez. A dal kisebb sikert aratott, az Egyesült Államokban keveset játszották a rádiók.[1] Jackson nem adta elő az albumot népszerűsítő turnén.

Fogadtatása[szerkesztés]

A Speed Demon vegyes fogadtatásban részesült a kritikusok részéről. Davitt Sigerson, a Rolling Stone munkatársa szerint a Bad „töltelékdalai”, a Speed Demon, a Dirty Diana és a Liberian Girl tették az albumot „gazdagabbá, szexibbé és jobbá a Thriller felejthető dalainál”.[3] Sigerson „az autós dal”-ként utalt a Speed Demonra, és megjegyezte, hogy a dal „szórakoztató, hatalomról szóló történet, melyben Jackson szuperegőja megbírságolja idét”.[3] Stephen Thomas Erlewine-nak, az Allmusic kritikusának nem tetszett a dal, szerinte a „majdnem végzetes lyukak a lemezen” a Speed Demon és az Another Part of Me, melyek „arctalan, emlékezetes refrént és dallamokat nélkülöző” dalok.[4] Richard Cromelin, a The Los Angeles Times újságírója kedvezően fogadta a dalt.[5] Eric Snider a St. Petersburg Timestól leállíthatatlanul ismétlődőnek tartotta a dalt.[6] Jay Cocks a Time magazinban megjegyezte, hogy Jackson sokat hozott ki a hangjából az olyan dalokban, mint a Speed Demon és a Dirty Diana, és a két dal éppolyan könnyed és változatos, mint a tánclépései.[7]

Videóklip[szerkesztés]

A dalhoz készült videóklip látható Jackson Moonwalker című filmjében.[8][9] Will Vinton rendezte a klipet.[10] A klipben Jackson, hogy meneküljön fanatikus rajongóitól, egy Spike nevű nyúlnak álcázza magát, majd más hírességekké – köztük Sylvester Stallonévé és Tina Turnerré – változik. Végül sikerül leráznia rajongóit, és leveszi álruháját, ami életre kel. Táncolnak, majd Clancy Brown közli Michaellel, hogy itt tilos moonwalkot táncolni, majd autogramot kér tőle.

Dennis Hunt, a The Los Angeles Times újságírója megjegyezte, hogy a filmben szereplő klipek, a Bad (ez a filmben Badder címmel szerepel, és gyerekek játsszák el újra az eredeti klipet), a Speed Demon és a Leave Me Alone jól meg vannak csinálva és drágának tűnnek, de nagyon látszik rajtuk, hogy csak videóklipek, nem egy film jelenetei, és „még csak nem is túl fantáziadúsan illesztették egymáshoz őket”.

2010-ben a videóklip rövid változata megjelent a Michael Jackson's Vision box seten.[9]

Számlista[szerkesztés]

CD és 7" kislemez (promó)
 1. Speed Demon – 4:01

Források[szerkesztés]

 1. a b Michael Jackson - Speed Demon. Discogs.com. Discogs. (Hozzáférés: 2010. január 25.)
 2. Jon Pareles: Critic's Notebook; How Good Is Jackson's 'Bad'?. The New York Times. The New York Times Company, 1987. szeptember 3. (Hozzáférés: 2010. január 25.)
 3. a b Davitt Sigerson: Album Reviews: Bad'. Rolling Stone. Wenner Media LLC, 1987. október 27. (Hozzáférés: 2010. január 25.)
 4. Stephen Thomas Erlewine: Bad: Review. Allmusic. Rovi Corporation. (Hozzáférés: 2010. január 25.)
 5. Richard Cromelin: Michael Jackson has a good thing in 'Bad'. The Los Angeles Times. Tribune Company, 1987. augusztus 31. (Hozzáférés: 2010. január 25.)
 6. Eric Snider: A `Bad' growl with a tender musical bite. St. Petersburg Times. Times Publishing Company, 1987. szeptember 4. (Hozzáférés: 2010. január 25.)
 7. Jay Cocks: Music: The Badder They Come. Time, 1987. szeptember 14. (Hozzáférés: 2010. január 26.)
 8. Variety Staff: Moonwalker. Variety. Reed Business Information, 1988. január 1. (Hozzáférés: 2010. január 25.)
 9. a b Dennis Hunt: Video Review 'Moonwalker': A Stroll Through a Super Ego. The Los Angeles Times. Tribune Company, 1989. január 10. (Hozzáférés: 2010. január 25.)
 10. Jamie Beckett: Michael Jackson Will Debut as a Raisin.. Ocala Star Banner. The New York Times Company, 1989. augusztus 13. (Hozzáférés: 2010. január 26.)