Alan Snoddy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alan Snoddy
Személyes adatok
Teljes név Alan Snoddy
Születési dátum 1955. március 29.
Születési hely BelfastÉszak-Írország
Beszélt nyelvek angol
Egyéb foglalkozás banktisztviselő
Hazai szereplés
Évek Bajnokság Státusz
19792000 I. Liga játékvezető
Nemzetközi szereplés
Évek Konföderáció Státusz
19802000 FIFA-tag játékvezető

Alan Snoddy (Belfast, 1955. március 29.) észak-ír nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Hobbija a golf és a kertészkedés. Polgári foglalkozása banktisztviselő.

Anyanyelvén, angolul beszél.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A játékvezetői vizsgát 1972-ben szerezte meg, ezt követően viszonylag rövid idő alatt különböző labdarúgó bajnokságokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1979-ben már hazája legmagasabb labdarúgó osztályának játékvezetője.

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Észak-Ír Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága 1980-ban terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. Hazájának Labdarúgó-szövetsége egy éves nemzeti működést követően terjesztette fel a FIFA játékvezetői közé. Pályafutása alatt több UEFA-kupa, nemzetek közötti válogatott (Európa-kupa, világbajnoki illetve felkészülési) és klubmérkőzést vezetett. Az aktív nemzetközi játékvezetést a FIFA 45 éves korhatárának elérésekor 2000-ben fejezte be.

Világbajnokság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mexikóban rendezték a XIII., az 1986-os labdarúgó-világbajnokság döntő találkozóit, ahol a MarokkóPortugália (3:1) mérkőzést vezette. A FIFA elvárásának megfelelően, ha valamelyik játékvezető nem vezetett, akkor a működő társának partbíróként segített. A tornán egy csoportmérkőzése, az egyik nyolcaddöntőben és az egyik negyeddöntőben segítette partbíróként a vezető játékvezetőt.

Olaszországban rendezték a XIV., az 1990-es labdarúgó-világbajnokság döntő mérkőzéseit, ahol az NSZKKolumbia (1:1) találkozót vezette, majd partbírói felkészültségét igénybe véve három csoportmérkőzésen és az egyik nyolcaddöntőben működött közre.

Vezetett mérkőzéseinek száma: 2 + 7 (partbíró)

Sportvezetői pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pályafutását befejezve az UEFA hatáskörébe tartozó játékvezetők nemzetközi ellenőre. 2006-ban az Északír Labdarúgó-szövetség (IFA) kinevezte a játékvezetői utánpótlás toborzásának vezetőjévé.

Magyar kapcsolat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2007-ben a MagyarországMoldova Európa-bajnoki selejtező mérkőzés játékvezetőjének az ellenőre volt.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]