Globális homály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Repülők kondenzcsíkjai az égen (NASA fotó)
Golden Gate Bridge, Kalifornia. A barnás színű horizont jól látható

A globális homály egy olyan jelenség, mely korlátozza a Földet érő napsugarak mennyiségét. Az Európa körüli tengerek hőmérsékletét lehűtötte, így gyengítette a monszun erejét. A globális homály főleg azon apró részecskéknek köszönhető, melyeket az erőművek, autók, gyárak engednek ki.

A globális homály kétféleképpen működik. Az aeroszolok - például a korom - fokozzák a felhők visszaverő képességét, illetve a repülők kondenzcsíkjai újraképződő felhőformációkat hoznak létre. Amikor a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követő három napon az USA összes sugárhajtású polgári gépe lent maradt, a klimatológusok példa nélküli hőmérsékletemelkedést figyeltek meg.[1] Állításuk szerint ez a kevesebb mesterséges felhő miatt történt. Ha helyesen értelmeztük a globális homály jelenségét, akkor az emberiségnek csak az a lehetősége maradt, hogy elkezdje a szén-dioxid kivonását az atmoszférából.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Travis, David J. (2002). „Contrails reduce daily temperature range” (PDF). Nature 418, 601. o. [2006. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1038/418601a. (Hozzáférés: 2015. július 7.)