Érik a gyümölcs (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Érik a gyümölcs
(The Grapes of Wrath)
1940-es amerikai film

Rendező John Ford
Producer Darryl F. Zanuck
Nunnally Johnson
AlapműJohn Steinbeck: Érik a gyümölcs
Műfaj
Forgatókönyvíró Nunnally Johnson
Főszerepben Henry Fonda
Jane Darwell
John Carradine
Zene Alfred Newman
Operatőr Gregg Toland
Vágó Robert L. Simpson
Jelmeztervező Gwen Wakeling
Díszlettervező Richard Day
Gyártás
Gyártó 20th Century Studios
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 129 perc
Költségvetés 750 ezer $
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
BemutatóUSA 1940. január 24.
Magyarország 1980. november 16. (MTV1)
Eredeti magyar adó MTV1
Duna TV
Bevétel 1,1 millió $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Érik a gyümölcs témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Érik a gyümölcs (eredeti cím: The Grapes of Wrath) egy 1940-es John Ford által rendezett amerikai filmdráma. A történet alapjául John Steinbeck azonos című Pulitzer-díjas regénye szolgált. A filmet hét Oscar-díjra jelölték, melyből kettőt sikerült megnyernie.

1989-ben az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottsága beválasztotta a filmet a Nemzeti Filmarchívumba.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet azzal kezdődik, hogy a '30-as években, a nagy gazdasági világválság idején Tom Joad (Henry Fonda) kiszabadul a börtönből, és hazafele stoppol családja farmjára Oklahomába. Találkozik az ex-vándorprédikátor Jim Casyvel (John Carradine), aki az út szélén egy fa alatt üldögél. Casy régen Tomot is megkeresztelte, de most elvesztette hitét. Casy Tommal tart, de a Joad farm lakatlanul fogadja őket. Csak a bujkáló Muleyt (John Qualen) találják rajta, akitől megtudják, hogy az egész terület farmerei feladni kényszerültek farmjaikat a föld tulajdonosaival szemben. Ezután Tom és Casy megtalálják a Joad családot Tom nagybátyjának házában. A család boldog, hogy Tom újra köztük van, és azt tervezik, hogy Kaliforniába utaznak, hogy hasonló munkát keressenek. A 12 tagú család útnak indul Casyvel együtt, mindenüket egy régi, agyonhasznált Hudson sedanba pakolnak, és nekivágnak az ígéret földjének.

A 66-os főúton keresztül vezető kimerítő utazás hamar megkéri az árát. Az öreg és gyengélkedő nagyapa meghal az autóban. Az út szélén temetik el az idős férfit. Előtte még Tom a családi Bibliából kitép egy lapot, ráírja a halál körülményeit és a holttestre helyezi, hogy véletlenül se kezdjenek el feltételezett gyilkosság miatt nyomozni a hatóságok. Egy táborban parkolnak le, ahol találkoznak egy Kaliforniából visszatérő bevándorlóval, aki kineveti a családfő Mr. Joad (Russell Simpson) optimizmusát, és keserűen számol be a Nyugaton szerzett tapasztalatairól. Később megérkeznek az első bevándorlótáborba munkásoknak, ahol csak éhezéssel, állástalansággal és csalódott utazókkal találkoznak.

Ezután a Keene Ranch nevű táborba kerülnek. Egy mezőn kezdenek el dolgozni egy vállalatnak, de ráeszmélnek hogy a cég boltjában nagyon magasak az élelmiszer árak, és csak az az egyedüli bolt van a környéken. Később találkoznak egy sztrájkoló csoporttal, és Tom többet akar megtudni róluk. Ezért elmegy a gyűlésükre az erdőbe Casyvel. A gyűlést viszont felfedezik és az egyik táborőr megöli Casyt. Tom próbálja megvédeni barátját, így véletlenül megöli a támadó őrt, amikor visszavág neki.

Jane Darwell

Az összecsapás alatt Tom csúnya arcsérülést szenved, és tudja hogy az őröknek így nem lesz nehéz azonosítani őt. Azon az estén a családja a furgon ülése alá bujtatta, mialatt az őrök társuk gyilkosát keresték a táborban. A család végül sikeresen el tudja hagyni a Keene Ranchet. Csak egy kis utat tesznek meg, és egy domb tetején állnak meg, miután felforr az autó motorvize. Fényeket látnak a dombról, és végül leereszkednek. Kiderül, hogy a fények egy táborból jönnek, melyet a Mezőgazdasági Minisztérium működtet. Miután Tom több tábort is megjárt, és szemtanuja volt több dolognak, felvázolja hogyan fogja folytatni Casy küldetését harcolva egy szociális reformért. Elhagyja a családját, hogy egy olyan mozgalomhoz csatlakozhasson, mely a szociális igazságért munkálkodik.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter Magyar hang
Henry Fonda Tom Joad Kertész Péter
John Carradine Jim Casy Kristóf Tibor
Jane Darwell Mrs. Joad Fónay Márta
Charley Grapewin Joad nagyapa Komlós András
Zeffie Tilbury Joad nagymama ?
Frank Darian John Joad ?
O. Z. Whitehead Al Joad ?
Frank Sully Noah Joad ?
Darryl Hickman Winfield Joad ?
Shirley Mills Ruthie Joad ?
John Qualen Muley Graves ?

További magyar hangok: Ádám Zsolt, Balázs Péter, Dobránszky Zoltán, Gyukár Tibor, Horkai János, Jani Ildikó, Kenderesi Tibor, Nagy Gábor, Sándor Böske, Szabó Ottó, Vadai Viktória, Vajda László, Verebes Károly

A film háttere[szerkesztés]

Roger Ebert filmkritikus és forgatókönyvíró szerint azért a producer Darryl F. Zanuck és a rendező John Ford lett kiválasztva a filmhez, mert politikailag mindketten konzervatív nézeteket vallottak. Zanucknak nem is tetszett az eredeti regény baloldalisága, főleg a vége.

A forgatás 1939. október 4-én kezdődött és november 16-án ért véget. A premier pedig 1940. január 24-én volt New Yorkban, majd három napra rá Los Angelesben.

A filmet Sztálin betiltotta a Szovjetunióban azzal az indokkal, hogy még a legszegényebb amerikaiak is megengedhettek maguknak egy autót a filmben.

Díjak, jelölések[szerkesztés]

 • Oscar-díj (1941)
  • díj: legjobb rendező – John Ford
  • díj: legjobb női mellékszereplő – Jane Darwell
  • jelölés: legjobb film – 20th Century Fox
  • jelölés: legjobb férfi főszereplő – Henry Fonda
  • jelölés: legjobb forgatókönyv – Nunnally Johnson
  • jelölés: legjobb vágó – Robert L. Simpson
  • jelölés: legjobb hang – Edmund H. Hansen
 • National Board of Review (1940)
  • díj: legjobb film – 20th Fox Century

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Grapes of Wrath című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]