Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív18

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Createbox

Nagyon elszaporodtak mostanában az allapos folyamatok (a legújabb a véleménykérés). Van egy CreateBox nevű kiterjesztés, ami olyan, mint az inputbox, de új oldalak létrehozására kihegyezve: lehet vele allapokat létrehozni, és hibaüzenetet ad, ha már létezik a lap. Szerintem érdemes lenne feltelepíttetni, és akkor nem kéne olyanokat írni a bevezetőkbe, hogy "hozz létre egy allapot, és írd bele eztmegazt", ami gyakorlott felhasználóknak is körülményes, kezdőknek meg főleg gondot okozhat. – TgrvitaIRCWPPR 2008. február 27., 01:00 (CET)

 támogatom Hogy nézne ki a gyakorlatban? • Bennófogadó 2008. február 27., 10:57 (CET)

 támogatom Jól és praktikusnak hangzik. A gyakorlati megvalósításra viszont én is kiváncsi vagyok. :) Üdv, --Taurus1047.5 vita 2008. február 27., 11:30 (CET)

 megjegyzés Én tegnap este vmi hasonlón gondolkodtam elalvás előtt. A Commonson van hasonló, amikor megkérdezi milyen állományt szeretnél feltölteni és kitölt neked a leírásban bizonyos sorokat. Lehetne itt is vmi hasonló: bal oldalra a részvétel vmi új lap létrehozása vagy hasonló gomb, amire kattintva megkérdezi mi legyen a lap címe, legördülő menüből lehetne választani a fajtáját, pl. település, ország, életrajz, repülő meg amikre még vannak infoboxok. Rákérdezhetne mondjuk a kategóriákra is és persze a kiválasztás miatt már egy felsőbb kategóriába alapból be is sorolódna, ezzel a kategorizálatlan lapok egy része meg is szűnne. Persze nem az orosz politikusok közé rakná be automatice, hanem csak a politikusok közé, de még így is jobb, mint a semmi. Választógombbal lehetne jelezni pl, ha csonk és akkor ugyanúgy berakná a cikkk végére automatikusan a megfelelő csonkjelzést. Vagy akár lehetne pár beviteli mező, ahova be lehetne írni a nemzetiséget, születési-halálozási adatokat, amiből automatiksan ki lenne töltve a bevezető mondat, ami mindenhol szinte ua és az infobox vonatkozó része. Kategorizálás pontosítása is megoldható lenne így. Először megadod a legördülő listában, hogy mivel is foglalkozik az ember, utána meg beírod a nemzetiségét. Remélem értehtő volt, mit akartam és nem teljesen elvetélt ötlet. Technikailag biztos meg lehetne valósítani. Pilgab üzenet 2008. február 27., 12:39 (CET)

Uhh, hát ez elég távoli jövő egyelőre :-) A Createbox annyit tud, hogy beírsz egy nevet, rányomsz az OK-ra, és megnyit létrehozásra egy allapot az adott névvel. Majdnem ugyanaz, mint az inputbox, csak picit okosabb, és valamivel kényelmesebb lenne így az allapozás. – TgrvitaIRCWPPR 2008. február 27., 12:58 (CET)

Akkor ki van jelölve a további fejlesztések iránya... Merjünk nagyot álmodni! :) A jövő ma kezdődik! :) Pilgab üzenet 2008. február 27., 13:01 (CET)

 kérdés EZ nem vmi hasonló ahhoz, mint amit följebb leírtam? Pilgab üzenet 2008. március 5., 21:40 (CET)

HIDDENCAT

Van egy új magic word: __HIDDENCAT__ Azok a kategóriák, amiknek a lapján szerepel, nem jelennek meg a szócikkek alján. Az olyan adminisztratív kategóriákhoz találták ki, mint a "lektorálandó lapok 2007 áprilisából". – TgrvitaIRCWPPR 2008. február 28., 13:06 (CET)

Ez jó! Botgazdák, előre! Winston vita 2008. február 28., 13:58 (CET)

Hurrá! Bináris ide 2008. február 28., 20:45 (CET)

Isteni és navégre. Talán elérhetjük, hogy asz olvasó előbb találja meg a felettes kategóriát, mint azt, hogy lektorálandó 2003 júniusa óta. :) • Bennófogadó 2008. február 28., 20:58 (CET)

Én azóta félek attól, hogy kitalálnak valami ilyesmit, mióta a kategóriarendszert ismerem. Eddig se volt egyszerű kibogozni, ha egy hibás sablon miatt cikkek bekerültek egy kategóriába, ahova nem kellett volna nekik, de legalább lehetett gyorsan, előnézettel próbálatni. Ha egy kategória el van rejtve, akkor csak mentés után, a kategória lapján látszik a változás, ami ráadásul lassan szokott frissülni.

Persze ha hibát keres az ember, akkor kiveheti a __HIDDENCAT__ szót a kategórialapról a kísérletezés idejére, de ez rögtön frissülni is fog a kategorizált lapokon? Vagy van valami felhasználószintű módszer, hogy a rejtett kategóriák is láthatóak legyenek? FBöbe 2008. február 28., 21:53 (CET)

Azért vedd figyelembe, hogy a Wikipédia nem a szerkesztőknek, hanem az olvasóknak készül. :) Winston vita 2008. február 28., 23:57 (CET)

Ennek a szempontnak addig van értelme, amíg komolyan nem vesszük. A szerkesztő is olvasó, és ha nincs megfelelő munkakörnyezet, az olvasónak/szerkesztőnek nem lesz mit olvasnia... Az ilyen dichotómikus kérdésfelvetéseknek legtöbbnyire akkor van értelme szerintem, amikor saját magát kell alázatra intenie az embernek :), de mikor a nagy egészet vizsgáljuk, az ilyen éles felosztás általában tűrhetetlenül primitívnek bizonyul. • Bennófogadó 2008. február 29., 10:53 (CET)

