Tallinn tömegközlekedése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tallinni városi buszok
Tallinna linnaliinibusside parkla Ahtri tänaval, 21. august 2013.jpg

Tallinn tömegközlekedését autóbusz-, villamos-, trolibusz-, vasútvonalak és kompok biztosítják. A buszokat, villamosokat és trolibuszokat nagyrészt a Tallinna Linnatranspordi AS üzemelteti, de 1995 óta több vonalat a MRP Linna Liinid üzemeltet. A vasutat az Elron, az Aegna szigetére közlekedő kompokat pedig a Kihnu Veeteed működteti.

Korábban a buszvonalak üzemeltetője a Tallinna Autobussikoondis, a villamosoké és trolibuszoké a TTTK volt, de a két cég 2012-ben Tallinna Linnatranspordi AS (TLT) néven eggyévált.[1]

Tallinn jelenleg Észtország egyetlen városa, amelyben villamos- és trolibuszközlekedés is található. Az első villamosok 1888-ban indultak. A trolibuszközlekedés megindítását már 1946-ban tevrezték, de csak 1965-ben indultak az első trolibuszok, azóta 9 újabb vonal épült ki, az elsőt azonban 2000-ben, egy másikat 2012-ben, kettőt pedig 2015-ben megszüntettek, így csak 5 trolibuszvonal maradt.

Könnyűvasút építését már az 1970-es években terveztek Tallinnban, de amikor Észtország függetlenné vált a Szovjetuniótól, leálltak a tervezéssel és csak a 2000-es években kezdtek megint foglalkozni vele. A vasút egyik végállomása a városközpontban lesz, a Szabadság téren vagy a Viru bevásárlóközpontnál, és 10-12 megálló érintésével éri majd el másik végállomását Kelet-Lasnamäe-ban.[2]

A vonatok az óváros északi részén lévő Balti pályaudvarról indulnak. Az Elron vasúttársaság villamos motorvonatokat üzemeltet a Tallinntól nyugatra fekvő Keila, Paldiski és Riisipere, valamint a keleten fekvő Aegviidu felé, emellett dízel-eletromos motorvonatokat Pärnuba, Viljandiba, Tartuba és Narvába; ezeken a vonalakon 2014 januárjában váltotta fel az Edelaraudtee szolgáltatását. Az Elron jelenleg Stadler FLIRT típusú vonatokat üzemeltet.

Vonalak[szerkesztés]

Buszjáratok[szerkesztés]

Városi[szerkesztés]

A Tallinna Autobussikoondis busza a 19-es buszvonalon, Kadriorgban
Egyes autóbuszvonalakon az MRP linna liinid üzemeltet buszokat

Az autóbuszvonalak egész Tallinnt behálózzák, és szinte mindenhol a városi tömegközlekedés gerincét adják, különösen Pirita, Lasnamäe és Nõmme városrészekben, ahol villamos és trolibusz nem jár (Nõmme kivételével, amelyen áthaladnak az Elron nyugat felé tartó vonatai).

Az útvonalakról és menetrendekről a Tallinna Transpordiamet dönt, de a TLT vagy a MRP végzi a tényleges üzemeltetést, a velük kötött szerződést ötévente újítja meg a város. A viszonylatokat egy- vagy kétjegyű számok jelölik, melyeket időnként A vagy B betű egészít ki. 2007 szeptemberében egy Park & Ride buszvonal is indult, 1PR néven, mely a piritai parkolót kötötte össze a városközponttal, de 2009 januárjában megszűnt.

Majdnem minden járatnak két végállomása van, ezek egyike a sofőrök pihenőjeként is szolgál.

Tallinnban kevés a ráhordó járat, azaz az olyan buszjárat, amely más típusú közlekedési eszközökre szállítja az utasokat. Ilyenek az 57-es busz, amelynek útvonalát lerövidítették egy villamosvégállomásig; a 25-ös busz, amely csak hétköznaponként ötször közlekedik, és a két mustamäei trolibuszvégállomásra szállítja az utasokat, részben a 37-es buszhoz hasonlóan, valamint ilyen volt a 21Abusz, amely a Väike-Õismäe trolibuszvégállomásra szállította az utasokat 2015 végéig.

