Érik a gyümölcs (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Oklahomát sújtó szárazság elől Kaliforniába menekülő farmerek gyermekei egy migráns táborban – Dorothea Lange fényképe, 1936

Az Érik a gyümölcs (eredeti címén The Grapes of Wrath) John Steinbeck amerikai író 1939-ben megjelent realista regénye. A Pulitzer-díj[1] mellett Steinbecknek ezen regény megírása hozta meg a Nobel-díjat 1962-ben.[2] John Ford nagy sikerű filmet forgatott a műből Henry Fonda főszereplésével 1940-ben.

Az emberek lelkében nőnek és nehezednek s várják a szüretet a harag gyümölcsei.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet az 1929-es gazdasági világválságot követő „nagy depresszió” időszakában játszódik. A déli területek sújtó szárazság és homokviharok tönkretették a farmerek terményeit, akik így nem tudták fizetni a bankok tulajdonában lévő birtokaikért a bérleti díjakat. Különösen drasztikus volt a helyzet Oklahomában, ahonnan több tízezer földműves volt kénytelen elhagyni otthonát és útra kelnie Kalifornia felé munka reményében. A hasonló sorsban szenvedő Joad család történetét meséli el a regény.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Novel (Winners 1917–1947) (angol nyelven). The Pulitzer Prizes. (Hozzáférés: 2013. március 13.)
  2. Nobel Prize in Literature 1962 – Presentation Speech (angol nyelven). Nobelprize.org. (Hozzáférés: 2013. március 13.)