Boldog Vazul-székesegyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boldog Vazul-székesegyház
Moscow, St. Basil's As Seen From The West.jpg
Típus székesegyház
Elhelyezkedése
Boldog Vazul-székesegyház (Oroszország)
Boldog Vazul-székesegyház
Boldog Vazul-székesegyház
Pozíció Oroszország térképén
é. sz. 55° 45′ 09″, k. h. 37° 37′ 23″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 09″, k. h. 37° 37′ 23″
Boldog Vazul-székesegyház weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Boldog Vazul-székesegyház témájú médiaállományokat.
RedSquare SaintBasile (pixinn.net).jpg

A Boldog Vazul-székesegyház, Istenanya oltalma templom (oroszul: Храм Василия Блаженного vagy Покровский Собор) vagy Vaszilij Blazsennij-székesegyház Moszkva egyik legjelentősebb és legismertebb építészeti emléke, gyakran használt jelképe, a Vörös téren áll.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A székesegyház – Rettegett Iván orosz cár parancsára – 1555 és 1561 között épült fel, és 1561. július 12-én szentelték fel. A cár Isten iránti háláját akarta kifejezni a monumentális székesegyház felépítésével, ugyanis az oroszok 1552-ben győzelmet arattak a kazányi tatár kánság felett. A templom eredetileg az Istenanya oltalma (oroszul Pokrovszkij) nevet kapta, mivel a cár ezen az ünnepen, október 2-án indította a háború döntő csatáját. Az uralkodó kívánsága volt, hogy a hadjárat minden győztes csatájának emlékére egy-egy templomot kell felépíteni, összesen kilencet. A feladatot az építész, Posztnyik Jakovlev találékonyan oldotta meg, egyetlen épületegyüttest épített kilenc szorosan egymáshoz tapadó templomból, mindegyiken önálló toronnyal. A templom mai nevét a 16. század végén kapta, amikor itt helyezték örök nyugalomra a moszkvaiak kedvelt szent bolondját[* 1], Boldog Vazult (Vaszilij Blazsennij).[* 2]

Az épületegyüttes központi eleme a legnagyobb, 57 méter magas, kis hagymakupolával ékesített torony, illetve az ez alatti főtemplom. Ezt nyolc kisebb templom veszi körül, melyeket az általuk jelképezett győztes csaták napjának védőszentjeiről neveztek el. Az egymáshoz tapadó, belül egymás között szabadon átjárható templomok mindegyike önálló, egyedi formájú és színezésű hagymakupolával fedett.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Vaszilij nem volt valójában bolond, csak a Jurogyivijek szekta tagja, különleges vallási elhivatottságú személy
  2. Nyelvtani érdekesség: hátultett jelző. kb. értelme: Vaszilij, a boldog

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]