A Megváltó Krisztus szobra (Brazília)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Megváltó Krisztus szobra
Világörökség
A Megváltó Krisztus szobra
A Megváltó Krisztus szobra
Adatok
OrszágBrazília
TípusKulturális helyszín
KritériumokI
Elhelyezkedése
A Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro)
A Megváltó Krisztus szobra
A Megváltó Krisztus szobra
Pozíció Rio de Janeiro térképén
d. sz. 22° 57′ 07″, ny. h. 43° 12′ 38″Koordináták: d. sz. 22° 57′ 07″, ny. h. 43° 12′ 38″
A Wikimédia Commons tartalmaz A Megváltó Krisztus szobra témájú médiaállományokat.

A Megváltó Krisztus szobra (portugálul: Cristo Redentor – a „Megváltó szobra”) Jézust ábrázoló, kitárt karjaival keresztet formáló műalkotás, a brazíliai Rio de Janeiróban.

A világ egyik legismertebb szobra, jelképe az egykori brazil fővárosnak és az egész országnak is. Az emlékmű teljes súlya kb. 1000 tonna, ebből a szobor 700 tonna, a szobor magassága 30 m.[1] A Megváltó Krisztus szobra a 700 méter magas Púpon, azaz a tropikus Tijuca Erdei Nemzeti Parkban emelkedő Corcovado-hegyen áll.[2][3]

A szobor Brazília leglátogatottabb műemléke: évente 1,8 millió turista keresi fel.

Története és jellegzetességei[szerkesztés]

1850-ben egy lazarista pap Pedro Maria Boss javasolta, hogy a Corcovado-hegyre II. Péter brazil császár lányának Izabella hercegnőnek tiszteletére egy keresztény emlékművet állítsanak, de a terv soha nem valósult meg.

Ugyanez az ötlet 1921-ben került ismét a figyelem középpontjába, amikor Brazília függetlenségének 100. évfordulója alkalmából az egyik ismert hetilap pályázatot írt ki egy nemzeti emlékhely megtervezésére. A győztes Heitor da Silva Costa pályaműve lett: egy hatalmas Krisztus-szobor, amely mintha oltalmazón magához akarná ölelni a várost – a mozdulat a szenvedély és a tökéletesség érzetét kelti, egyben kifejezi a felszabadulás és függetlenség örömét. Az elképzelés megvalósítására a Rio de Janeiró-i főegyházmegye Emlékműhét elnevezéssel Brazília-szerte sikeres adománygyűjtést rendezett.

A szobor Párizsban készült. Kivitelezésén építész–mérnök–szobrász csoport dolgozott; nehéz műszaki feladatot kellett megoldani: felvinni az emlékművet a hegycsúcsra és ott olyan statikai megoldást találni, amely a szél és az időjárás viszontagságainak is ellenáll. Ezen problémák elméleti megoldása után 1926-ban kezdett Paul Landowski lengyel-francia szobrászművész a fej és a kezek megformálásához. A törzs és a karok részletes megtervezését Heitor da Silva Costa építészmérnök végezte.[4] Az óriási mű a húszas évek rendkívül felkapott művészeti irányzatának megfelelően, art deco stílusban készült. A hatalmas Jézus-szobor fő szerkezeti elemeit vasbetonból öntötték, külső borításához a jó ellenálló-képességű és a részletek finom kidolgozására is alkalmas zsírkövet használták.[5] A szoborhoz felhasznált követ Svédországból, a Malmö községhez tartozó Limhamnból szerezték be. Az emlékművet elemekre bontva szállították Párizsból Rio de Janeiróba, majd – egy külön erre a célra épített – kisvasúttal vitték fel a Corcovadóra és a hegyen állították össze. A munkálatok öt évig –19261931 – tartottak; a Megváltó Krisztus szobrot 1931. október 12-én ünnepélyes keretek között avatták fel.[5][6] Az emlékmű elkészítésének költsége 250 000 USD volt, amit főként adományokból gyűjtöttek össze.[7]

További állomások[szerkesztés]

1965-ben VI. Pál pápa jelenlétében megismételték az avatási szertartást. Ekkorra tökéletesítették az emlékmű világítórendszerét is. A következő nagy ünnepség 1981. október 12-én volt II. János Pál pápa jelenlétében a szobor 50. születésnapja alkalmából.

1985-ben kötélvasutat építettek a hegycsúcshoz. Végállomása 40 méterre van a Corcovado legmagasabb pontjától, és innen gyalog, 220 lépcsőfokon juthatunk el a szobor lábánál kialakított kilátóteraszhoz. A hegy alatt elterülő, hatmillió lakosú Rio panorámájában gyönyörködve jobb kéz felől a Copacabana és az Ipanema strand, bal kéz felől a Maracanã Stadion, valamint a nemzetközi repülőtér látható. Szemben a Cukorsüveg-hegy jellegzetes körvonala rajzolódik ki.

2000-ben és 2001-ben megtisztították és felújították az emlékművet, katódos korrózióvédelemmel látták el, valamint megújították a világító rendszert és kibővítették a vasútállomást.

A szobor 75. születésnapján, 2006 októberében Eusebio Oscar Scheid kardinális, Rio de Janeiro püspöke egy kápolnát szentelt fel a szobor tövében az ország védőszentje Nossa Senhora Aparecida tiszteletére – ez azóta keresztelők és menyegzők kedvelt helyszíne.[6]

A Megváltó Krisztus szobra az ún. „hetek napján”, 2007. július 7-én Lisszabonban megtartott nemzetközi szavazás eredményeként, az egyetlen olyan 20. századi építmény, amely bekerült a világ hét új csodája közé.

2014. január 17-én este villám csapott a szoborba, melynek következtében jobb hüvelykujjának egy része letört.[8]

Rio de Janeiro látképe a Megváltó szobra alatti kilátóról

Másolatok[szerkesztés]

Portugál nyelvterületen a szobornak több, az eredetihez többé-kevésbé hű, de kisebb másolatát állították fel. Így például áll ilyen szobor:

Sérülés[szerkesztés]

2014 januárjában egy 3 órás esőzés során egy villám belecsapott az óriási szoborba és megrongálta a jobb hüvelykujját[9]

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Largest Christ Archiválva 2013. augusztus 12-i dátummal a Wayback Machine-ben, time.com
 2. Brazil: Crocovado mountain - Statue of Christ. Travel Channel. [2007. május 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 7.)
 3. Sanctuary Status for Rio landmark”, BBC, 2006. október 13. (Hozzáférés ideje: 2007. július 7.) 
 4. „The Sun” 2007-06-16, Martin Phillips: Vote now for Phonehenge'. (Hozzáférés: 2007. július 20.)
 5. a b Travel Channel
 6. a b BBC
 7. New York Times 1931-10-13, Brazil Dedicates Statue of Redeemer: Marconi Illuminates Gigantic Figure by Short-Wave Radio from Rome
 8. http://www.origo.hu/nagyvilag/20140118-villam-csapott-a-rioi-krisztus-szoborba.html?sec-4
 9. Villám csapott a krisztus-szoborba, rio de janeiro jelképébe, hir.ma

Források[szerkesztés]

 • A világ száz csodája, A Magyar Könyvklub exkluzív kiadványa, 222-223. oldal
 • Népszava Online: A széttárt karok a brazilok kedvességét hirdetik
 • Az angol nyelvű Wikipédia azonos című cikke
 • Earth Atlas, 2010

További információk[szerkesztés]