Argali juh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Argali juh
Egy kitömött kos
Egy kitömött kos
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Ruminantiamorpha
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Öregcsalád: Bovoidea
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Kecskeformák (Caprinae)
Nemzetség: Caprini
Nem: Vadjuhok (Ovis)
Linnaeus, 1758
Faj: O. ammon
Tudományos név
Ovis ammon
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Capra ammon Linnaeus, 1758
Elterjedés
A 9 alfaj elterjedési területe
A 9 alfaj elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Argali juh témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Argali juh témájú médiaállományokat és Argali juh témájú kategóriát.

Az argali juh (Ovis ammon) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába és a kecskeformák (Caprinae) alcsaládjába tartozó faj.

Az argali mongol eredetű szó, jelentése "vadjuh".[1]

Előfordulása[szerkesztés]

Az argali juh Közép-Ázsiában (a Himalájában, Tibetben, az Altaj hegységben) fordul elő. A tengerszint feletti 1300-6100 méteres magasságban lévő magashegyek közelében fekvő dombos terepek lakója.

A következő országok területéről ismert: Afganisztán, Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Mongólia, Nepál, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán. Talán még Bhutánban is élhet, de jelenléte ott bizonytalan.

Alfajai[szerkesztés]

Jelenleg az alábbi 9 alfaját ismerik el:[2]

Megjelenése[szerkesztés]

Az argali juh a legnagyobb termetű vadon élő juhfaj, marmagassága elérheti az 1,20 métert. A felnőtt kosok két dugóhúzó formájú szarvat hordanak, amelyek spirál mentén mérve elérhetik a 190 cm-t. A jerkéknek is vannak szarvai, bár azok jóval kisebbek és ritkán haladják meg a 30 cm-es hosszúságot. Szőrzetének színe változó, a világoszsemlétől a sötétebb szürkésbarnáig terjed, szétszórva fehér szőrszálakkal (különösen az idősebb egyedeknél). Az arc kézen foghatóan világosabb. A kosoknak fehér nyakdudora van, amely a nyak felületének nagy részét lefedi. Az argali juhnak fehéres farfoltja van, bár az alfajok között a méreteket és a határokat tekintve jelentős különbségek vannak.

Életmódja[szerkesztés]

Az ismert populációsűrűség 1,0-1,2 állat/négyzetkilométer. Bizonyos populációk esetében (különösen a kosok esetében) szezonális vándorlásokat figyeltek meg, míg az általános tendencia szerint nyári időszakban a magasabb területeket veszik birtokba. Viszonylag hosszú lábaival az argali juh gyorsan fut és elmenekülhet a ragadozók elől, bár a meredek hegylejtőkön gyakran keres menedéket. Jellegzetes vészkiáltása a figyelmeztető sziszegés és a sípolás, amelyeket az orrlyukain keresztül fújt levegő segítségével hallat. Harc közben a kosok hátsó lábaikra támaszkodnak és előrehajolva száguldanak egymás felé, közben szarvaikat összeütköztetik.

A nyájak nemenként elkülönülnek (a párzási időszakot leszámítva), amik 2-100 főből állnak. Fűvek, gyógynövények és sás a tápláléka. A farkas, a hópárduc és leopárd természetes prédája.

Szaporodása[szerkesztés]

A vemhesség 150-160 napig tart, ennek végén 1-2 bárány születik. Közvetlenül a születés előtt a jerkék leválnak a nyájtól, visszahúzódnak egy megközelíthetetlen helyre, hogy elljenek. Az anyaállat és az újszülött több napig külön maradnak a nyájtól, amely alatt a bárány mozdulatlanul fekszik, míg anyja elmegy legelészni. A bárány anyatejről való elválasztása 4 hónapos korban kerül sor. Az ivarérés a jerkék esetében 2 éves, míg a kosoknál 5 éves korban van. Az argali juh várható élettartama 10-13 év.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Argali
  2. Alexander K. Fedosenko and David A. Blank Ovis ammon. Archiválva 2015. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben. Mammalian Species, No. 773, (July 15, 2005), pp. 1–15

Források[szerkesztés]