Az ENSZ Környezetvédelmi Programja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
UNEP-logó

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (United Nations Environment Programme – UNEP) 1972-ben lett alapítva.

Környezeti tevékenységének koordinálását, a fejlődő országokban való környezeti szempontból elfogadható gazdaságpolitika kialakításánál való segédkezést és a fenntartható fejlődés elősegítését célzó ENSZ-szervezet. A központja Nairobiban, Kenyában található.

Feladatai közé tartozik többek között a környezet állapotának figyelése és a róla szóló adatok beszerzése és terjesztése, a nemzetközi környezetvédelmi együttműködés előmozdítása és az esetleges környezeti katasztrófák kezelése. A program emellett közpolitikai javaslatokat tesz kormányok és régiók számára, támogatja a környezeti tudomány terjesztését és segítséget nyújt bizonyos kapcsolódó fejlesztési programok létrehozásában is.

Az UNEP irányvonalakat és szerződéseket hozott létre olyan ügyekkel kapcsolatban, mint a potenciálisan káros vegyi anyagok nemzetközi kereskedelme, határon túli légszennyezés, vagy a nemzetközi víziutak szennyezése.

A Meteorológiai Világszervezet és az UNEP hozta létre a Klímaváltozás Kormányközi Bizottságát (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) 1988-ban. Az UNEP egyben a Global Environment Facility (GEF) egyik Programvégrehajtó Egysége.

Ügyvezető igazgatók[szerkesztés]

A program jelenlegi vezetője Inger Andersen, az IUCN, a Természetvédelmi Világszövetség volt főigazgatója, aki Eric Solheim (2016-2018) után az ügyvezető igazgatót Joyce Msuya-t váltotta 2019-ben. A programot előtte Achim Steiner (2006-2016) Klaus Töplert 1998-ig a kanadai Elizabeth Dowdeswell irányította, aki 1992-ben került az egyiptomi Musztafa Kamal Tolba helyére. Az intézmény első vezetője pedig 1972 és 1975 között a szintén kanadai Maurice Strong volt.

Felépítés[szerkesztés]

Az UNEP 6 különböző osztályra oszlik, ezek a következők - zárójelben az osztályok angol rövidítései:

 • A korai jelzés és becslés osztálya (DEWA)
 • A környezeti politikák megvalósításának osztálya (DEPI)
 • Technológiai, ipari és gazdasági osztály (DTIE)
 • Regionális együttműködési osztály (DRC)
 • Környezeti jog és konvenciók osztálya (DELC)
 • Kommunikációs és információs osztály (DCPI)

Világévek[szerkesztés]

A program 2007-et a delfinek nemzetközi évévé nyilvánította, melynek védnöke a monacói Albert herceg, nagykövete pedig a Backstreet Boysból ismert Nick Carter volt. 2010 a biodiverzitás, 2011 az erdők éve volt, míg az idei év a fenntartható energia éve a program szerint.

Jelentések[szerkesztés]

Az UNEP számos kiadványt készít, atlaszoktól hírleveleken át különféle jelentéskig, melyek különböző információkat és közpolitikai javaslatokat fogalmaznak meg. A program szerint az emberiség már most jelentősen túllépi az ökológiailag fenntartható kereteket, ezért a fogyasztás visszavételére, illetve a vegán étrendre való átállásra is sürget.[1]

Reform[szerkesztés]

Az IPCC negyedik jelentését követően felmerült az igény, hogy a programot egy szervezetre cseréljék, melyet több ország is támogat. Az erősebb szervezet mellett foglalt állást Angela Merkel vagy Nicolas Sarkozy, de az Európai Unió legtöbb országa is a támogatók között van. Az erőteljesebb, WHO alapján létrehozandó szervezet támogatói közül viszont hiányzik az Egyesült Államok, Oroszország vagy Kína vagyis a legnagyobb széndioxid kibocsátású országok.[2]

Főbb feladatai[szerkesztés]

A program főbb tevékenységei az alábbi módon csoportosíthatóak:[3]

 • Klímaváltozás
 • Katasztrófák és konfliktusok
 • Ökológiai menedzsment
 • Környezeti kormányzás
 • Veszélyes anyagok
 • Erőforrás hatékonyság

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Felicity Carus UN urges global move to meat and dairy-free diet, The Guardian, 2 June 2010
 2. Doyle, Alister. „46 nations call for tougher U.N. environment role”, Reuters, 2007. február 3. [halott link]
 3. United Nations Environment Programme. unep.org, 2011. november 1. [2009. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 17.)

További információk[szerkesztés]