Az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC, rövidebben FCCC) Rio de Janeiróban lett aláírásokkal hitelesítve 1992. június 13-án. Végleges formája New Yorkban készült 1992. május 9-én. A Magyar Köztársaság megerősítő okiratát 1994. február 24-én helyezték letétbe az ENSZ Főtitkáránál. 2006-ban már 188 ország vett részt a keretegyezményben.

Tartalma[szerkesztés]

Az aláírók elismerték, hogy az üvegházhatású gázok a Föld ökoszisztémáját megbontják. Célkitűzésükben meghatározzák ezen gázok légköri koncentrációinak stabilizálását, hogy minimálisra csökkentsék a további veszélyhelyzetek kialakulását. Kötelezettséget vállaltak a felek a közvélemény tájékoztatására, a kutatásra és a rendszeres megfigyelésre. Megalakították a Felek Konferenciáját, amelyen a globális felmelegedés problémáit kívánják megoldani.

A következő országok írták alá az egyezményt 1992-ben[szerkesztés]

2013-as, 19. ENSZ konferencia (UNFCCC COP 19), Varsó, Lengyelország
2012-es, 18. ENSZ konferencia (UNFCCC COP 18), Doha, Katar
2011-es, 17. ENSZ konferencia (UNFCCC COP 17), Durban, Dél-afrika

Ausztrália, Ausztria, Fehéroroszország, Belgium, Bulgária, Kanada, Csehszlovákia, Dánia, Európai Közösség, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Japán, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Amerikai Egyesült Államok.

A Kiotói jegyzőkönyv és az éghajlatváltozási konferenciák[szerkesztés]

A Kiotói jegyzőkönyv[szerkesztés]

Éghajlatváltozási keretegyezmény konferenciák[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • UNFCCC – hivatalos oldal (angol nyelvű)