Tudom én ezt, csak már fáradt voltam még egy fél mondatot leírni. :-) Az álláspontom kicsit bővebben: szerintem az ilyen műszaki jellegű kategóriákat felesleges megjeleníteni, éspedig azért, mert az olvasó (vagy a szerkesztő, mint olvasó) már szócikkben szereplő sablonból is tudja, hogy valami bibi van a szócikkel. Ellenben az a szerkesztő, aki az adott típusú hiba tömeges javítására szánja el magát, meg tudja keresni a megfelelő kategóriát anélkül is, hogy ott lenne a lap alján. Ráadásul az ilyen kategóriák, mint "Figyelmet igénylő lapok II. Ramszesz uralkodásának 15. évéből" elvonják a figyelmet, nehezen észlelhetővé teszik a valóban az olvasónak (vagy a szerkesztőnek, mint olvasónak) hasznos kategóriákat ("II. Ramszesz szeretői"). Winston vita 2008. február 29., 11:30 (CET)

APIból le lehet kérdezni, nem tudom, az mennyire felhasználószintű :-) – TgrvitaIRCWPPR 2008. február 28., 22:22 (CET)

Egyszer már volt itt szó arról, hogy a kategóriák megfelelő névkonvenciójával elérhetnénk, hogy a közönséges vagy mezei olvasó ne lássa a kulisszák mögé tartozó kategóriákat, de be lehessen kinél-kinél állítani, hogy az ilyen mégis megjelenjen. Ennek nyomán én elkezdtem az elrejtendő természetű új kategóriákat „WP-” prefixszel ellátni. Azt gondoltam, hogy majd felállítunk egy listát, amire mindenki felírná az ilyen természetű kategóriákat, akkor szorgos botocskák körbejárhatnának, és megtehetnék a szükséges átnevezéseket a többi ilyen kategórián is. A __HIDDENCAT__ azonban, ha jól értem, feleslegessé teszi az átnevezést. Csak azt kéne még tudni, hogy hogyan lehet kikapcsolni a __HIDDENCAT__ hatását a magunk számára. Karmelaposta 2008. március 1., 10:46 (CET)

Á, látom már, meta:Help:Category#Hidden categories és meta:Help:Magic words

hidden categories can be made visible by ticking the item Show hidden categories (described by message with id 'tog-showhiddencats' (talk)) in the "Misc" section in the user's preference ; either way they can be made visible or invisible through CSS(details needed)

Karmelaposta 2008. március 1., 10:56 (CET)

(Szerkesztési ütközés után)

Erre is gondoltak a mi drága fejlesztőink ám! Tessék megnézni a Beállításaim lapfülei közül az egyéb feliratút, kiegészült hirtelen egy show hidden categories opcióval. Aztat kell bekapcsolni, és máris láthatod, csak a default marad a kikapcsolt. Előre, arccal a jövő felé! Már csak azt kéne megoldani, hogy egy bot elhelyezze a karbantartó kategóriákban a hiddencatot. Viszont! A karbantartó kategóriába soroló sablonokat fel kéne szerelni a kategóriára mutató hivatkozással, mert az azért nekünk igencsak hasznos volt, hogy át lehet lépni a konkrét problémásról az összest tartalmazó kategóriába, csak ne alul legyen, a tematikusok között. • Bennófogadó 2008. március 1., 11:00 (CET)

Igen, jó lenne link a sablonba. Két kattintással mondjuk most is át lehet lépni a kategóriába, mert szerkesztéskor megjelenik linkként, hogy melyik rejtett kategóriákban van benne. FBöbe 2008. március 2., 15:13 (CET)

  • Ha jól értem, Böbe problémája ezzel megszűnt, mert ha hibát keresünk, akkor elég ideiglenesen bekapcsolni a beállításoknál a nyavalyásokat.
  • Ami még nem hangzott el: az alkategóriáknál akkor is látható a szülőkategória, ha az rejtett, külön rovatban (lásd a következő példákat). Ez jó, piros pont a fejlesztőknek.
  • Eddig négy kategóriára tettem ezt a jelzést, amelyek különösen zavaróak voltak az igazi kategóriák előtt a lap alján, és különösen gyakran fordultak elő: Kategória:Lektorálandó lapok, Kategória:Az összes lektorálandó lap, Kategória:Forráshivatkozásra váró lapok, Kategória:Az összes forráshivatkozásra váró lap. Azt mondjuk még nem bírtam megérteni, mire jó ez a kétszintű rendszer, de két-két ilyen kategória automatikus megjelenése a szócikk alján egy lektor- vagy forrássablon hatására teljesen szétvágta a kategóriák sorát. Ha megkattintjátok őket, mindegyik automatikusan bekerült a Kategória:Rejtett kategóriákba. Viszont ez utóbbira kattintva csak a két lektoros jelenik meg, a két forrásos nem, pedig azokon is ott van a jelzés. (Nálam ki van kapcsolva az új opció a beállításoknál.) Meg tudja ezt magyarázni valaki?

Bináris ide 2008. március 2., 17:28 (CET)

Még egy dolgot nem értek, és talán ebben volna a válasz az előző kérdésemre. A Kategória:Lektorálandó lapok hónapok szerint elvileg benne van a Kategória:Az összes lektorálandó lapban. Na most megértettem, így írás közben. :-)) Szóval az utóbbira kattintva az előző csak akkor jelenik meg, ha abban a tenger sok cikkben kétszázasával lapozgatva eljutok az L betűig. (Nem könnyű, mert sokat kell lapozni.) SZVSZ ennek így semmi értelme. Ki fogja végiglapozni azt a tucatnyi oldalt, hogy alkategóriákra vadásszon? Nem lehetne megoldani, hogy a kategórialapokon az összes alkategória egyben legyen látható, az összes szócikk előtt? Sőt az is jó lenne, ha lenne egy rendes lapozómenü az ilyen lapokon, és nemcsak egyenként lépkedhetnénk. Szerintem ez az egész kategóriabiznisz nincs felkészítve az olyan kategóriákra, amelyek ezernyi cikket tartalmaznak. Bináris ide 2008. március 2., 17:53 (CET)

A Signpost erről szóló cikkében van pár érdekesség: en:Wikipedia:Wikipedia Signpost/2008-03-03/Hidden CategoriesTgrvitaIRCWPPR 2008. március 5., 01:36 (CET)