A buszok általában minden nap 5:20 és 0:20 között közlekednek. Egyes buszjáratok, főleg a gyorsjáratok csak csúcsidőben közlekednek, délelőtt 10–11 és délután 2–3 között nem. 2012. szeptember 1-től ezekre ugyanannyiba kerül a jegy, mint a többi buszjáratra.

2008. november 7-től az év végéig a közlekedési hatóság kísérleti jelleggel meghosszabbította a népszerűbb autóbusz- és trolibuszjáratok üzemidejét hajnali 1 óráig, de a változás nem lett végleges.[3] Felmerült az éjszakai buszok indításának lehetősége is, de jelenleg csak újévkor közlekednek éjszakai buszok, villamosok és trolik.

2013. január elseje óta a tömegközlekedés ingyenes azok számára, akiknek bejelentett lakcíme Tallinnban van.

Agglomerációs busz[szerkesztés]

Az agglomerációs 104-es busz Tallinn és Kostivere közt

Az agglomerációs buszjáratokat a Harjumaa Ühistranspordikeskus (Harju megyei Tömegközlekedési Központ; HÜTK) működteti. A Központot 2005 elején alapította Harjumaa 25 helyi önkormányzata és Harju megye önkormányzata, az Észt Köztársaság képviseletében. A Központ célja Harju megye tömegközlekedésének irányítása és a szolgáltatás minőségének növelése. Az útvonalakat a HÜTK tervezi meg, de utána átadja más szolgáltatóknak. Harju megyében körülbelül 50 kereskedelmi alapú buszjárat is működik.

2008. november 1-jén az agglomerációs járatok számára zónarendszert vezettek be. Harju megyét négy zónára osztották, amelyből az elsőbe maga Tallinn tartozik, a másodikba Tallinn környéke, a többi települést pedig a fővárostól való távolsága alapján sorolják zónákba. A zónán belüli utazás ára 12 EEK volt, a zónahatár átlépésével 10 koronával nőtt a költség. A zónarendszer felváltotta a korábbi rendszert, amelyben a távolság alapján növekedett a jegy ára, és ha egy járat több falun haladt át, emelkedett az ár.


Villamos[szerkesztés]

Tatra KTNF6 típusú villamos Tallinnban
Az első CAF Urbos AXL villamos, első tallinni munkanapján

A villamoshálózat viszonylag rövid, a városközpontot és környékét szolgálja ki. A városban négy villamosvonal található, és két villamostípust használnak: Tatra KT4-et és KTNF6-ot, utóbbi gyakorlatilag egy KT4, alacsony padlós középrésszel. 2015–16-ban új CAF Urbos AXL villamosok kezdenek közlekedni a 3-as és 4-es vonalon.[4] Az első új villamos 2015. március 31-én indult.

A villamoshálózat üzemeltetője a TLT.

Trolibusz[szerkesztés]

A 9-es troli a Sõle úton

A trolibuszok főleg Tallinn nyugati részén, Mustamäe és Haabersti kerületekben jellemzőek. A trolibuszközlekedés 1965-ben indult a városban, az első útvonal az Észt Nemzeti Operaház és a Hipodroom között közlekedett. Jelenleg öt trolibuszvonal van: az 1, 3, 4 és 5 a városközpontot köti össze Mustamäéval, a 9-es pedig Mustamäét Koplival. 2012. december 1-jén a 2-es trolibuszvonalat dízelbusz váltotta fel.

