Serra da Capivara Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Serra da Capivara Nemzeti Park
Világörökség
20030924PPedraFurada9.jpg
Adatok
Ország Brazília
Világörökség-azonosító 606
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok III
Felvétel éve 1991
Elhelyezkedése
Serra da Capivara Nemzeti Park (Brazília)
Serra da Capivara Nemzeti Park
Serra da Capivara Nemzeti Park
Pozíció Brazília térképén
d. sz. 8° 25′, ny. h. 42° 20′Koordináták: d. sz. 8° 25′, ny. h. 42° 20′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Serra da Capivara Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Serra da Capivara Nemzeti Park Brazília északkeleti részén található, Piauí állam délkeleti részén. Sziklaereszei rejtik az ország legjelentősebb őskori emlékeit, a világhírű sziklarajzokat. A park feladata, hogy védje az ott talált őskori leleteket és a festményeket. Területe 1291,4 km2.

Homokkőből keletkezett földtani alakulatai szokatlan szépségűek. A markáns táj változatos növény- és állatvilág hazája, amelyet rendkívüli biológiai sokszínűség jellemez. Ez a változatosság, a terület természetes szépsége és a kulturális örökség teszik a nemzeti parkot vonzóvá az ökológiai és kulturális turizmus számára.

A félsivatagi éghajlati régióban, két hatalmas földtani alakulat – a Maranhao-Piauí üledékes medence és a Sao Francisco folyó medre – között találhatóak a nemzeti park dombságai, völgyei és síkságai. Ez az egyedüli természetvédelmi terület, ahol a caatingaként ismert növénytársulás fellehető, s ez teszi növényvilágának megőrzését igen fontossá. A parkban ezen kívül más ritka állat- és növényfajok is élnek.

Az esőtől védett sziklaereszekben, amelyek közül némelyik katedális nagyságú, maradtak fenn az amerikai kontinens legrégibb sziklarajzai. A 70-es, 80-as években a kutatók 360 helyszín kb. 30000 alkotását találták meg. Ilyen gazdag lelőhely mindössze kettő van még a világon: az ausztrál Kakadu-hegység és a Taszilin-Ádzser. A festmények korukat tekintve két csoportra oszthatók. Az idősebbek kora kb. 20000 év, és állatábrázolások, vadászjelenetek, a mindennapi élet és a vallási szertartások jelenetei, sőt szexuális jelenetek elevenednek meg rajtuk. Az állatok között rég kihalt fajok képei is láthatók. A fiatalabb festmények 6-2 ezer évesek. Ekkor jobban kedvelték a geometrikus mintákat és a stilizált állatfigurákat. A festékek anyaga vasoxid, amelyet vízben és állati vérben oldottak fel.

A nemzeti park értékeit veszélyeztetik a környék szegény sorban élő lakói, akik vadászatra, favágásra és mezőgazdasági növények termesztésére használják területét. A Fundação Museu do Homem Americano ezen próbál meg segíteni munkahelyek teremtésével, oktatással.

Forrás[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Serra da Capivara Nemzeti Park témájú médiaállományokat.