Én ma láttam ilyet először, az angoloknál. Van már nálunk is? – Alensha üzi 2008. március 27., 19:00 (CET)

Van, drága, pont erről szól ez a szakasz. Itt van az eleje. :-))) Bináris ide 2008. március 27., 21:22 (CET)

Sablongyógy

Hol hibádzik ez az izé:

{{Infobox CVG system}}? A Használata meg sem jelenik. Továbbá: nem teszi magát a jobb fölső ficakba, és lecsúsz. OsvátA Palackposta 2008. március 1., 12:19 (CET)

Nem annyira hibádzik, mint inkább egy borzalom az elejétől a végéig, mindenesetre a használata a nyitva maradt kommentek miatt nem látszott. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 1., 12:31 (CET)

Még nem tökéletes, most meg elnyeli a tartalomjegyzéket. Winston vita 2008. március 1., 12:33 (CET)

Nem értem. Pontosan mi a probléma? – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 1., 13:03 (CET)

Pontosan az a probléma, hogy valamelyik ifes átoknál valami nem stimmel, és ezért nem zárja le a táblázatot (biztos vmelyik pipe), csak nincs türelmem végignézni (rémes az egész). • Bennófogadó 2008. március 1., 13:36 (CET)

Nem, a gond ennél eccerűbb volt, és mindenről a TiGeR tehet. Valamiért ugyanis – már feltűnt néhányszor – nem komálja, ha a táblázatot lezáró |} nem a sor elején van. Itt például a komment lezárója volt útban neki, azt se szereti. De miért? • Bennófogadó 2008. március 1., 13:42 (CET)

Mert ha a komment benyeli a sorváltást, akkor olyan néki, mintha a |} a kommentkezdő sor végén lenne. Karmelaposta 2008. március 1., 20:49 (CET)

Portálsablonok - van már valami változás?

Van már valami béta verzió, amit ki lehetne próbálni? Vagy még mindig az egymásracsúszósokra kényszerülünk?...– Tosandolce VITA 2008. március 2., 15:56 (CET)

A lapalji portálsablonokra gondolsz? Azokat kétszer is elkezdtem, de nincs még semmi kész. Egyelőre a régi, aztán egyszer csak nekiugrok. Samat üzenetrögzítő 2008. március 2., 16:07 (CET)

Városinfobox és térkép

Az elmúlt napon két szócikkbe is feltettem a városinfoboxot: Abu-Dzabi és Baszra, és nem tudom megoldani, hogy a doboz jobb alsó részéből eltűnjön egy zöldített Földrajzi jellemzői felirat. A furcsa az, hogy szerkesztési nézetben semmi ilyesmit nem találok.

A másik: a Baszra szócikkbe ráadásképpen betettem az Irak-vaktérképet (Kép:Iraq map blank.svg), megadtam a földrajzi koordinátákat is, égsem került egy helyre kis zöld karika Baszra helyére.

Valaki megoldaná Baszrával kapcsolatban ezt a két nyűgöt, hogy lássam, mi a baj, aztán az alapján megtanulom és a többi helyen már megoldom magam. Köszönettel. Tükör vita 2008. március 2., 16:31 (CET)

Hiányzott egy sorkezdés a táblázatban. A Special:Expandtemplates sokat tud segíteni ilyenkor (főleg, ha a sablon rendesen be van kommentezve, és bekapcsolod, hogy ne törölje őket). – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 2., 16:57 (CET)

Karikázni első ránézésre nem tud a város infobox, de ha tudna, akkor se működne, ha nem adod meg neki a koordinátákat (mármint az infoboxnak, nem külön sablonban). – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 2., 17:03 (CET)

Köszönöm. De akkor hogy lehet karikázni? Tükör vita 2008. március 2., 17:11 (CET)
Igy! Nézd meg most BaszratTexaner vita 2008. március 2., 17:23 (CET)
Köszönöm, megvan, Moszulba be is tettem. A kérdés viszont most az, hogy hogyan tegyek be ugyanilyet Abu-Dzabihoz? Merthogy nem találok Egyesült Arab Emírségek-vaktérképet. Tükör vita 2008. március 2., 17:30 (CET)

Szerverszeszély

Mindíg ennél az üzenetnél vesztem el a humorom:

Sajnos nem tudtuk feldolgozni a szerkesztésedet, mert elveszett a session-adat. Kérjük, próbálkozz újra! Amennyiben továbbra sem sikerül, próbálj meg kijelentkezni, majd ismét bejelentkezni!.

Menjek lélekbúvárhoz? OsvátA Palackposta 2008. március 3., 14:10 (CET)

Nekem az előbb még a bejelentkezés sem sikerült egy ideig: te már előrébb tartasz. A lélekbúvárra pedig mindannyiunknak szüksége lenne. Samat üzenetrögzítő 2008. március 3., 14:55 (CET)

Cselhöz folyamodtam. De lehet, hogy csak a véletlen teszi: az IE elfogadott szerkesztőként. Elég szégyen. OsvátA Palackposta 2008. március 3., 14:59 (CET)

Lehet, hogy szar? Messiah vita 2008. március 4., 01:20 (CET)

az explorer.exe hibát észlelt

áthozva a Tudakozóból

Egy nagyon fontos témában kérném a segítségüket. Lenne egy olyan problémám, hogy miközben a számítógépemen dolgozok, gyakran írja ki a következőt: "az explorer.exe hibát észlelt, ezért leáll, a kellemetlenségekért elnézést kérünk..." Emiatt sokszor vesznek el adataim, amikkel dolgoztam. Persze Ctrl+Alt+Del/Folyamat leállításával megy, de az adataim már akkor is elvesztek. Kérem segítsenek, hogyan tudnám ezt a problémát kiküszöbölni, hogy ezt többet ne írja ki. Nagyon fontos lenne ez számomra. Előre is nagyon köszönöm

Válasz - többféle megoldás javasolható, könnyűségi sorrendben néhány
  1. szerkesztés közben gyakran mentsd el az anyagodat
  2. víruskeresés, kémprogramok irtása
  3. operációs rendszer frissítése
  4. operációs rendszer újratelepítése
  5. másik operációs rendszer használata

misibacsi vita 2008. március 3., 13:42 (CET)

