Balti pályaudvar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Balti pályaudvar
Baltia station.jpg
Ország Észtország
Hely Tallinn
UIC állomáskód 2600000
Nemzetközi állomáskód 2800080
Megnyitás 1870
Felhasználási terület
Tulajdonos Eesti Raudtee
Vágányok száma 12
Szomszédos állomások
 • Kitseküla raudteepeatus
 • Lilleküla raudteepeatus
 • Tallinn-Väikese raudteejaam
Vasútvonalak és járatok
 • Tallinn–Narva-vasútvonal
 • Tallinn–Paldiski-vasútvonal
 • Tallinn–Viljandi-vasútvonal
Elhelyezkedése
Balti pályaudvar (Tallinn)
Balti pályaudvar
Balti pályaudvar
Pozíció Tallinn térképén
é. sz. 59° 26′ 25″, k. h. 24° 44′ 13″Koordináták: é. sz. 59° 26′ 25″, k. h. 24° 44′ 13″
A Wikimédia Commons tartalmaz Balti pályaudvar témájú médiaállományokat.

A Balti pályaudvar (észtül: Balti jaam) Tallinnban található vasúti személyforgalmi pályaudvar. Napjainkban 12 vágánnyal és hat peronnal rendelkezik. A 9,3 ha területű pályaudvar elővárosi, távolsági és nemzetközi vonatokat szolgál ki. A fejpályaudvarról három irányba, nyugatra, délre és keletre indulnak vonatok. A pályaudvar tulajdonosa és üzemeltetője a Go Group cég.

A pályaudvar mellett található az Észt Vasutak új központi épülete, valamint a Go Group cég 2000-es évek elején épült Go Hotel Shnelli szállodája. A pályaudvar mellett van kiállítva az L–2317 pályaszámú, L sorozatú gőzmozdony.[1] Mellette található a pályaudvarról elnevezett piac (Balti jaama turg) is.

Tallinn tömegközlekedésében fontos szerepet játszik.

Története[szerkesztés]

A pályaudvart 1870-ben építették mint a Szentpétervár–Paldiski vasútvonal fő észtországi állomását. 1870. november 5-én nyitották meg. Az állomásépületet azonban nem készült el a megnyitásra, azt csak egy évvel később adták át. Az akkori épületet Rudolf Otto von Knüpffer balti német építész tervezte. 1923-ban villamosították a Tallinn–Pääsküla vasútvonalat, így Tallinnból 1924. szeptember 21-én indulhatott el az első villamos vonat.

Az 1870-es évek elején épült első állomásépület

Az 1924. december 1-jei kommunista puccskísérlet során Jakob Vakker vezetésével támadták a pályaudvart is. 1928-ban a pályaudvaron új peront építettek az elővárosi vonatoknak. Az állomás teherpályaudvari részét az 1930-as években felszámolták és átköltöztették Kopliba (ez napjainkban Tallinn városrésze), helyére pedig a személyvonatok számára építettek tárolóvágányokat.

A Balti pályaudvar látképe az Óvárosból

A második világháború alatt, 1941-ben az állomás épületét felgyújtották a német támadás elől visszavonuló szovjet csapatok. A háború után, 1944. szeptember 23-án először a Tallinn–Nõmme közötti rövid szakaszon, majd néhány nap múlva a Tallinn–Keila szakaszon indult el újra a vonatközlekedés. A Tallinn és Pääsküla között villamosított vonalon 1946-ban indult újra a forgalom.

A pályaudvar épületét 1945-ben részlegesen helyreállították, de csak 1967-re állították helyre teljes egészében. 1962-ben külön várótermet építettek az elővárosi forgalom számára. A pavilon jellegű építmény 20×20 m alapterületű.

A Szovjetunió felbomlása után a vasúti személyszállítás jelentősége, így a tallinni pályaudvar kihasználtsága is jelentősen csökkent.

2005-ben felújították a főépületet, 2012-ben pedig a pályaudvar peronjait. Ennek során az újonnan forgalomba állított alacsony padlós Stadler FLIRT motorvonatokhoz jelentősen csökkentették a peronok magasságát (110 cm-ről 55 cm-re). Az elővárosi várócsarnokban először üzleteket nyitottak, napjainkban pedig rendezvényterem.

Állomásépület[szerkesztés]

Az állomás főépülete kétszintes. A földszinten a váróterem, a jegyárusító pénztárak és pultok helyezkednek el. Emellett a földszinten üzemel posta, élelmiszerbolt is. Az emeleti részen étterem és egy wellness központ működik. Az állomás épületében Wi-Fi hotspot érhető el.

Közlekedési kapcsolat[szerkesztés]

A 4-es vonalon közlekedő Solaris Trollino 12 trolibusz a Balti pályaudvar előtt

A pályaudvar az Óváros és a tallinni kikötő közelében helyezkedik el. A városközpont felöl gyalogosan aluljárón keresztül is megközelíthető.

A pályaudvar jó tömegközlekedési kapcsolattal rendelkezik. Mellette távolsági autóbusz-állomás működik. Emellett több helyi autóbusz-, trolibusz- és villamosjárat érinti.[2]

Helyi autóbuszvonalak[szerkesztés]

 • 21
 • 21B
 • 41
 • 41B
 • 43
 • 59

Trolibuszvonalak[szerkesztés]

 • 4
 • 5

Villamosvonalak[szerkesztés]

 • 1
 • 2

Forgalom[szerkesztés]

Az Elron Stadler FLIRT motorvonatai a pályaudvaron
A GoRail TEP70 dízel-villamos mozdonya a Balti pályaudvaron

Elővárosi forgalom[szerkesztés]

Az elővárosi forgalomban az Elron villamos motorvonatokat üzemeltet az alábbi vonalakon:[3]

Távolsági forgalom[szerkesztés]

A távolsági forgalomban az Elron dízel motorvonatokat üzemeltet az alábbi vonalakon:

Nemzetközi forgalom[szerkesztés]

A Balti pályaudvarról két külföldi városba, Moszkvába és Szentpétervárra közlekedik nemzetiközi járat. A vonatokat az észt GoRail cég üzemelteti.

Korábban Rigával is volt vasúti kapcsolat, de az alacsony kihasználtság miatt napjainkban nem üzemeltetik.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Eesti Raudtee peamaja naabrust ehib auruvedur. Eesti Päevaleht. (Hozzáférés: 2016. április 29.)
 2. http://soiduplaan.tallinn.ee/#stop/21102-1,21103-1,21104-1
 3. Stops. Elron. (Hozzáférés: 2016. április 29.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]