Riboflavin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(B2 vitamin szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Riboflavin
Riboflavin.svg
Riboflavin-3d.png
Kémiai azonosítók
CAS-szám 83-88-5
PubChem 1072
MeSH Riboflavin
ATC kód A11HA04
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C17H20N4O6
Moláris tömeg 376,364 g/mol
Olvadáspont 290 °C (bomlik)
Oldhatóság (vízben) 65 mg/l (20 °C)[1]
Veszélyek
EU osztályozás nincsenek veszélyességi szimbólumok[1]
R mondatok (nincs)[1]
S mondatok (nincs)[1]
LD50 > 10000 mg/kg (patkány, szájon át)[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok
az anyag standard állapotára vonatkoznak.
(25 °C, 100 kPa)

A riboflavin (INN) (E101), vagy más néven B2-vitamin, egy könnyen felszívódó, vízben oldódó, az állatok egészségének fenntartásához nélkülözhetetlen anyag. Csakúgy, mint a többi B-vitamin, a szervezet energiatermeléséhez nélkülözhetetlen, ugyanis fontos szerepet játszik a zsírok, szénhidrátok és a fehérjék lebontásában, valamint a vérképzésben, a légzés folyamatában, antitest-termelésben, növekedésben és a szaporodásban is nélkülözhetetlen. Mindezeken felül az egészséges bőrért, hajért, körmökért és a pajzsmirigy szabályozásában is elengedhetetlen. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Riboflavinum néven hivatalos.

Riboflavin por Riboflavin oldat
A riboflavin por és oldat alakjában

Előfordulása[szerkesztés]

Megtalálható a tejben, sajtokban, különféle leveles zöldségekben, májban, és az élesztőben. Közvetlen napfény hatására elbomlik. A felesleg a vizelettel kiürül a szervezetből, de mivel az emberi test nem képes raktározni a riboflavint, hiánya gyakran produkál tüneteket, mint például szembetegségek, néhány esetben szürkehályog, véreres, viszkető, égő szem, valamint fényérzékenység.

A riboflavin hiánya[szerkesztés]

Hiánya dermatitiszt, vakságot és idegrendszeri problémákat okozhat. Nélkülözhetetlen a növekedésben. Hiányában a nyelv és ajak duzzadása, súlyos béltünetek, fáradtság, a hemoglobinszint csökkenése is felléphet.

Ipari felhasználása[szerkesztés]

Sárgás, narancssárga-sárga színe miatt gyakran színezőanyagként használják elsősorban bébiételek gabonapelyhek, szószok, sajtok, gyümölcsitalok készítésénél.

Nehéz oldékonysága miatt vitaminbevitelre inkább a riboflavin-5'-foszfátot (E101a) használják, bár ennek előállítása költségesebb.

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b c d e A riboflavin vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2011. január 8. (JavaScript szükséges) (németül)