Avagy használj más böngészőt, mint az Opera vagy Firefox. Sokkal megbízhatóbbak és jóval nagyobb a tudásuk. VT vita 2008. március 3., 14:13 (CET)

VT, nem a böngészőről van szó, hanem a windows grafikus felületét kezelő explorer.exe-ről (nem iexplore.exe). Ezzel nekem is volt már gondom, egy javító telepítés megoldotta, csak az meg többnyire lassítja a gépet. – Alensha üzi 2008. március 3., 15:12 (CET)

VT-nek azért annyiban igaza van, hogy használjon mindenki Firefoxot vagy Operát. Pilgab üzenet 2008. március 3., 23:27 (CET)
mondtam már párszor, hogy unalmas ez a folytonos agitálás. mennyit fizet nektek az opera gyártója ezért? – Alensha üzi 2008. március 3., 23:33 (CET)
Nem fizet semmit, csak tud programot írni Pilgab üzenet 2008. március 3., 23:40 (CET)
Én a Firefox-ra szavazok... Open-Source mindhalálig!(Mért,te melyik gyártót gazdagítod böngészés közben?) Azt viszont nem értem,mért vesznek el adatok,ha elszáll az explorer?(Olyanról már hallottam,hogy ha kilövöd,a Win elkezd leállni,bár velem még sosem történt...) aldum vita 2008. március 14., 23:26 (CET)

Körülbelül bármi okozhatja. Az eseménynaplóból talán ki lehet bogarászni a hiba okát, de egy erre szolgáló fórumon (pl. pcfórum vagy prohardver valamelyik szaktopikja) inkább tudnak segíteni, mint mi itt. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 3., 23:23 (CET)

Mi folyik itt?!

Elnézést mindenkitől! A fenti tesztet kitörölné és egyben megmondaná valaki, mi folyik itt?! Csak úgy és csak abban az esetben tudok bárminemű lapot szerkeszteni, illetve csak akkor menti el a wiki, ha új szakaszt nyitok meg. Ha egy meglévő szócikkben/szakaszban vagyok, és szerkesztés után rányomok a mentésre, ugyanúgy a szerkesztési ablakot dobja fel. Mi ez?! Tükör vita 2008. március 3., 19:17 (CET)

Töröld ki a session sütit (huwiki_session a neve) és jelentkezz be újra. FF2 alatt tools/options/privacy/show cookies, a keresődobozba beírod, hogy hu.wikipedia.org, kijelölöd, és remove cookie. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 3., 23:17 (CET)

Sajnos nem működik. Mondjuk nem Firefoxom van (ha FF2 arra utal egyáltalán), így csak az összes kukit manuálisan kitöröltem a temporary mappából, kijel., bejel., de ugyanaz. Nem baj, elvagyok IP-címmel is. Köszönöm! 80.99.57.249 (vita) 2008. március 4., 00:05 (CET)

Ha kétszer egymás után próbálod elmenteni, úgy se megy? – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 4., 01:02 (CET)

És ha szerkesztés előtt újrakéred a szócikket? (url-hez hozzáírni, hogy ?action=purge és betölteni; vagy frissít fül, ha van olyan) – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 4., 01:04 (CET)

Ezeket már nem tudtam otthon kipróbálni, de előre is kösz. Tükör vita 2008. március 4., 09:03 (CET)

({{en|szöveg}} típusú nyelvi sablon (Commonsból)

Commonsba szoktam képeket feltölteni, az ottani Information sablonba többnyelvű információ írható be, pl. {{en|szöveg}} formában, ami így jelenik meg: English: szöveg... stb. A magyar Wikibe töltött képnél (például itt) azt tapasztaltam, hogy a Commonsban megismert nyelvi sablon {{en|szöveg}} itt nem működik, csak a sima {{en}} sablon, ami nem is teszi új sorba az új nyelvet. Hasznosnak tartanám, ha a huwikin is működne a Commons-ban látott <nowiki>{{en|szöveg}} stb. típusú, szöveggel kombinált nyelvsablon. Akela vita 2008. március 4., 10:10 (CET)

Az {{angolul}}(?) sablon hasonló célokat szolgál. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 4., 10:51 (CET)

A difflinkes hivatkozás nem látszik

Bug vagy feature?

Ez a link azt mutatja, hogy a jelzett lapra nem hivatkozik semmi. Pedig de: két helyen is hivatkoztam rá difflinkkel, ez azonban nem jelenik meg, pedig a törlés mérlegelésénél ez is szempont lehet, hogy mi hivatkozik a lapra. Honnan lehet látni a difflinkes hivatkozást? Bináris ide 2008. március 5., 10:23 (CET)

Special:Linksearch talán? A mi hivatkozik erre csak belső linkeket számol. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 5., 10:34 (CET)

Hát ez az! Akkor laptörlés előtt linkszürcsölni kellene? Nem lehetne elérni, hogy a difflinket is tekintsék belső linknek ebből a szempontból, vagy legyen a difflinknek belső link alakja is? Bináris ide 2008. március 5., 23:12 (CET)

Azt aligha, de a sablonba nem lehet nehéz betenni egy linksearch-linket. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 7., 00:37 (CET)

félig védett sablon

Fájl:Félvédkock.JPG
Csak nálam került két fekete négyzet a sablonba, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, vagy másnál is látszik? – Vince blabla :-) 2008. március 5., 15:14 (CET)

Már nekem is feltűnt, nézegettem is, hogy vajon miért. Samat üzenetrögzítő 2008. március 5., 15:29 (CET)

Én már régóta látom; azt hittem eddig, a böngészőmnek feküdte meg a gyomrát valamilyen kiterjesztés. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 5., 22:42 (CET)

Én is régóta így látom, nem lehet, h tűzrókás malőr? • Bennófogadó 2008. március 5., 22:44 (CET)


A két fekete négyzet két, 100 pontos nagyságú szögletes zárójel teteje volt. Kivettem a hosszú, linkekkel megtűzdelt részt, nem kell a tooltipbe. :) – KovacsUr 2008. március 6., 03:19 (CET)

Kézfogás és patrollerkérdés

Hello! Valaki ránézne erre a sablonkezdeményre? Most már fáradt vagyok hozzá, hogy rendesen megcsináljam. Itt követtem figyelemmel a dolgot.

