Pirita (Észtország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pirita
Pirita légifelvételen
Pirita légifelvételen
Pirita címere
Pirita címere
Pirita zászlaja
Pirita zászlaja
Közigazgatás
Ország Észtország
Jogálláskerület
Népesség
Teljes népesség18 012 fő (2023. jan. 1.)[1]
Terület18,73 km²
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 59° 28′ 01″, k. h. 24° 49′ 58″Koordináták: é. sz. 59° 28′ 01″, k. h. 24° 49′ 58″
Pirita weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pirita témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Tallinn kerületei, Pirita piros színnel jelölve

Pirita Észtország fővárosának, Tallinn-nak az egyik kerülete (linnaosa). Tallinn egyik legvonzóbb és legdrágább városrésze, mely a főváros északkeleti részén helyezkedik el. Lakossága 2016. március 1-jén 18 075 fő volt.[2] Tallinn nyolc kerülete közül a 18,7 km² területű Piritának van a legkisebb lélekszáma. A területen elsősorban családi házak és nyaralók találhatók.

A kerület kilenc településrészből (észtül: asum) áll: Iru, Kloostrimetsa, Kose, Laiaküla, Lepiku, Maarjamäe, Merivälja, Mähe és a kerület nevét is adó Pirita településrészből.

A városrész legnevezetesebb és legrégibb épülete a Szent Brigitta-kolostor. Innen ered a korábbi település neve is, a Pirita a Brigitta módosult alakja.

Prita elsősorban a kikapcsolódáshoz, sporthoz és üdüléshez kapcsolódó létesítményekről ismert. Ott található Tallinn tengeri strandja, a piritai strand, valamint a Pirita folyó tengeri torkolatánál kialakított vitorlás- és jachtkikötő. A tengerparton a városközpont felől a kikötőig tengerparti sétány húzódik végig. A Pirita folyó környéke 1957 óta természetvédelmi terület.

Piritában építették fel az 1980-as nyári olimpiai játékokra a vitorlás versenyszámoknak helyet adó Tallinni Olimpiai Központot (Olümpiakeskus), valamint a 314 m magas tallinni tévétornyot. Piritában található a Tallinni botanikus kert (Tallinna Botaanikaaed) és a Tallinni Kerékpáros Versenypálya (Pirita Velotrekk) is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Pirita
A Wikimédia Commons tartalmaz Pirita (Észtország) témájú médiaállományokat.