B12-vitamin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cobalamin.png
Cyanocobalamin-3D-sticks.png
B12-vitamin
IUPAC-név
α-(5,6-dimetilbenzimidazolil)kobamidcianid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 68-19-9
PubChem 5479203
ChemSpider 10469504
DrugBank APRD00326
ATC kód B03BA01
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C63H88CoN14O14P
Moláris tömeg 1355,37 g/mol
Terápiás előírások
Alkalmazás orális, intravénás

A B12-vitamin vagy B12-vitamin (kobalamin) vízben oldódó vitamin, amely kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. A B-vitamincsoport tagja. Emellett szerepet játszik még a sejtek anyagcseréjében, részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását. Az ajánlott napi bevitel felnőttek számára 2.4 µg, terhes és szoptató nők számára magasabb bevitel javallott.[1]

Meghatározása[szerkesztés]

A (vízben oldódó) B-vitamincsoport Cyanocobalamin vitamerből szintetizálódó tagja.

Szerkezete[szerkesztés]

Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi, amely azonban a porfirinváztól eltérően nem alkot delokalizált planáris struktúrát. Ez a jellemző szerkezet a korrinváz.

A molekula központi atomja a kobalt, amely heterociklusos bázishoz, az 5,6-dimetilbenzimidazolhoz kötődik. A kobalt atom hatodik koordinációs kötését több csoport is elfoglalhatja, ez a molekula izolálása során jellemzően cianidion, azonban a szövetekben többnyire víz vagy hidroxidion van a cianidion helyén.

Előfordulása[szerkesztés]

Kizárólag állati szervezetekben, főleg a májban, húsban, tojásban és tejben található. Csak mikroorganizmusok szintetizálják. Növények és gombák nem jelentenek forrást, erre ügyelniük kell a szigorú vegetáriánusoknak.

Bár a testünk, a vastagbélben élő baktériumok is termelnek B12-vitamint, de ez jelentéktelen mennyiségű. Ugyanakkor hatalmas B12-raktár van a májunkban, amely kb. 3 évig képes testünket ellátni vele a bevitel teljes megszűnése után is.[2]

Hiánya többek között vészes vérszegénységet és idegrendszeri zavarokat eredményez.

Források[szerkesztés]

  1. Office of Dietary Supplements - Vitamin B12 (angol nyelven). ods.od.nih.gov. (Hozzáférés: 2019. augusztus 31.)
  2. Bükkerdő Gergely: Csíra ABC, 2009, 2010, Poremba Nyomda

Novák Lajos, Nyitrai József, Hazai László - Biomolekulák kémiája ISBN 963-9319-08-2