Másik. Nem engedi automatikusan visszaállítanom a lapokat, ha azt csak én szerkesztettem. Ez micsoda egy marhaság? Pedig patrolljoggal vagyok felruházva :S

Előre is kösz. Diabypaláver 2008. március 6., 21:45 (CET)

Csináljuk együtt! A fáradtságban osztozom veled. :-) Bináris ide 2008. március 6., 21:55 (CET)
Másikhoz: nem lehet, hogy azért nem engedi visszaállítani, mert csak te szerkesztetted? :P Magyarázat: a visszaállítás gomb minden olyan egymás utáni szerkesztést visszavon, amit az aktuális szerkesztő (akinek a szerkesztésénél rákattintasz a visszaállításra) csinált. Tehát az adott esetben az összeset vissza kéne vonnia, és a végén törölni az oldalt. Biztos, hogy ezt akartad? :) Samat üzenetrögzítő 2008. március 6., 22:12 (CET)

Ez baromság :D Miért nincs mellé egygombos visszavonás is? Diabypaláver 2008. március 6., 22:13 (CET)

Ja, ha nem mondtam volna: van mellette a visszavonás gomb is, ami meg arra való, ha csak az aktuális szerkesztést szeretnéd visszavonni :P Samat üzenetrögzítő 2008. március 6., 22:17 (CET)

Jajdeháténértemésépperrőlbeszéltemcsakhátaznemegygombnyomásos! :D Diabypaláver 2008. március 6., 22:22 (CET)

Igazad van: kettő. Micsoda energiapazarlás!
Ellenben úgy lehet indokolni is akár. Azt meg minek?! :D Samat üzenetrögzítő 2008. március 6., 22:26 (CET)

A látszer tud egyklikkes visszavonást. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 7., 00:34 (CET)

Közben a kézfogássablont megoldottam ifek nélkül :) Diabypaláver 2008. március 7., 21:34 (CET)

Görgethető lábjegyzetek

Láttam már olyan cikket, ahol a méteres hoszúságú reflista egy görgethető ablakban volt elhelyezve. Mennyire javallott ennek a használata, és egyáltalán hogy lehet az ilyet előidézni? Köszönettel - Pupika Vita 2008. március 8., 21:53 (CET)

Pupikának: íme a kódja. --Adapa vita 2008. március 10., 21:17 (CET)

overflow: auto + fix magasság. Szerintem ronda. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 10., 21:18 (CET)

Ezzel nem az a gond, hogy nem lehet nyomtatni? – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. március 18., 16:15 (CET)

FV, "új lapok" limitprobléma

Az a jelenség, hogy max. 100 változtatást tudok kiválasztani, 250 vagy 500 kiválasztásakor visszaugrik az 50-es alapérték! A lenti címsorban a paraméterek között ott van a jó érték (250, 500), csak nem hajtja végre.

Egyébként nyugodtan át lehetne állítani 500-ra az alapértéket, mert hamar bejön az oldal, a mostani 50 változás nagyon kis időintervallumot jelent. misibacsi vita 2008. március 10., 14:35 (CET)

Nekem megy. Talán átmeneti korlát volt, szervertúlterheltség miatt? – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 10., 21:41 (CET)

Biztosan sokan kérdezték már

Tudnom illene, de nem tudom, hogy minek van a baloldali navigáció menűben benne egy Aktuális események link, ha az csak egy döglött lapra visz? Van valami technikai akadálya, hogy kivegyük a linket? Karmelaposta 2008. március 11., 09:18 (CET)

Az tegnap még nem volt benne. De most szerintem valami központi intékedéssel tették be, ahogy a "Donate" linket is. Én éppen tegnap kérdeztem rá, vajon mi értelme van ennek a lapnak az őrizgetésére. És akkor ezt újra megkérdezem: Nem kéne-e valami másik helyre áttenni, mert így véletlenül bekerülhet a fő menübe és ez kellemetlen. Todd vita 2008. március 11., 09:24 (CET)

Csinálni kell ilyenkor egy null editet a MediaWiki:Sidebar-on. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 11., 10:33 (CET)

átnevezés

Szaisztok. valaki hozzáértő átnevezné a Dolmabahce palota szócikket Dolmabahçe palotára (palota kisbetű!)? Most ugyanis nem a török eredeti szerint van a neve az eredeti átirányítás a helytelen verzióra. Na mármost az hogy dolmabahce-nek írjuk az csak a magyarok hülyesége, a török meg latin betűs nyelv. Így helytelen, hisz így magyarul dolmabahCének ejthetik, cével, holott "dolmabahcse" a kiejtése. Vagy írjuk át Dolmabahcse-re (de minek) vagy legyen eredeti farkincás c-vel (cs), ahogy illik. :) – Teemeah söyle canım derdini 2008. március 11., 21:39 (CET)

VAn már olyan szócikk hogy török szavak átírása? Meg kell nézni a szabályt, mert ez sorozatban is előjöhet. Nem tudom a ç betű lehet-e a magyar szavakban. De átirányításban tuti ;) – Rodrigó 2008. március 13., 11:19 (CET)

A török szavakat NEM kell átírni, mivel latin betűs. A romániai helységneveket se írod át magyar betűvel, csak ha van magyarban használatos megnevezése, mint a Bukarest esetében. A Dolmabahce teljesen helytelen, mert magyarul nem így ejtjük, ahogy azt fent is írtam. Kiejtés után meg irtóztató lenne leírni, meg minek is, ez nem egy olyan név, amit átvettek magyarba, mint a pasa szó. A hideg futkosott a hátamon mikor a múltkor az egyik sportújságban azt láttam kiírva hogy "fenerbahcse". Nem ez a helyesírása könyörgöm. Latin betűkészletben vannak török betűk, tessék használni. Átírni csak a nem latin betűs nyelveket szoktuk. – Teemeah söyle canım derdini 2008. március 13., 16:00 (CET)

