A világ hét új csodája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A „hetek napján”, 2007. július 7-én (07. 07. 07.) megnevezték a világ hét új csodáját.[1] Az új csodákat világsztárok részvételével megrendezett ünnepség keretében jelentették be Portugália fővárosában, Lisszabonban. A gálaműsorban fellépett Jennifer Lopez, Chaka Khan és José Carreras is. Az esemény házigazdájának szerepét az Oscar-díjas Hilary Swank és Ben Kingsley, valamint Bollywood csillaga, Bipasha Basu töltötték be.

A világ hét új csodája címet a következő építmények érdemelték ki:

Név Helyszín Kép
Chichén Itzá Yucatán-félsziget, Mexikó El Castillo
A Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiro, Brazília A Megváltó, Rio de Janeiro
Colosseum Róma, Olaszország A Kolosszeum este
Kínai nagy fal Kína A kínai nagy fal télen
Machu Picchu Cuzco, Peru Machu Picchu
Petra Jordánia Petra
Tádzs Mahal Agra, India Taj Mahal

A projekt[szerkesztés]

A világ hét új csodája a svájci profit-orientált New Open World Corporation (NOWC) cég által felügyelt nemzetközi szavazás révén készült lista, amely nevezetes történelmi emlékműveket és helyszíneket rangsorol a már lezárt szavazás kialakult végeredménye szerint.

Történet[szerkesztés]

A kampány ötlete még 1999-ben vetődött fel, amikor Bernard Weber svájci üzletember meghirdette ötletét. A „verseny” szabályai szerint a jelölt műemlékeknek emberi kéz által alkotottnak kell lenniük, és azokat 2000 előtt kellett elkészíteni. 2005. november 24-ig 177 lehetséges befutóra érkezett szavazat a világ minden tájáról.

2006 elejére a versenyben maradott helyszínek számát 21-re csökkentették, és a verseny 2006 szeptemberében éleződött ki, amikor a szervezők elkezdték sorra látogatni a helyszíneket.[2]

A szavazás[szerkesztés]

Az impozáns cím megszerzéséért indított verseny interneten és telefonon keresztül zajlott. A szavazás két lépcsőben valósult meg. Először bárki szavazhatott bármilyen építményre, szavazatát telefonon, SMS-ben vagy internet segítségével adhatta le. Majd a szavazás szervezői 2007. június elején bejelentették azt a 21 helyszínt, amelyek az utolsó fordulóba kerültek, attól kezdve csak ezekre az helyszínekre lehetett szavazni.

A szavazás utolsó óráiban olyan mértékű rohamnak tették ki a szervereket a szavazni kívánók, hogy a 21 különböző szavazási honlap többször is lefagyott, percekig kellett várni újraindításukra. A szervezők előzetes kalkulációi szerint több mint 90 millió szavazatot adtak le a különböző építményekre.

Kritikák[szerkesztés]

A szavazást ellenzők legtöbbje egyiptomi, akik ezt a megmérettetést a Nagy Piramis, mint a világ hét csodájának egyetlen, mind a mai napig fennálló tagja elleni merényletnek vélik. A közismert egyiptomi újságíró, Al-Sayed al-Naggar egyik cikkében úgy fogalmaz, hogy a kezdeményezés „egész Egyiptom, és annak kultúrája elleni összeesküvés.” Farouq Hosni egyiptomi kulturális miniszter szerint a szavazás abszurd. Nagib Amin, egyiptomi származású tudós szerint a lista nélkülöz mindenféle tudományos ismeretet.

Ezek után a N7W kivette a Gízai nagy piramist a szavazható csodák közül, és egy közleményt tett közzé, miszerint: "A New7Wonders Foundation a Gízai Piramisoknak, mint a Világ Hét Csodája közül egyedüli fennmaradónak, speciális helyet biztosít a jelöltek között, és kiveszi a szavazásból". Így a piramisok biztosan a Világ Hét Csodája között maradnak.

További jelöltek voltak[szerkesztés]

Név Helyszín Kép
Akropolisz Athén, Görögország Az Akropolisz
Alhambra Granada, Spanyolország Az Alhambra.
Angkorvat Angkor, Kambodzsa A templom főbejárata Naga causeway
Moai Húsvét-sziget, Chile A Rano Raraku Moai
Eiffel-torony Párizs, Franciaország Az Eiffel Torony
Hagia Szophia Isztambul, Törökország Hagia Szophia
Kijomizudera Kiotó, Japán Kiyomizu-dera
Kreml és a Vörös tér Moszkva, Oroszország A Kreml
Saint Basil's Cathedral and Spasskaya Tower of Moscow Kremlin at Red Square in Moscow
Neuschwanstein kastély Füssen, Németország Neuschwanstein
Gízai nagy piramis Egyiptom Kheops piramisa
Szabadság-szobor New York, Amerikai Egyesült Államok A Szabadság-szobor
Stonehenge Amesbury, Egyesült Királyság Stonehenge 2004-ben
Sydney-i Operaház Sydney, Ausztrália Sydney jelképe
Timbuktu Mali Sankore Mosque Timbuktuban

Megjegyzés[szerkesztés]

Meg kell jegyezni, hogy a világ hét új csodája kampányt nem mindenki ismerte el hivatalosan. Az UNESCO közleményben tájékoztatott, hogy semmilyen közösséget nem vállal a 7 csoda kiválasztási kampánnyal.[3]

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]