Dust Bowl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Közeledő porvihar (Texas, 1935)
1940 novembere

A Dust Bowl az 1930-as évek azon időjárási jelensége Észak-Amerikában, amelynek során hatalmas porviharok jelentek meg, jelentős károkat okozva az Egyesült Államok és Kanada prérijeinek ökológiájában és gazdaságában. A jelenséget a nem megfelelő mezőgazdasági módszerek alkalmazása és a komoly szárazság idézte elő.

Története[szerkesztés]

Az 1920-as években a farmerek a préri ökológiájának hiányos ismeretei miatt mélyszántást alkalmaztak a szűz talajokon, aminek következtében eltávolították a mélyen gyökerező fűfajokat, amelyek összetartották a talajt, biztosítva annak nedvességét még szárazság és erős szelek mellett is. A mezőgazdasági eszközök gépesítése is közrejátszott a farmerek azon döntésében, hogy a száraz füves területeket művelt földekké alakítsák.[1] A szárazság három hullámban jelentkezett: 1934-ben, 1936-ban és 1939–40-ben, azonban egyes régiókban nyolc éven keresztül tartott.[2]

Az 1930-as évek szárazságai alatt a füvekkel meg nem kötött talaj porrá alakult, amit a szelek roppant felhőkben tovafújtak, gyakran elsötétítve az eget. Ezek a porfelhők nem ritkán a keleti partig is eljutottak, ahol New Yorkot és Washingtont is sújtották. A porviharok a prérin a látótávolságot kevesebb, mint egy méterre csökkentették.[3]

A Dust Bowl (porteknő) kifejezés eredetileg a porviharok által érintett földrajzi helyet jelentette, azonban később magát az eseményt nevezték így. A szárazság és erózió 400 000 négyzetkilométernyi területet érintett. Középpontja Oklahoma és Texas volt és érintve voltak a szomszédos Új-Mexikó, Colorado és Kansas államok is.

Elvándorlás[szerkesztés]

A Dust Bowl családok tízezreit kényszerítette farmjuk elhagyására. Ezek közül sokan oklahomai otthonukból Kaliforniába vándoroltak, ahol azonban a nagy gazdasági világválság miatt voltak nyomorúságosak a körülmények.

A művészetben[szerkesztés]

A Dust Bowl számos műalkotás tárgyát képezte, ezek közül az egyik legismertebb John Steinbeck regénye, az Érik a gyümölcs.

Jegyzetek[szerkesztés]

Commons:Category:Dust Bowl
A Wikimédia Commons tartalmaz Dust Bowl témájú médiaállományokat.
  1. WGBH American Experience . Surviving the Dust Bowl | PBS. American Experience. [2016. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
  2. Drought: A Paleo Perspective -- 20th Century Drought. www.ncdc.noaa.gov. [2017. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 18.)
  3. Service, US Department of Commerce, NOAA, National Weather: The Black Sunday Dust Storm of April 14, 1935 (amerikai angol nyelven). www.srh.noaa.gov. [2016. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. március 18.)