Nem kell azért megenni szegény Rodrigót mindját. Nem gondolta végig, megesik. A modern törököt természetesen, minthogy latin betűs írása a(z egyetlen) hivatalos, alapjáraton nem írjuk át, ezért is nincs Wikipédia:Török szavak átírása. Csak a meghonosodott földrajzi- és személyneveket írjuk át (+ a török eredetű jövevényszavainkat, de azok meg nem tartoznak az átírás hatáskörébe). Mathae javasolta régebben, hogy legyen egy Wikipédia:Latin betűs nyelvek szavainak helyesírása, hogy ezeket tisztázza, mert vannak azért egynémely finomságok (ékezetkezelés, alternatív írásrendszerek, illető nyelv változó helyesírása, keresztbe-kasul honosodás stb.), meg a listát sem árt tisztázni, mi minősül idetartozónak (+ régi helyesírások). Egyszer csak elkészkül. :) • Bennófogadó 2008. március 17., 19:57 (CET)

Jólvanno bocsi ha hevesnek tűntem. :) csak mindig szegény türköket csesztetik mindenhol. :) – Teemeah söyle canım derdini 2008. március 18., 14:19 (CET)

Szavazások

Sziasztok! A speciális lapokat nézegetve jutott eszembe, hogy nem lehetne-e a választásokat (szavazásokat) az alábbi lapon keresztül bonyolítani? (A program az előző szavazásaimnál automatikusan számolta a szerkesztéseimet, hogy mikor regisztráltam, stb...) Így nem kéne bajlódniuk az ezeket számoló adminisztrátoroknak, könnyebb a munka, bár kétségtelen, hogy titkos szavazás, így a kommentárokat egy névtérbeli lapon kéne hozzáfűzni. Ki mit szól ehhez? Szerintem szoftver-ügyileg megoldható a dolog. - Dorgan labor 2008. március 12., 13:45 (CET)

Amerikai kitüntetések sablon díszítményekkel

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Wikipédia-vita:Hadtudományi műhely/Sablonok és konvenciók#Amerikai kitüntetések sablon díszítményekkelTomeczek Słucham! 2008. március 12., 15:53 (CET)

Nagyképű

Sziasztok! Ismeri valaki ezt a kifejezést, illetve hogy lehet ezt használni a MO-i wikiben: Sablon:Großes Bild A németben működik. Előre is köszönöm, – jJDM vita 2008. március 13., 09:10 (CET)

de:Vorlage:Großes Bild, csak hogy értsük, miről van szó. Ez egy sablon, a sablonok pedig nem működnek automatikusan más nyelveken, de éppenséggel meglehetne csinálni magyarul is, mondjuk panoráma néven, és akkor működne. Bináris ide 2008. március 13., 09:49 (CET)

Sablon:széles kép. Pilgab üzenet 2008. március 13., 11:04 (CET)

Sablon : Dolgozom rajta

Nem találok ilyen sablont, vagy még tényleg nincs?

Ha mégis van, vagy csinál valaki, kérem a Homeomorfia cikkbe tegye bele, pár napig, illetve a {{lektor}} sablon mellé tegyük be a Lásd még alá, hogy asszociálható legyen.

Üdv: – Rodrigó 2008. március 13., 11:22 (CET)

sablon:tataroz Pilgab üzenet 2008. március 13., 11:24 (CET)

Eh, megelőztek. :) Winston vita 2008. március 13., 11:26 (CET)

Kösz, ez gyors volt. Még egy kérdés: hogy lehet thumb-ösíteni? – jJDM vita 2008. március 13., 15:03 (CET)

Lásd: Wikipédia:Képhasználati technikák. • Bennófogadó 2008. március 17., 19:58 (CET)

Még mindig. Nincs kedve egy ráérő sablonhackernek debugolni? Üres hely jelenik meg felette. Néha.

Lásd pl: Wii fit

-- ny miheznemkelladmin? 2008. március 13., 16:05 (CET)

Javítva. Kéne már valami normális megoldás a feltételes sorokra (vagy az infoboxokra általában), a szívások 90%-a azokból van. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 13., 18:27 (CET)

sablont balra kéne húzni, most kilóg

Lásd : Sablon vita:Portal:Hírek/Heti hírekMahadmaG vita 2008. március 14., 13:49 (CET)

Népességi adatok frissítése

Lehetne használni a Román Nemzeti Statisztikai Intézet ilyen formájú listáját[1] a települések népességi adatainak automatikus frissítéséhez? Vagy legalább táblázatos formában letölteni, hogy a kézi frissítés gyorsabban menjen? – Hkoala 2008. március 15., 19:06 (CET)

Lehet, már csak egy olyan táblázat kell, ami tartalmazza a román településnevek magyar megfelelőit. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 15., 19:38 (CET)

Mondjuk az sem kell feltétlenül, de nem árt. //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 15., 19:40 (CET)

Keresett lapok

Sziasztok, a Sablon:Tennivalók honnan nyeri a keresett lapok listáját? Honnan lehet ezt kinyerni? (Azért érdekel, mert a Speciális:Wantedpages szeptember óta nem frissül. Van valami alternatív megoldás?) Köszi, – Antissimo vita 2008. március 17., 17:32 (CET)

Navdoboz hogyan lesz automatikusan nyitva

Szeretném, ha ez a sablon alapjáraton nyitva lenne: Sablon:Magyarországi választások. Hogyan érhetem el? :) – Vince blabla :-) 2008. március 17., 19:42 (CET)

Statisztika

Sziasztok! Hogyan szerezzen az ember részletes statisztikát, minidenfélét, saját szerkesztéseiről. (suliba kellene) Van erre frappáns lehetőség a jobb-felső „közreműködéseim” gombon kívül? üdvözlettel és tisztelettel: Mrszantogabor Nyomogasd itt 2008. március 17., 21:06 (CET)

http://tools.wikimedia.de/~interiot/cgi-bin/count_edits

-- ny miheznemkelladmin? 2008. március 17., 21:10 (CET)

Help!!!!!!!!!!