Elővárosi vonatok[szerkesztés]

A DR1 típusú motorvonat utolsó üzemnapja Tallinnban

Az Elron elővárosi vonatait főként a Harju megyéből Tallinnba ingázók kiszolgálására üzemeltetik, de a város külső kerületeinek lakói is használják, főleg a Nõmme kerületben élők. A vasútvonalak áthaladnak Kristiine, Nõmme és Lasnamäe kerületeken, a végállomás, Balti ályaudvar pedig a városközpontban található, Põhja-Tallinn közelében. Tallinn határain belül ingyenes a vasúton az utazás a főváros bejelentett lakóinak a keleti vonalon Vesse, a nyugatin Laagri és a délnyugatin Männiku állomásig.[5]


Komp[szerkesztés]

Tallinnt komp köti össze Aegna szigetével. A kompot az OÜ Kihnu Veteed üzemelteti. Mivel Aegnának nincs sok állandó lakosa, a kompot nagyrészt turisták használják és csak nyáron közlekedik. A város lakói ingyen használhatják.[6]

Jegyek[szerkesztés]

A tömegközlekedési kártya (Ühiskaart)

Minden tallinni busz-, villamos- és trolibuszjáratra ugyanaz a jegy jó. A Harju megyei buszjáratokra és az ingázóvonatokra másfajta jegyet kell váltani, az ár az útvonal hosszától vagy a zónától függ.

Egy 2012. március 25-én végzett felmérésben a válaszadók több mint 75%-a igennel válaszolt arra, legyen-e ingyenes a tömegközlekedés Tallinnban. 2013. január 1-jétől a tallinni lakosok számára ingyenes lett a tömegközlekedés,[7] ezzel Tallinn lett az első európai főváros, ahol a lakosoknak nem kell fizetni a tömegközlekedésért. Az Elron később megegyezett az önkormányzattal, és az első zónában ez a cég is ingyenessé tette szolgáltatását a város lakói számára.

A nem tallinni lakosok továbbra is pénzért vehetik igénybe a tömegközlekedést.

Jegytípusok[szerkesztés]

A tallinni lakcímmel rendelkezők személyi igazolvány és érvényesített tömegközlekedési kártya (Ühiskaart) vagy vele egyenértékű diákigazolvány felmutatásával ingyen használhatják a buszokat, villamosokat és trolibuszokat (2013. január 1-től), valamint a városhatáron belül az ingázóvonatokat (2013 októberétől).

A nem helyi lakosok a kártyára tölthetik az egyszeri utazásra feljogosító vagy bizonyos időtartamig érvényes jegyek árát. A sofőrnél van lehetőség egyszeri utazásra érvényes jegy váltására. A többi jegyet előre fel kell tölteni a kártyára, majd a járművön érvényesíteni. A diákok, nyugdíjasok, mozgáskorlátozottak kedvezményes jegyet válthatnak. A helyi lakosok mellett minden 7 éven aluli vagy 65 éven felüli személy, illetve a hároméves gyermekkel utazó személy ingyen utazhat.

A jegy érvényesítése[szerkesztés]

The Public Transport Card validator

A legtöbb járműre bármelyik ajtón fel lehet szállni. A városi rendőrség jegyellenőrei véletlenszerűen ellenőrzik a jegyeket: megállítják a járművet a megállókban, hogy senki ne szállhasson le ellenőrzés nélkül. Az érvényes jegy nélkül utazókra legfeljebb 40 euró bírságot szabhatnak ki. Ha valaki otthon felejtette a személyijét, akkor bediktálhatja az ellenőrnek a társadalombiztosítási azonosítójelét, amellyel igazolhatja, jogosult-e ingyen utazni. 2013. január 1. óta az ingyenes utazóknak érvényesíteniük kell tömegközlekedési kártyájukat, enélkül vagy személyikük felmutatása nélkül 40 eurós bírságot kapnak.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Public transport in Tallinn című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. About Tallinna Linnatranspordi AS
  2. Uued trammiliinid ootavad linnajuhtide liisu langemist”, 2007. október 26. (Hozzáférés ideje: 2008. július 13.) (Estonian nyelvű) 
  3. tarbijakaitse.ee
  4. CAF-Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, your railway solutions
  5. Tallinlase tasuta sõit Elron rongides
  6. KIHNU VEETEED
  7. Lenta.ru: Бывший СССР: Мэрия Таллина отменила плату за общественный транспорт

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tallinn tömegközlekedése témájú médiaállományokat.