Szükségem lenne egy hozzáértő kolléga segítségére. Stormare szerkesztőtársunk remélhetően csupa jószándéktól vezérelve (ámbár a pokolba vezető út is azzal van kikövezve), sikeresen összebarmolta a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szócikkét, számos fontos információt egyszerűen törölt a szövegből. Annyi változtatást eszközölt az utolsó jó verzió (SieBot 2007. dec. 30) óta, hogy képtelen vagyok egyesével semlegesíteni őket, mert egyrészt nem mindegyik javítása hülyeség, másrészt félek, hogy a végén én is összekutyulom a szócikket. Ha valaki vissza tudná állítani a SieBot-féle állapotot, azért hálás lennék, a Stormare által esetleg helyesen eszközölt elütések javítását és a kiegészítéseket pedig majd újra megcsinálom holnap, amint ráérek. Köszönettel: Filmfan vita 2008. március 17., 21:47 (CET)

Kattints rá a laptörténetben az utolsó jó verzióra, és azt nyisd meg szerkesztésre. Kapsz egy figyelmeztetést, hogy elavult változatot szerkesztesz. Ha azt elmented, visszaáll a korábbi állapot. Bináris ide 2008. március 17., 22:07 (CET)

Makacs térképész makacs térképe

Sziasztok. Térképguruk előnyben: rá tudnátok pillantani a {{Törökország-térkép}}(?) sablonra amit egy lekles anon beszúrt a Törökország cikk kellős közepébe? Nagyon szép meg minden csak átkozottul felborítja az oldalt, ronda hogy bele van nyomva a közepébe a lapnak, nem tudom a méretét csökkenteni, és így esztétikailag nem a legszebb, körülötte a nagy fehér semmivel... Tudtok valamit kezdeni vele? Köszi előre is. – Teemeah söyle canım derdini 2008. március 18., 14:15 (CET)

Belépés külföldről (nincs á betű a billentyűzeten)

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha külföldön vagyok és a klaviatúrán nincs "á" betű, akkor hogyan tudok belépni? Az azonosító számommal be tudok lépni? Vagy az másra van? Lécci segítsetek! Köszi, – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. március 18., 16:12 (CET)

Pl. használhatod a vágólapot és azzal bemásolhatod a nevedet, vagy a hiányzó ékezetes betűket. -- ny miheznemkelladmin? 2008. március 18., 16:15 (CET)
Úgy biztosan sikerülni fog, ahogy nekem Thaiföldről... :) Kopipészt az aláírásod... Legegyszerűbb... Az Alt-os megoldás nekem nem működött.Burumbátor Hajnali Tudósklub 2008. március 18., 16:17 (CET)
Köszi! :) Azért lécci áruld már el az az öt jegyű azonosító mire szolgál? :) Komolyan érdekelne.
Re Burum: Thaiföldről inkább no comment! :) – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. március 18., 16:20 (CET)
Annyiadik sorszámú regisztrált szerkesztő vagy. Az enyém négyjegyű :P – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2008. március 18., 16:22 (CET)

 :DDD Hát ez jó! Neked mi a rabszámod? :) Az enyém: 14573. pusz, – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. március 18., 16:26 (CET)

Betolakszok, ez kimaradt: az enyém 2066 :) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2008. március 19., 11:49 (CET)
Az enyém meg háromjegyű :P 997 :) Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2008. március 19., 11:31 (CET)
Gyerekek...... ez csúcs! :) Enyém: 1813 (ezek szerint régebbi vagyok Burumnál :P?) - Dorgan labor 2008. március 19., 11:52 (CET)

6956 A negyvenezerhez képest nem is olyan rossz… Diabypaláver 2008. március 19., 22:21 (CET)


Külföldieknek ajánlható ez az oldal: http://www.gate2home.com/ Kiválasztod a magyar nyelvet (vagy amilyen nyelven gépelni akarsz), beírod a kis ablakba a szövegedet ékezethelyesen, majd másolás / beillesztés módszerrel beilleszted oda, ahol fel akarod használni. Ezért nem célszerű a loginnévbe ékezetet tenni (nekem pl. ezért ékezet nélküli), de ezt utólag macerás megváltoztatni. misibacsi vita 2008. március 19., 10:02 (CET)

Júújj, KÖSZI!!!!! – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. március 19., 10:08 (CET)

Windows-ban pár mozdulattal át lehet állítani a billentyűzetet. (Vezérlőpult, Területi és nyelvi beállítások, Részletek). Ezután ugyanúgy használhatod a billentyűzetet, mintha rá lennének írva az ékezetes betűk, csak egy kicsit az emlékezetedre kell hagyatkoznod. Én így csináltam Németországból. – Tkarcsi vita 2008. március 19., 10:57 (CET)

'á' betű = alt + 160. A szám le-föl módosításával további karaktereket is találhatsz! Puszi: - Dorgan labor 2008. március 19., 11:01 (CET)
ÖRÖK HLÁM NEKTEK! xoxo, – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2008. március 19., 11:05 (CET)

Startmenü/programok/kellékek/rendszereszközök/karaktertábla. (Szerintem az alt kódokkal egyszerűbb, de az informatikusok köztudottan elvetemültek ilyen kérdésekben.) – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 19., 14:54 (CET)

A WP-szerverek problémájáról szóló hibaüzenet miért nem érhető el magyarul?

Most látom, hogy 29 nyelven megvan már:

العربية Bahasa Indonesia Česky Dansk Deutsch Eesti Ελληνικά English Español فارسي Français 한국어 Italiano עברית Nederlands
日本語 Norsk (Bokmål) Polski Português Română Русский Српски Suomi Svenska ไทย Tiếng Việt Türkçe 繁體中文 简体中文

… de a magyar még hiányzik.

Ez az angol szöveg:

Error

Our servers are currently experiencing a technical problem. This is probably temporary and should be fixed soon. Please try again in a few minutes.

You may be able to get further information in the #wikipedia channel on the Freenode IRC network.

The Wikimedia Foundation is a non-profit organisation which hosts some of the most popular sites on the Internet, including Wikipedia. It has a constant need to purchase new hardware. If you would like to help, please donate.
If you report this error to the Wikimedia System Administrators, please include the details below.
Request: GET (weboldal), from (IP-cím) via (szervernév, itt pl. knsq23.knams.wikimedia.org) (squid/2.6.STABLE18) to ()
Error: ERR_CANNOT_FORWARD, errno (11) Resource temporarily unavailable at (időpont)

Pl. ez lehetne a magyar megfelelője:

Hiba

A szervereinkkel jelenleg műszaki probléma van. Ez valószínűleg ideiglenes, és rövid időn belül megjavul. Kérjük, pár perc múlva próbálja újra.

A Freenode IRC-hálózat #wikipedia csatornáján további tájékoztatást kaphat.

A Wikimedia Alapítvány nonprofit szervezet, amely az internet néhány legnépszerűbb honlapjának biztosít tárhelyet, többek közt a Wikipédiának. Folyamatosan új hardverek vásárlására szorul. Ha segíteni szeretne, kérjük, adományozzon.

Ha bejelenti ezt a hibát a Wikimedia rendszer-adminisztrátorainak, kérjük, adja meg az alábbi részleteket. Lekérés (...) az alábbi címről: (...) Hiba: (...) Dátum: (...)

Ádám 2008. március 20., 13:43 (CET)

Mivel az egész MediaWiki kezelőfelülete tegező formát használ, ezért szerintem ennek is azt kellene, valamint az utolsó mondat szerintem (...) lekérés az alábbi címről... //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 20., 14:07 (CET)

Ez milyen?

Hiba

Pillanatnyilag műszaki problémák miatt nem tudjuk megjeleníteni az oldalt. A hiba valószínűleg átmeneti, kérlek, [próbáld újra] pár perc múlva.

Részletesebb információkat [a Freenode IRC-hálózat] [#wikipedia-hu] csatornáján kaphatsz.

A Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Alapítvány nonprofit szervezet, amely folyamatosan új hardverek vásárlására szorul. A [támogatásod] segíthet elkerülni az ilyen hibákat.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha jelented ezt a hibát a Wikimedia rendszer-adminisztrátorainak, ne felejtsd el mellékelni az alábbi információkat:

[hibaüzenet, amit nem akarunk lefordítani]

TgrvitaIRCWPPR 2008. március 20., 21:12 (CET)

Nekem megfelel. Ha tudod, merre lehet kérni a hozzáadását, akkor tedd meg :-) //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 21., 03:22 (CET)

szócikk címe kisKezdőbetűvel

Azt hogyan lehet csinálni? (És pláne hogyan lehet megtalálni az útmutatókban, hogy hogyan lehet? ... :) – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 22., 15:59 (CET)

{{kisbetűscím}}(?), esetleg {{rosszcím}}(?), és ismerni kell a sablonokat, vagy tudni kell hol kérdezni. Viszont ha bele akarod írni az útmutatókba, az jó ötlet. Egyébként ha emlékszel egy ilyen címre, pl. iPod, akkor onnan lehet puskázni is. Bináris ide 2008. március 22., 16:10 (CET)

Kössz, fejtörés indul ... – Nullextra NULLEXTRAKADÉMIA 2008. március 22., 16:12 (CET)
{{kisbetűscím}}(?), igen. Nekem is ez van a maNga cikkben. – Teemeah söyle canım derdini 2008. március 23., 10:34 (CET)

Felületek és sablonok

A MonoBook felületen kívül fognak valaha működni a kinyitós, kiemelt, portál és egyéb sablonok? → Raziel szóbuborék 2008. március 25., 12:30 (CET)

Valószínűleg nem. Egyébként szerintem a legjobb lenne a többi felület kikapcsolása. Aki akar, úgyis tud magának saját CSS-t készíteni. – Opa  vitalap/unatkozol? 2008. március 25., 22:24 (CET)
Mondjuk ha már van jó lenne ha rendesen lehetne is használni. Nem mindenki ért a css-hez. A kinyit-becsuk cucc nagy része a monobook.js-ben van, meg talán a monobook.css-ben. Azt kellene átmásolni talán a common.js-ben. Ha minden igaz ami abban van az összes felületre kihat. Nem mintha értenék hozzá. → Raziel szóbuborék 2008. március 26., 00:06 (CET)
Működjenek?? :D //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 26., 01:34 (CET)
... és igen! Működik a kinyit-becsuk, a kisbetűscím-javítás, és az IRC beléptető is :) Modernen pluszban gyönyörűen ott van a kiemelt-csillagocska és a koordináták. Használja minden nem Monobook-júzer egészséggel :) Ha esetleg valami még nem menne, szóljatok, előfordulhat! //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 26., 02:41 (CET)
reOpa: Tejóóóég! Miért kellene kikapcsolni őket? Igaz, hogy pl. a Simple skin tényleg kérdéses, hogy miért van még benne a MediaWikiben, de az új Modern nekem speciel nagyon tetszik, és teljesen használható (+ külső készítők is csináltak nagyon jó felületeket...). //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 26., 02:48 (CET)
...egyébként meg nem mindenki a CSS Zen Garden mestere :D Nem két perc összedobni egy új kinézetet a Monobookra... //Danikomolyan?·ʒ·ɘ 2008. március 26., 02:50 (CET)

Köszi Dani :-) → Raziel szóbuborék 2008. március 26., 06:07 (CET)

Lepedő méretű zászlók

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Több helyen láttam már hogy a zászlók minden ok nélkül óriásiak lettek pl: {{Ligue1}}. Miért van ez? Pilgab üzenet 2008. március 25., 20:54 (CET)

Az oka az, hogy a „px” nem kell a zászló sablon paraméterébe. Hogy miért most jött ez elő, azt nem tudom. Samat üzenetrögzítő 2008. március 25., 22:22 (CET)

Köszi, bejött a tipp. Pilgab üzenet 2008. március 25., 22:52 (CET)

Ott a pont, én is pont a napokban kûzdöttem ezzel, köszi a megoldást! -- Dunee msg 2008. március 26., 18:21 (CET)